Pe vremuri vedeai pe sate doar câte-un coteț de iepuri ori galițe, improvizat în câte-o coajă de Dacie 1310. Acuma e câte-o dezmembrare ad-hoc, printre pomi ori printre căpițe, cam în fiecare sat respectabil. Pesemne unii rusticani înțeleg că de-aia se numește auto-dezmembrare, fiindcă poți tu însăți să-ți dihoci mașina cu securea.

Am văzut așa ceva din buza Oradiei, adică Săldăbagiu de Munte, până în ozonul brazilor, în Gârda-Arieșeni. Nu tare departe găsești și locul unde întreprinzătorul arde cablurile, tapițeria și plasticăraiurile, de obicei lângă o vale ori lângă duleu.

Garda de Mediu dă și ea amenzi acolo unde-i sesizată, că altminteri ar consuma cisterne de combustibil să brăzdeze una-ntruna tot județul, după așa meșteri artizanali. Iar megieșii ce să zică, chiar dacă nu-s pasionați de priveliști cu caroserii? Nu prea le vine să-și pună vecinul în cap, mai ales dacă acesta dă un șperț din afacere și la dom' șef de post, a cărui datorie patriotică ar fi să sune el primul la gardienii naturii.

Faza asta a prins avânt îndeosebi după ce Europa ne-a tot îndemnat să regândim taxa auto. Geniul de Liviu Dragnea, decât să-și pună sfetnicii să gândească, mai bine a scos-o de tot prin celebra Lege 1/2017. Așa am ajuns groapa de gunoi a rablelor Europei. Și, la cum merge treaba, tot Bruxelles-ul va trebui să cugete la consecințele de mediu ale transhumanței rablelor occidentale peste munții Dolomiți, Alpi și Tatra.

Așa, cu titlu de curiozitate, Suceava a fost prima campioană națională la Covid de import tocmai fiindcă înainte de carantina generală era plin E60-ul de autoutilitare cu numere de SV și cu mașini "gebraucht" aduse de prin Merțania, Lombardia și Benelux. De fapt, la multe nici nu le poți spune "gebraucht", adică "second-hand", fiindcă-s deja la mâna a treia sau a patra.

Acuma toți flăcăii puși pe fapte mari pot să-și ia o coptură cu o mie - două de euro și să facă pe vitejii în trafic. Dacă o răstoarnă, pagubă-n ciuperci, merg două săptâmâni la cules de pitonci și își iau alta. Iar cum ulciorul nu Mercedes la fântână, în caz că mai lovesc și pe alții, ghinion...

În ambele cazuri este loc destul în dezmembrăreala de pe imaș. Deci dacă taxă nu e, rablă sigur e. În rest, totu-i rabla-bla.