​În Bihor, tot mai puţini fermieri deţin exploataţii tot mai mari. Potrivit evidenţelor APIA, conform cererilor de plată depuse de fermierii bihoreni până la data limită de 15 mai, judeţul numără anul acesta cu 945 de exploataţii mai puţin decât în 2017 în cazul fermelor cu o suprafaţă mai mică de 50 de hectare. Pentru comparaţie, numărul fermelor de peste 50 de hectare a crescut cu 47, de la 857 în 2017 la 904, anul acesta.

Au vândut sau arendat

Potrivit reprezentanţilor APIA scăderea numărului de ferme mici se datorează faptului că mulţi agricultori au renunţat la exploataţii, încredinţând suprafeţele marilor fermieri.

"În urma finalizării campaniei de preluare a cererilor, am constat că numărul de cereri depuse de fermierii mici a scăzut cu 945 faţă de anul trecut. Este vorba de suprafeţe de teren pe care aceştia le-au vândut sau le-au arendat, iar acum se găsesc la fermierii cu peste 50 de hectare", a declarat marţi, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor, Florian Pavel, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Şeful Direcţiei Agricole a confirmat evideţele APIA. "Colegii mei au sunat peste 10.200 de restanţieri care nu şi-au depus cereri de plată conform programării. În urma discuţiilor cu aceştia, telefonic şi direct, am constat că aproximativ 250 de fermieri şi-au vândut terenurile în termenul scurs de la ultima sesiune de depuneri şi peste 750 de proprietari l-au arendat altor fermieri. Din cei contactaţi, 116 au spus că nu vor depune anul acesta cereri de plată din motive personale", a declarat Hodişan.

Mai puţini, dar mai puternici

Potrivit directorului APIA, scăderea numărului de fermieri este un lucru pozitiv în contextul în care terenul deţinut de aceştia este preluat, în proprietate sau doar în arendă, de alte exploataţii agricole care se dezvoltă şi devin mai eficiente din punct de vedere economic.

"Scăderea numărului de fermieri este un lucru foarte bun. Dar faptul că avem 36.447 cereri depuse, deci foarte multe exploataţii mici, şi suntem pe locul trei la nivel naţional din acest punct de vedere, nu este de natură să ne bucure", a spus Pavel.

Potrivit acestuia, cele 321.750 de hectare înregistrate oficial la APIA aşează Bihorul abia pe locul 7 în ţară în ceea ce priveşte mărimea suprafeţei agricole, județul fiind devansat de judeţe precum Timiş (527.762 hectare), Constanţa (495.000 hectare) ori Teleorman (419.600 hectare).

Conform evidenţelor APIA, în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2017 APIA a aprobat avansuri aferente cererilor unice de plată în valoare de 27,9 milioane euro pentru un număr de 30.730 fermieri din totalul de 36.988 cereri eligibile, iar plata finală au însemnat încă 55,5 milioane euro.

La cele 83,5 milioane euro plătite în total pentru cererile unice de plată se adaugă plăţile făcute pentru măsurile specifice, în valoare de 12,7 milioane euro, suma totală plătită fermierilor bihoreni ridicându-se astfel la 96,2 milioane euro.