Şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Bekesi Csaba, a prezentat vineri raportul de activitate al instituţiei pe anul trecut, la finele căruia s-a constatat o scădere în acelaşi timp spectaculoasă şi îngrijorătoare a ratei şomajului.

Potrivit raportului, în decembrie 2017 erau înregistraţi în Bihor doar 6.497 şomeri, faţă de 8.155 în aceeaşi perioadă a anului 2016.

„Scăderea ratei şomajului la doar 2,43% la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, cu 0,56% mai mică decât la finele lunii decembrie a anului 2016, confirmă o tendinţă care se manifestă de câţiva ani”, a precizat şeful AJOFM. Situaţia nu este însă neapărat sau numai pozitivă, deoarece, potrivit explicaţiilor lui Bekesi, angajatorii locali nu găsesc forţa de muncă de care au nevoie.

Pe de altă parte, din totalul celor 6.479 persoane înregistrate în şomaj, aproape trei sferturi (mai exact 71%) sunt neîndemnizate, fiind persoane asistate social, care beneficiază nu de ajutoare de şomaj, ci de venitul minim garantat.

La bilanţ, directorul executiv al AJOFM Bihor a prezentat şi alte cifre care reflectă activitatea instituţiei din anul trecut, când au fost oferite servicii de informare şi consiliere profesională pentru 8.100 persoane, din care 3.894 au fost încadrate în muncă (3.039 cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată şi 687 cu contracte pe perioadă determinată).

Tot anul trecut, AJOFM a oferit cursuri de formare profesională pentru 586 persoane, a acordat 78 de prime de încadrare pentru absolvenţi şi a organizat trei târguri şi opt mini-burse ale locurilor de muncă, având parteneriate cu zeci de companii locale, dar şi cu Asociaţia Don Orione, cu Fundaţia Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar şi cu Primăria Municipiului Oradea.

De asemenea, şeful AJOFM a anunţat că în acest an va fi construit la Sânmartin, cu fonduri nerambursabile, un Centru de metodică, cercetare şi formare profesională, în baza unui proiect derulat împreună cu Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România, Primăria comunei Sânmartin, Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Hajdu Bihar şi Agenţia de Dezvoltare a Judeţului Hajdu Bihar.