Când a început investiţiile, primarul Ilie Bolojan s-a comportat ca un copil la borcanul de dulciuri. A vrut de toate!

Anul acesta, Primăria a pus bazele piramidei din curtea interioară, care va adăposti noua sală de lucru cu publicul, a turnat fundaţia unui drum nou pe lângă Cimitirul Municipal, care va lega Nufărul de centru, a amenajat giraţia "turbată" din capătul podului Dacia, a început construcţia unui nou pod peste Criş şi multe altele. Pentru că în majoritatea cazurilor e vorba de investiţii de amploare, lucrările vor continua şi în 2011, punând oraşul în imposibilitatea de a începe noi şantiere. Pentru că bugetul de investiţii a fost deja programat...

"Greaua" moştenire

Cifrele sunt grăitoare. La fel ca în acest an, conducerea municipalităţii a estimat pentru 2011 un buget alocat investiţiilor făcute din venituri proprii în valoare de 50 milioane lei. Iar asta în condiţiile în care Primăria are deja antamate lucrări în continuare în valoare de 55 milioane lei! Pentru a putea finaliza investiţiile începute în 2010 şi a demara altele noi, municipalitatea a contractat în vară un credit de 21 milioane lei. Chiar şi aşa, dintr-un total de 71 milioane, mai rămân doar 16 milioane pentru lucrări noi, reprezentând 22% din totalul veniturilor proprii. Puţin...

Spre comparaţie, doar construcţia podului Sovata, începută în luna noiembrie, va costa anul viitor 12 milioane lei. Iar asta în condiţiile în care lista lucrărilor care vor fi moştenite din 2010 numără nu mai puţin de 19 poziţii. Spre exemplu, bugetul local va trebui să aloce anul viitor câte 6 milioane lei pentru amenajarea de parcări şi modernizarea de străzi, să plătească alte 10 milioane pe refacerea ieşirilor spre Arad şi Deva, alte 1,7 milioane lei pentru construcţia noului acces la şoseaua de centură dinspre Piaţa 22 Decembrie, un milion pentru finalizarea viitoarei săli de lucru cu publicul din curtea Primăriei, cam tot atât pentru refacerea faţadei Colegiului Naţional Emanuil Gojdu. Şi tot aşa...

Uliţe de Oradea

02 Ilie Bolojan.jpgBugetul auster nu va fi însă o piedică în calea transformării oraşului în şantier. Aproape în toate cartierele sunt programate lucrări. "Am inventariat un număr de 70 de străzi din vatra veche a oraşului care arată deplorabil. Aici Compania de Apă a derulat sau are în curs lucrări de înlocuire a reţelelor de apă şi canalizare, iar Primăria va veni în completare cu un program de asfaltări", promite primarul Ilie Bolojan (foto).

Municipalitatea vizează zone până acum uitate, din cartiere precum Gutenberg, Eminescu sau Ioşia. Lista investiţiilor face în prezent obiectul unor consultări între regiile locale şi Direcţia Tehnică a Primăriei, pentru identificarea tuturor lucrărilor de infrastructură pe care le implică fiecare stradă în parte. Pentru că, după finalizare, acestea nu vor mai putea fi sparte vreme de 5 ani!

Învăţământul în construcţie

În condiţiile în care Primăria şi-a împărţit deja banii, sarcina deschiderii de noi investiţii va cădea anul viitor pe umerii Administraţiei Imobiliare Oradea şi a regiilor locale. AIO a pregătit deja caietul de sarcini pentru construcţia viitoarei parcări supraetajate din spatele clădirii Tribunalului, licitaţia urmând să fie anunţată înainte de sfârşitul acestui an. Parcarea, estimată la 5,5 milioane euro, va fi construită şi exploatată de un investitor privat vreme de 10 ani, perioadă în care oraşul va rambursa firmei în rate anuale suma investită. "La sfârşitul asocierii, parcarea va reveni oraşului", spune Cristian Beltechi, directorul AIO.

Pe lista cu investiţiile de anul viitor mai figurează construirea unei grădiniţe pentru 120 de copii în strada Liszt Ferenc, estimată la circa 5,4 milioane lei, şi amenajarea a circa 2.000 locuri noi de parcare în cartiere. "Anul acesta am încasat peste un milion de euro din parcări. E normal ca aceşti bani să se întoarcă în folosul orădenilor", zice Beltechi.

Pieţe la acoperit

02 Liviu Andrica.jpgLa rândul său, RAPAS va investi anul viitor, din încasările realizate, în modernizarea pieţelor. "În Piaţa Cetate vom construi o copertină deasupra sectorului de legume, iar în Piaţa Rogerius vom moderniza acoperişul şi vom amenaja un sistem de ventilaţie, pentru că vara aerul este irespirabil", spune directorul Liviu Andrica (foto).

De asemenea, în Piaţa Obor regia va investi în betonarea aleilor şi amenajarea de reţele de apă, canalizare şi electricitate, astfel încât comercianţii de legume şi fructe să îşi poată monta containere de depozitare, după modelul celor folosite pe şantiere. "Comercianţii îşi vor achiziţiona modulele după un model standard care va fi stabilit de Primărie. Astfel vor dispărea improvizaţiile, piaţa va căpăta un aspect civilizat, iar vânzătorii vor beneficia de condiţii mai bune", crede Andrica.

În schimb, Compania de Apă, Electrocentrale şi OTL se vor limita anul viitor, în mare parte, la derularea lucrărilor deja începute. Pentru că este criză.

Mega-investitorul

Cel mai mare investitor din Oradea va fi anul viitor, de departe, Direcţia de Dezvoltare Durabilă din cadrul Primăriei, specializată în atragerea de fonduri europene. Pentru 2011 sunt programate finanţări europene în valoare de peste 82 milioane lei. Investiţiile vizează modernizarea CET-ului, amenajarea complexului Nymphea din Ştrandul Municipal şi construcţia infrastructurii de reţele şi drumuri din Parcul Industrial de pe Şoseaua Borşului.

02 Marcel Bolos.jpgLucrările se vor desfăşura de-a lungul a cel puţin doi ani şi vor trebui cofinanţate de la bugetul local. "Norocul nostru este că vom putea jongla cu fondurile europene, iar Primăria nu trebuie să dea imediat aceşti bani. Finanţatorul ne pune la dispoziţie 15% din valoarea proiectului în momentul semnării contractului şi alţi 15% la depunerea primei cereri de prefinanţare. Cu un avans de 30% pe fiecare lucrare, anul viitor nu vom avea probleme legate de plăţi", apreciază şeful Direcţiei, Marcel Boloş (foto).

Boloş mai anunţă pentru anul 2011 demararea lucrărilor de modernizare a pieţelor Unirii şi Ferdinand, din centrul oraşului, în valoare de 35 milioane lei, reabilitarea liceelor Avram Iancu, Andrei Şaguna şi Lorantffy Zsuzsanna, fiecare în valoare de circa 7 milioane lei, şi amenajarea centrelor sociale din străzile Octavian Goga şi Vămii, estimate, ambele la 3 milioane lei. În aceste cazuri, cofinanţarea municipalităţii se va ridica, din fericire, la doar 2%.

Oricum, municipalitatea nu avea de unde scoate alţi bani. Majoritatea au fost împărţiţi pe căprării înainte să fie încasaţi la buget...


ÎN SCĂDERE
226,4
milioane lei, cu 4 milioane mai puţin ca anul trecut, este bugetul estimat de venituri proprii al oraşului pe 2011


RENAŞTEREA SPERANŢEI
Vor mai fi bani!

02 Eduard Florea.jpg"Vistiernicul" oraşului, şeful Direcţiei Economice, Eduard Florea (foto), spune că şansele ca municipalitatea să nu poată plăti lucrările la care s-a angajat sunt nule. "La construcţia bugetului am luat în calcul doar veniturile sigure, cum sunt cele din impozitele pe proprietate, şi nu am pus la socoteală veniturile din vânzarea de bunuri".

Spre exemplu, oraşul mai are de încasat un "rest" de 6,4 milioane euro în urma vânzării către Tony Construct a terenului din strada Ogorului, va scoate la vânzare circa 4.000 mp din Ioşia, pentru construcţia unui centru comercial şi are semnale de la investitori interesaţi să achiziţioneze alte imobile în zona centrală.

"În mod cert, veniturile proprii vor fi mai mari decât cele prognozate, dar preferăm să angajăm investiţii noi când ne ştim cu banii în cont, decât să fim nevoiţi să luăm împrumuturi", spune Florea.