Comuna Popeşti, a doua din judeţ ca mărime, a rămas fără Consiliu Local din luna februarie 2014, legislativul local fiind dizolvat ca urmare a retragerii de către PPDD a sprijinul politic pentru doi dintre aleşi, ceilalţi demisionând ca semn de solidaritate cu colegii lor şi la fel procedând şi "supleanţii" aflaţi pe lista electorală de la alegerile locale din 2012, dar şi a faptului că, ulterior, cei nouă membri ai Consiliului de la celelalte formaţiuni nu s-au mai prezentat la trei reuniuni ordinare convocate succesiv de primar.

Edilul comunei Popeşti, Dorin Curtean, ales şi el tot ca reprezentant al PPDD, dar plecat din partid, a sesizat situaţia Tribunalului, Bihor, încă din 6 februarie 2014, cerând dizolvarea de drept a Consiliului. Primul termen de judecată a fost stabilit, însă, abia pentru data de 11 februarie a acestui an, astfel încât de atunci primarul conduce singur comuna, doar prin dispoziţii, iar Prefectura Bihor, în lipsa unei hotărâri judecătoreşti, nu a putut cere Guvernului ca în baza Legii privind administraţia publică locală să organizeze alegeri locale anticipate parţiale, pentru alegerea unui alt Consiliu.

"De un an aştept primul termen de judecată. Situaţia nu e uşoară, pentru că în lipsa unui Consiliu Local care să voteze Hotărâri pentru adoptarea unui nou buget local, legea spune că primarul conduce prin dispoziţii, limitând cheltuielile la tipul şi la nivelul ultimului buget local aprobat printr-o Hotărâre de Consiliu, adică pe anul 2013. Asta înseamnă că nici măcar nu sunt posibile noi investiţii", a declarat pentru BIHOREANUL primarul comunei Popeşti, Dorin Curtean.

Întrucât chiar şi în situaţia în care instanţa de judecată ar pronunţa o decizie într-o perioadă de timp scurtă Guvernul nu poate fi obligat să organizeze alegeri locale parţiale anticipate într-un termen apropiat (asemenea alegeri fiind de obicei cuplate cu altele), pentru Popeşti există, cel puţin teoretic, şi posibilitatea ca primarul să conducă de unul singur comuna până la următoarele alegeri locale programate la termen, la finele primăverii sau începutul verii anului viitor.