Proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii va intra în implementare în varianta propusă de arhitectul clujean Horea Gavriş. Viceprimarul Mircea Mălan a organizat marţi, în sala mare a Primăriei, o dezbatere la care au fost invitaţi nu mai puţin de 27 de specialişti.

La întâlnirea de lucru au luat parte printre alţii Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România şi vicepreşedintele organizaţiei, Şerban Sturdza, membri ai Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul municipalităţii şi reprezentanţi ai instituţiilor care au un cuvânt de spus în domeniu precum Muzeul Ţării Crişurilor, Uniunea Artiştilor Plastici, Universitatea din Oradea şi Direcţia Judeţeană de Cultură ş i Patrimoniu Naţional Bihor.

Vor fi modificări

Potrivit unui comunicat al Primăriei, cele mai multe intervenţii s-au făcut pe marginea celui mai recent proiect, realizat de arhitectul Horia Gavriş, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti. "Proiectul a fost apreciat de mulţi dintre cei prezenţi pentru faptul că le oferă orădenilor un spaţiu de întâlnire în care să se poată simţi bine împreună. În acelaşi timp, au fost exprimate şi critici, dar şi propuneri de modificare a lui", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

Viceprimarul Mircea Mălan, iniţiatorul dezbaterii de marţi, a declarat că întâlnirea s-a dorit o masă rotundă în cadrul căreia specialiştii şi instituţiile cu activitate în domeniu să poată emite un punct de vedere aplicat.

"Domnul arhitect Emodi Tamas, câştigătorul concursului de idei organizat de Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Bihor, şi-a susţinut proiectul său, în vreme ce arhitecţi şi specialişti independenţi, printre care arhitectul Ladiszlau Vagi, Antonina Buruiană, Vlad Popescu Sturz sau criticul de artă Ramona Novicov au avut aprecieri laudative faţă de proiectul arhitectului Horea Gavriş susţinut şi de Primărie", a povestit Mălan.

Potrivit viceprimarului, municipalitatea aşteaptă până la sfârşitul săptămânii propuneri de modificare a proiectului, dar linia generală a acestuia va reflecta viziunea arhitectului Horea Gavriş. Forma finală a acestuia va fi depusă la ADR Nord-Vest cel târziu marţea viitoare, pentru a putea intra în implementare.

"Lucrările trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2014. Dacă nu realizăm acest proiect acum, şansele de a-l face din bani europenii în anii următori se anulează. Trebuie să trecem de la vorbe la fapte", a spus Mălan.

Proiect colorat, dezbateri aprinse

Proiectul de reabilitarea a Pieţei Unirii a generat în ultimele săptămâni dezbateri aprinse, mai ales după ce, nemulţumită de culorile sumbre, gri-granit ale proiectului arhitectului orădean Emodi Tamas, municipalitatea a comandat firmei de arhitectură Atelier Mass din Cluj revizuirea proiectului. Nemulţumită inclusiv de reproiectare, conducerea municipalităţii i-a cerut arhitectului Horea Gavriş să creioneze un proiect cu totul nou.

Mult mai bogat din punct de vedere cromatic, proiectul profesorului Gavriş prevede printre altele transformarea Pieţei Unirii într-o zonă pietonală prin anularea sensului de mers dinspre strada Avram Iancu spre Podul Ferdinand şi amenajarea pe acest amplasament a unui platou circular delimitat de fântâni arteziene.

Cercul din centrul pieţei va fi flancat de alte două. Spre partea dinspre pod vor fi amenajate două staţii de tramvai faţă în faţă, în formă de semicerc, iar în partea dinspre strada Avram Iancu un al doilea cerc va înconjura un obelisc înalt de zece metri, care va avea şi funcţia de ceas solar.