Trei tineri "întreprinzători" au fost reţinuţi de poliţiştii orădeni, fiind cercetaţi acum pentru şantaj şi lipsire de libertate după ce, în urmă cu două săptămâni, au sechestrat un student indian de la Facultatea de Medicină, cerându-i o răscumpărare de 20.000 de euro.

Cei trei - orădeanul Adrian Pop, Cristian Şandru din Dobreşti şi timişoreanul Robert David - au vrut să se răzbune pe indianul Vaibhav Sorout, de 29 de ani, deşi, culmea, acesta le era prieten de aproape un deceniu. Motivul? Medicinistul i-a convins să "investească" 3.500 de euro într-o fată pe care s-o trimită la produs în Germania, dar pe care acesta a "livrat-o" unor conaţionali, patroni de club. Astfel că fata nu le-a mai returnat "investitorilor" de acasă nici banii cheltuiţi pe "înfrumuseţare", nici "dividendele" cuvenite...

Sechestrat la domiciliu

Incredibila poveste a fost reclamată la Poliţia Municipiului Oradea pe 6 februarie, de către studentul indian. Vaibhav Sorout, anul VI la Facultatea de Medicină, s-a plâns că începând din 2 februarie, amicii săi - Adrian Pop, 27 ani, Cristian Şandru şi Robert David, ambii de 31 ani - l-au hărţuit şi i-au cerut să le plătească 20.000 de euro, pentru a-l lăsa în viaţă pe el şi pe fratele său din Germania.

Mai mult, spunea Sorout, în noaptea de 5/6 februarie, cei trei l-au sechestrat în propria lui locuinţă, sub cheie şi pază, şi i-au dat drumul doar după ce i-a păcălit că are un examen de susţinut. "Pe 6 februarie am reuşit să scap de ei, după ce le-am cerut să mă ducă la Spitalul Judeţean sub pretextul că am examen. După asta ar fi urmat să mergem la bancă, de unde să ridicăm banii pe care mi i-au cerut, dar de la spital am fugit la Poliţie", explica medicinistul.

Proxeneţi amatori

Iniţial, indianul a încercat să-i convingă pe poliţişti că cei trei l-au atacat doar pentru a-l stoarce de bani. Ulterior, însă, din cercetări a reieşit că povestea e cu mult mai complicată, iar Sorout are partea sa de vină pentru cele întâmplate. Asta pentru că studentul şi răpitorii săi sunt prieteni de aproape un deceniu, de când tânărul indian se înscrisese la facultate în Oradea.

"Conflictul dintre ei a apărut din cauza unei prostituate", a explicat pentru BIHOREANUL unul dintre poliţiştii care s-a ocupat de caz. Fata cu pricina, pe nume Daniela Pop, o sălăjancă de 19 ani, fusese racolată de timişoreanul Robert David pentru a fi trimisă ca prostituată în Germania. "Sorout avea conaţionali care locuiau în Germania şi deţineau localuri de noapte. Cei patru prieteni au hotărât să trimită acolo câteva prostituate la produs, iar David o găsise pe tânăra din Sălaj care a fost de acord să lucreze pentru ei", spune ofiţerul.

Banii pentru plecarea fetei au fost scoşi din buzunar de Cristian Şandru, care ar fi cheltuit aproximativ 3.500 de euro pentru a-i cumpăra Danielei haine şi cosmetice, iar ulterior pentru a-i plăti drumul. "Urma să-şi recupereze investiţia, toţi patru, după ce fata ar fi început să presteze", explică sursa BIHOREANULUI.

Banii înapoi!

Pe 17 ianuarie, însoţită de Cristian, Adrian şi Robert, tânăra a plecat în Germania unde s-a întâlnit cu fratele indianului, Gorouth, şi cu un prieten al acestuia, Ias, care urma să o plaseze într-un club.

Şi totuşi, câştigul a întârziat să apară. După circa o săptămână, cei trei au constatat că fata câştigase doar 50 de euro în clubul unde fusese plasată, motiv pentru care au mutat-o într-un alt local, înainte ca ei să se întoarcă în ţară. Mai departe, s-au înţeles să ţină legătura cu fratele studentului din Oradea şi cu prietenul acestuia, care trebuiau s-o supravegheze.

Ulterior, însă, lucrurile s-au precipitat. Fata nu le-a mai răspuns la telefoane celor de la Oradea şi vorbea cu ei doar când aceştia sunau pe mobilul lui Ias. "Mirosind" că acesta o exploatează doar pentru propriul profit, Cristian, Adrian şi Robert au încercat să o recupereze şi s-o aducă acasă. Adrian Pop şi Robert David au plecat imediat în Germania, dar n-au găsit-o. Furioşi, s-au întors la Oradea, unde împreună cu Şandru s-au înfiinţat acasă la indian.

Ţeapă

"Cei trei şi-au dat seama că au fost traşi pe sfoară şi că fata era exploatată de fratele şi prietenul studentului aflaţi în Germania, motiv pentru care i-au cerut indianului să le restituie banii investiţi până atunci. Adică cei 3.500 de euro cheltuiţi cu fata, plus 1.500 de euro, cât au costat drumurile lor în Germania, la care au adăugat şi "o amendă" de 15.000 de euro, pentru că i-a înşelat. Pentru a fi mai convingători, l-au ameninţat pe indian că, dacă nu plăteşte, îl vor omorî atât pe el, cât şi pe fratele său", a explicat poliţistul.

Sorout le-a promis celor trei români că va vorbi cu tatăl său, să-i trimită bani pentru a le plăti "datoria", dar pentru că amicii n-aveau încredere în el, au refuzat să-i mai dea drumul. În timpul zilei, îl însoţeau peste tot, mai ceva ca bodyguarzii, iar noaptea îi supravegheau apartamentul. "Sorout i-a asigurat că, pe 6 februarie, va primi în cont banii de acasă. Ca urmare, ca să nu fugă, cei trei l-au supravegheat permanent, iar în seara de 5 februarie, Adrian şi Robert au rămas cu el în apartament, urmând ca a doua zi să-l însoţească la bancă, pentru a scoate banii".

Doar că indianul i-a păcălit din nou. Căci în dimineaţa următoare, sub pretextul că are examen, le-a cerut să-l ducă la Spitalul Judeţean, unde urma să-l susţină. Iar de aici a reuşit să o zbughească la Poliţie.

Din victimă, suspect

În urma plângerii, poliţiştii i-au reţinut pe Adrian Pop, Cristian Şandru şi Robert David pentru 24 de ore, iar procurorii au solicitat Judecătoriei arestarea lor pe 29 de zile. "Pop a fost sincer în timpul anchetei, dar Şandru şi David au avut o atitudine sfidătoare. Deşi confruntaţi cu probele evidente, au refuzat să recunoască. Până şi indianul a recunoscut, până la urmă, de unde a pornit toată povestea", susţin surse din Parchetul Oradea.

Cererea procurorilor a fost, însă, respinsă de judecător, care a dispus o măsură mai blândă, şi anume obligarea celor trei de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile. "Nu se impune o măsură mai strictă, având în vedere indiciile privind implicarea părţii vătămate într-o activitate ilicită care a dus la crearea situaţiei", şi-a motivat magistratul decizia.

Acelaşi lucru îl spun şi poliţiştii care, în paralel cu ancheta începută împotriva celor trei români acuzaţi de lipsire de libertate şi de şantaj, au deschis şi un dosar penal în care îl cercetează, alături de cei trei, şi pe medicinistul indian, sub acuzaţia de trafic de persoane şi proxenetism. Mai ales că, din informaţiile pe care le au, acesta nu e la prima "călăuzire", fiind suspectat că a contribuit la trecerea peste graniţa României a unor conaţionali dornici să ajungă în Occident.

Rămâne doar ca, de astă dată, poliţiştii să găsească dovezi certe împotriva lui şi s-o aducă în ţară pe tânăra trimisă la produs. Care, cel puţin deocamdată, e de negăsit...


AFACERIŞTI CU BUBE
Specialişti în furturi

06 david.jpgDacă timişoreanul Robert David (foto), administrator al unei firme de comerţ en-gros cu produse alimentare, nu a avut până acum alte "afaceri" penale, cei doi "întreprinzători" bihoreni nu sunt la prima abatere, ambii având condamnări cu suspendare pentru furturi. În plus, sunt cercetaţi şi în alte dosare, încă nefinalizate. Cristian Şandru, de pildă, patronul unui mic local din centrul Oradiei, a fost condamnat în Italia şi arestat anul trecut la Cluj pentru 14 furturi din autoturisme.

La rându-i, deşi aflat în perioada de încercare după o pedeapsă tot cu suspendare pentru furt, Adrian Pop a fost reţinut recent şi de către poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, pentru evaziune fiscală. Tânărul e acuzat că, în perioada iulie 2010-martie 2011, ca unic asociat şi administrator al SC Uiorean SRL Oradea, a făcut mai multe tranzacţii cu produse petroliere fără să le înregistreze în evidenţele contabile şi fără să le declare organelor fiscale, prejudiciul total provocat de el depăşind 300.000 de lei.