Nou scandal în lumea interlopă! Romulus Markovics, alias Romi Neguş, liderului clanului ţigănesc cu acelaşi nume, a ajuns din nou în vizorul procurorilor, pentru lipsire de libertate după ce, împreună cu alţi 9 indivizi, printre care şi Andrei Boc, fiul unui fost şef al Poliţiei bihorene, au sechestrat, bătut şi mutilat un tânăr, pentru un motiv de-a dreptul halucinant: voiau să-i arate că ei fac legea în oraş!

Deşi acuzaţiile sunt deosebit de grave, iar reclamaţia a fost înregistrată încă în luna mai, BIHOREANUL a descoperit că dosarul a zăcut până zilele trecute. Motivul? Proaspăt revenit după ce fusese suspendat din magistratură, procurorul Călin Roman de la Parchetul Bihor, cel care a primit cazul spre soluţionare, a decis că are nevoie de un concediu de odihnă prelungit. Aşa că a pus dosarul "la sertar" şi a plecat!

05 sandra.jpgTransport cu ocol

Povestea a început în clubul The One din strada Vasile Alecsandri în noaptea de 25/26 mai. Victima este Sergiu Şandra (foto), un tânăr de 28 ani, cunoscut după porecla "Pitbull", agent de pază la firma Laguna Guard, patronată de prietenul său, Aurel Gavriş, naşul de cununie şi fostul partener al controversatului consilier local de Sânmartin, Mihai Gabor, zis şi Grecu. "Am fost la concertul CRBL şi am rămas în club până în jurul orei 5 dimineaţa, când m-am ridicat de la masă să merg acasă. Atunci a venit la mine Romi Neguş", a povestit Şandra BIHOREANULUI. Interlopul era însoţit de mai mulţi indivizi, printre care şi Andrei Boc, fiul fostului adjunct al şefului IPJ Bihor, Radu Boc, debarcat din funcţie în urmă cu 7 ani, în prezent pensionar.

Surprinzător, cei doi i-au propus lui Şandra să-l ducă acasă, pentru că mergeau şi ei "în aceeaşi direcţie", cu toate că râca dintre grupare şi Aurel Gavriş este de notorietate în oraş. "Deşi ştiam ce reputaţie au, păreau calmi şi bine dispuşi. Am acceptat propunerea, nu mi s-a părut nimic în neregulă", zice tânărul.

"Cheamă-ţi prietenii, să te salveze"

Boc jr., Neguş şi Şandra, plus încă doi gealaţi de-ai ţiganului, s-au îmbarcat într-un Audi A6 la volanul căruia s-a pus fiul fostului poliţist, şi au pornit. Dar nu spre casa lui Sergiu, ci spre un alt local, barul Eden din strada Războieni. Aici, văzând că interlopii n-au de gând să încheie petrecerea, Şandra a încercat să se retragă. "Le-am spus că-s obosit şi că vreau să plec, dar nu m-au lăsat să-mi chem un taxi. Au tot insistat că mă duc ei", îşi aminteşte Sergiu.

În momentul când a urcat din nou pe bancheta din spate a maşinii, tânărul a fost pus la mijloc, flancat pe stânga şi pe dreapta de doi însoţitori ai lui Neguş, care a urcat în faţă, lângă Boc jr. Maşina a pornit în trombă, oprind după câteva minte pe strada Grădinarilor, în faţa unui bloc în care, la parter, Neguş deţine un apartament.

Aici, Şandra a fost smuls din maşină şi băgat cu forţa în casă, unde i s-au luat cheile şi telefonul. Înăuntru erau aproximativ 10 inşi din anturajul interlopului, toţi înarmaţi cu bâte, cuţite şi săbii, care l-au imobilizat şi l-au obligat să stea în faţa "Prinţului" Neguş. "Unii erau deja acolo, ne aşteptau, probabil au plănuit totul încă de când am plecat din The One", spune tânărul, care nu înţelegea ce se întâmpla cu el. "Romi băuse, nu-i exclus să fi luat şi altceva (n.r. - droguri), flutura o sabie şi urla: Cheamă-ţi prietenii. Unde-i Aurel (n.r. - Gavriş) să te salveze? Când terminăm aici, du-te la el, fă plângere şi mereţi apoi la Gardă (n.r. - Poliţie). Oricum, n-aveţi niciun martor, nimic!".

Bătaie la comandă

Ce voiau de la el? Tânărul bănuia, doar, că intenţionau să-l provoace, ca să aibă motiv să-l lovească. "Romi a început să mă înjure, să-mi jignească familia şi mai ales prietenii. Nu am ripostat, nici nu puteam, că în momentul în care m-am mişcat, m-au şi imobilizat".

Lucrurile au luat-o razna în momentul în care "Prinţul" a început să-şi laude puterea. "Noi suntem şefii oraşului, noi conducem oraşul şi eu fac legile aici!", striga Neguş, moment în care grotescul situaţiei l-a făcut pe Şandra să pufnească în râs. Jignit de atitudinea prizonierului, Neguş şi-a asmuţit oamenii asupra lui. L-au luat la bătaie, care cum a vrut şi cu ce avea în mâini, cu bâte sau cu pumnii goi şi cu picioarele. A durat cam un sfert de oră, timp în care Şandra a încercat să se apere cu mâinile goale, însă fără prea mult succes.

În final, era ca zdrobit. Şi ca şi cum nu era de ajuns, "Prinţul" i-a tăiat cu o sabie o bucată din partea superioară a urechii stângi. Ba, după cum spun unii, s-ar fi şi uşurat pe el, ca să îl umilească. Tânărul neagă, însă, ultima parte. "Oricum, unul dintre ei a filmat cu mobilul toată scenă. Se poate vedea ce s-a întâmplat", spune el.

Anchetă şi nu prea

Nu mai ţine minte exact cum şi când a ajuns acasă. Picioarele îi erau negre şi umflate, încât călca cu greu iar tăietura de la ureche îl umpluse de sânge. Speriat că nu reuşea să oprească hemoragia, Sergiu a pornit imediat spre Spitalul Judeţean, unde medicii, după ce i-au acordat primul ajutor, au sunat la Poliţie, aşa cum de altfel sunt obligaţi.

Poliţiştii au ajuns şi ei la spital rapid, ca să-l audieze pe Şandra. Au aflat pe loc toată povestea, dar s-au oprit la asta. Pe Romi Neguş nu l-au căutat, deşi, dacă ar fi făcut-o, mai mult ca sigur ar fi găsit urmele de sânge în apartament, în holul blocului şi în stradă, adică toate dovezile atacului. Dar asta se întâmplă, se pare, doar în filme!

De ce s-au "sfiit" oamenii legii? "Poliţiştii au făcut unele acte premergătoare în caz, dar sunt anumite proceduri obligatorii peste care nu pot trece. Dosarul trebuie să urmeze anumite etape, să fie înregistrat la Parchet, repartizat unui procuror etc.", justifică purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu.

05 calin roman.jpgCercetări la sertar

Două zile mai târziu, când s-a simţit în stare, Şandra a depus o plângere la Parchetul Bihor, solicitând anchetarea agresorilor pentru lipsire de libertate şi loviri. Dosarul a fost repartizat procurorului Călin Roman (foto), abia revenit la muncă după ce a fost suspendat din magistratură pe o perioadă de trei ani, din cauza unui proces în care fusese judecat pentru ultraj împotriva fostului prim-procuror Viorel Gavra.

În mod normal, noul caz Neguş ar fi trebuit să declanşeze o reacţie promptă, având în vedere atât proasta faimă a personajelor implicate, cunoscute pentru violenţa lor extremă, cât şi acuzaţiile care li se aduc acum. Totuşi, în loc să se mişte rapid, procurorul Roman a stabilit că va rezolva cazul "în anchetă proprie", adică fără ajutorul poliţiştilor, după care, însă, a plecat într-un concediu de odihnă, pe care l-a prelungit în fiecare lună până în prezent. A acumulat multe zile libere şi concedii în perioada suspendării, iar acum le foloseşte, nestingherit.

De la unul la altul

Dosarul a rămas pe loc până când, sătul să tot aştepte, Şandra a cerut, cu două săptămâni în urmă, urgentarea cercetărilor. "Vă pun în vedere că, deşi am făcut dovada agresiunii şi lipsirii de libertate, prin actele pe care le posed, organul de cercetare penală nu a făcut niciun demers în vederea soluţionării dosarului", se arată în memoriul înaintat procurorilor, în urma căruia conducerea Parchetului a repartizat dosarul şefului secţiei Urmărire Penală, procurorului Alin Leucea. Cel care de altfel, în urmă cu doi ani, a mai finalizat un dosar întocmit pe numele unor membri ai clanului Neguş, printre care Alexandru "Kali" Balogh, Gheorghe Varga şi Răzvan Parfene, protagoniştii mai multor răfuieli mafiote, ba a şi obţinut condamnarea acestora. Atâta doar că, acum, procurorul Leucea se află şi el în concediu.

Până când ancheta se va urni, un lucru e sigur: Romi Neguş şi gorilele lui au început să-şi intimideze victima, ameninţându-l pe Sergiu Şandra cu moartea în speranţa că acesta îşi va retrage plângerea. Şi, la asemenea promptitudine din partea autorităţilor, ar mai mira pe cineva dacă omul s-ar răzgândi?


PRINŢ PENAL
Condamnat pentru scandal

Noul dosar deschis pe numele lui Romulus Markovics ar putea să-l trimită în spatele gratiilor, interlopul aflându-se în perioadă de încercare după o condamnare încasată în decembrie 2010 la Judecătoria Oradea. Neguş fusese condamnat atunci la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare condiţionată pe o perioadă de 3 ani şi 4 luni, pentru loviri, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Cazul privea un scandal pe care şeful clanului ţigănesc l-a provocat în noaptea de 22/23 octombrie 2010 în clubul Atti's, unde a intrat însoţit de un grup de 15-20 de bătăuşi, cerând clienţilor să iasă, după care l-a luat la bătaie pe patronul localului, Lasztoczi Attila Robert, ca "avertisment" pentru refuzul de a-i plăti taxa de protecţie.

Pe 29 octombrie, Neguş a fost arestat, iar pe 9 noiembrie, după trimiterea lui în judecată, magistraţii au dispus să-l pună în libertate, aplicându-i doar interdicţia de a părăsi ţara şi de a mai intra în localuri publice până la finalizarea procesului. Finalizare care s-a lăsat cu o pedeapsă şi mică, şi cu suspendare.