Documentul este narcotic curat. Lung de peste 600 de pagini, raportul primarului Florin Birta privind starea economică, socială şi de mediu pe anul 2021 pare scris pentru sertar.

Redactat într-o limbă de lemn, documentul nu a putut fi citit în integralitate nici măcar de cel care îl semnează. "E foarte complex. Recunosc că l-am citit doar pe diagonală", recunoaşte Birta.

Oficial ne merge bine!

Codul Administrativ obligă primarii să prezinte în primul trimestru al anului un raport privind starea economică, socială şi de mediu a localităţii. Prezentarea "fotografiei la minut" este prima obligaţie trasată de legiuitor primarului în exercitarea atribuţiunilor acestuia.

Văzut ca o corvoadă, raportul primarului Florin Birta pentru anul 2021 a fost tratat ca atare. Întins pe 678 pagini, documentul - emis de Direcţia Juridică a Primăriei - este cu 115 pagini mai lung decât cel de anul trecut, pe care îl copiază, şi de două ori peste cel din 2019.

În ciuda volumului, informarea este doar o însăilare a rapoartelor de activitate prezentate încă din iarnă de directorii Primăriei. Spre exemplu, orădenii sunt reinformaţi triumfal că oraşul îşi păstrează calificativul Fitch "recomandat investiţiilor", încasările din amenzile de parcări au crescut cu 30%, datoria publică de 16,5% se păstrează sub pragul legal de 30%, investiţiile s-au ridicat la 90 milioane euro şi altele. Toate bune!

Copie la indigo

Concret, rapoartele directorilor APTOR sau Direcţiei Poliţiei Locale au fost copiate integral, cele ale direcţiilor Patrimoniu Imobiliar şi Asistenţă Socială au fost făcute după power-point-urile deja publice, iar cele ale direcţiilor Economică şi de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională au fost umflate cu cifre şi tabele, ca să pară mai elaborate.

Redactat într-un limbaj de lemn, documentul abundă în lozinci. Potrivit Primăriei, "contextul actual, prin prelungirea stării de alertă datorată efectelor evoluţiei Covid-19, şi-a pus amprenta şi asupra activităţii publice locale, care a fost nevoită a lua măsuri rapide pentru protejarea angajaţilor, a serviciilor publice locale, a locuitorilor, dar şi a mediului de afaceri local, concomitent cu păstrarea unui echilibru bugetar prin menţinerea unui bun nivel al încasării impozitelor şi taxelor, dar şi prin grija faţă de cheltuirea banilor publici". Edificator!

"Nu l-am citit"

Primarul a introdus raportul aferent anului 2021 în şedinţa de joia trecută a Consiliului Local la rubrica "diverse". Primit cu două luni întârziere după "primul trimestru", documentul a trecut neobservat.

Florin Marinău, consilier local OradeaLiberalul Florin Marinău (foto) spune că a citit raportul, dar a refuzat să facă comentarii. "Nu vreau să mă pronunţ, pentru că din modul în care puneţi întrebarea, induceţi un anumit răspuns", zice el.

Culmea, până şi consilierii opoziţiei s-au lăsat intimidaţi de volumul materialului. "Nu l-am citit în întregime", recunoaşte liderul grupului UDMR, Szabó József. Potrivit acestuia, "noi citim doar capitolele care ne interesează în mod deosebit, cum ar fi partea bugetară şi investiţiile mari".

La fel a făcut şi PSD-istul Liviu Sabău Popa, abia revenit în Consiliu. "Sincer, l-am citit pe sărite. E foarte lung, scris într-o limbă de lemn şi laudativ", spune el.

Totuşi, a rămas cu ceva: "Faptul că Oradea a închis anul 2021 cu un excedent bugetar de 63,9 milioane lei denotă incapacitatea de a pune investiţiile în operă", spune Sabău Popa.

Rămaşi în 2021

Adevărul este că, de fapt, nici angajaţii Primăriei nu au citit ce au scris în raport! Dacă ar fi făcut-o, ar fi văzut că, luând copy-paste documentul de anul trecut, au lăsat datele neactualizate.

Spre exemplu, preambulul atribuit primarului Birta cuprinde afirmaţia, ambiguă şi nesusţinută, că "Oradea se află pe primul loc în topul «celor mai bune oraşe din România»", informaţie valabilă în raportul pentru anul 2020, care cita un sondaj Press One, dar neactualizată ulterior.

Metoda copiei la indigo este şi mai străvezie la capitolul "concluzii", care nu prezintă nicio idee finală şi se referă la anii trecuţi. "Prin prezentul raport s-a realizat o analiză a activităţii primarului municipiului Oradea, a aparatului de specialitate pe care îl coordonează, precum şi a instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului Local al municipiului Oradea din cursul anului 2020 (!). Totodată în raport sunt cuprinse şi obiectivele pentru anul 2021 (!)". Oamenii primarului Birta nu au ajuns încă în 2022, ca să prezinte raportul pe anul precedent. În ritmul acesta o vor face abia la anul...


"Structura raportului privind starea Oradiei este aceeaşi în fiecare an. Fiecare director din Primărie îşi prezintă raportul de activitate, iar în momentul în care acestea sunt finalizate, secretarul Consiliului Local (n.r. Eugenia Borbei) se ocupă de înglobarea lor în raportul primarului. De 12 ani se lucrează în acest fel şi nu au fost probleme. Totuşi, de anul viitor, pentru cei care nu au timp să citească atât de mult, vom face o sinteză, la final, cu modificările care au apărut de la un an la altul"

Florin Birta, primarul Oradiei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!