Lucrările de înlocuire a celor 15,5 kilometri de conductă din magistralele de termoficare I şi III, aflate într-o stare deplorabilă, vor fi executate de asocierea firmelor Construcţii Bihor şi Energomontaj.

Curtea de Apel Timişoara a respins miercuri recursul făcut de Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii împotriva deciziei municipalităţii de a acorda lucrarea asocierii din care face parte firma deputatului Gavrilă Ghilea.

"Îndată ce am aflat soluţia instanţei i-am rugat pe colegii de la Compartimentul Achiziţii să urgenteze formalităţile de semnare a contractului cu asocierea de firme declarată câştigătoare. De asemeni, am luat legătura cu reprezentanţii Energomontaj, cărora le-am cerut să înceapă cât mai rapid posibil execuţia lucrărilor", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Pentru că sezonul de termoficare a început deja, iar lucrările ar putea afecta încălzirea apartamentelor orădenilor, după toate probabilităţile, peste iarnă va fi făcută doar legătura dintre magistralele I şi III din zona străzii Şirul Canonicilor. Lucrare complet nouă, legătura va face posibilă alimentarea populaţiei cu agent termic chiar şi în condiţiile în care una dintre cele două magistrale este oprită din cauza unei avarii.

Mircea Mălan spune că această lucrare ar fi putut fi deja în faza de finalizare asigurând orădenilor alimentarea cu încălzire în cazul unei avarii la una dintre cele două magistrale, dar lucrările au fost întârziate cu aproape o jumătate de an ca urmare a contestării în instanţă a rezultatelor licitaţiei. Iar acest lucru nu va rămâne fără consecinţe.

"Fiecare dintre firme au depus o garanţie pentru a putea participa la licitaţie. Suntem hotărâţi să aplicăm de acum înainte, de fiecare dată, maximum de penalizare în cazul celor care ne contestă fără temei rezultatele licitaţiei pentru că, până la urmă, întârzierea lucrărilor afectează orădenii", a spus edilul.

Penalităţile la care face referire Mălan se calculează procentual din garanţia depusă, iar în cazul de faţă depăşesc suma de 35.000 lei. Pentru că rezultatele licitaţiei au fost contestate de nu mai puţin de patru asocieri de firme, bugetul local va încasa peste 140.000 lei de pe urma procesului.

Perdanţii procedurii de achiziţie au fost cu atât mai motivaţi să conteste rezultatele licitaţiei cu cât toate cele patru asocieri au ofertat preţuri mai mici decât Construcţii Bihor şi Energomontaj care au cerut pe lucrare 48,9 milioane lei.

Prin comparaţie, asocierile de firme Romib, Consix Construcţii, Romterm şi Cemis Proiect a cerut pe lucrare doar 43,9 milioane lei; Trustul de Instalaţii Montaj Construcţii Cluj Napoca, CONEST, INCOM, TMUCB şi ATH Termoexpert - 46,5 milioane lei; Construcţii Erbaşu, Selina şi Termoproiect - 47,6 milioane lei şi Aquaterm, Hidroterm, Teoval, Elsaco, Florconstruct, Expro T&T - 48,7 milioane lei.

Asociaţii Porr Construct şi Cooperativa Viridia, cu o ofertă de 60,4 milioane lei, au fost singurii care nu au contestat rezultatul licitaţiei.