Că îi spune "indexare" cum susţin reprezentanţii municipalităţii, că îi zice "majorare" cum o văd contribuabilii, adevărul este că de anul viitor orădenii vor plăti mai mult la bugetul local. Consiliul Local a adoptat joi cu 18 voturi din partea USL nivelul impozitării din 2014.

Hotărârea a fost luată cu 18 voturi "pentru" din partea USL, întrucât cei nouă reprezentanţi ai UDMR şi PDL prezenţi în sală au ales să voteze "împotrivă".

UDMR este împotrivă!

Cei mai vocali au fost udemeriştii. În luările de cuvânt, consilierii Pasztor Sandor, Huszar Istvan şi Ritli Laszlo s-au pronunţat împotriva majorării cu 15-19 % a impozitelor pe terenurile agricole intravilane, a creşterii de la 60 lei la 100 lei pe lună a taxei pentru adopţia câinilor cu păstrarea în adăpostul "Grivei" şi a creşterii de la 40 lei la 45 lei a sancţiunii pentru parcarea fără plata taxei aferente.

Consilierul Pasztor Sandor a spus că noua politică de taxe este una păguboasă. "În loc să încurajăm orădenii să facă adopţii de câini, prin majorarea de la 60 lei la 100 lei a taxei pentru adoptarea cu păstrarea în adăpost nu vom face decât să îi îndepărtăm", a spus Pasztor.

Propunerea udemeristului a fost primită însă cu indiferenţă de edili. Primarul Ilie Bolojan nu s-a lăsat înduplecat nici măcar de compromisul propus de consilierul Huszar Istvan ca taxa pentru întreţinerea unui câine de talie mică să rămână aceeaşi, şi doar cea pentru câinii de talie mare să crească. "Taxa ar trebui să fie diferenţiată pentru că una este să ţii un un pechinez şi alta să creşti un Saint-Bernard", a spus consilierul.

"Se respinge!"

În contextul în care, în opinia municipalităţii, nici măcar taxa de 100 lei lunar nu acoperă costurile cu hrana şi întreţinerea unui câine în adăpostul "Grivei" argumentele udemeriştilor l-au găsit neclintit pe Bolojan. "Executivul îşi menţine propunerea de a vota materialul în forma actuală. Reluarea discuţiilor pe care le-am purtat şi ieri în şedinţa pe comisii nu cred că se mai justifică", a spus edilul.

În final propunerile făcute de udemerişti au fost respinse prin vot, iar hotărârea a fost adoptată cu majoritatea confortabilă a USL din Consiliul Local.

Se "scumpesc" impozitele pe 120 de străzi!

Tot cu ajutorul celor 18 voturi ale USL a fost adoptată şi hotărârea privind rezonarea fiscală a străzilor orădene. În urma unei analize făcute de reprezentanţii Direcţiei Economice pe baza unui număr de 17 criteria - pornind de la existenţa asfaltului, reţelelor de apă, canalizare şi iluminat public până la vecinătatea parcurilor, zonelor comerciale sau a staţiilor de transport în comun - nu mai puţin de 120 de străzi orădene au fost reîncadrate într-o categorie superioară de impozitare. Aceasta înseamnă o creştere cu 4% a obligaţiilor faţă de bugetul local.

Există însă şi orădeni care vor plăti de anul viitor un impozit mai mic. Un număr de şase străzi au fost retrogradate în urma analizei într-o categorie inferioară de impozitare.