Peste o mie de bihoreni au reclamat anul trecut la Inspectoratul Teritorial de Muncă firmele la care sunt angajaţi. "Pe parcursul anului 2013 angajaţii bihoreni au depus la ITM 1.166 de petiţii la adresa firmelor la care lucrează, ceea ce înseamnă cam cinci petiţii pe zi", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Rotar, directorul ITM Bihor.

Din totalul petiţiilor depuse, 1.062 au fost soluţionate în urma controalelor în teren, 92 au fost clasate deoarece erau anonime, iar diferenţa se află în momentul de faţă în analiză.

Potrivit evidenţelor ITM Bihor, în 1.075 de cazuri petiţiile au ridicat probleme din domeniul relaţiilor de muncă. Petiţionarii au reclamat neîncheierea, încheierea cu întârziere sau desfacerea abuzivă a contractelor de muncă, neplata drepturilor salariale, a orelor suplimentare sau a îndemnizaţiilor de concediu medical, nerespectarea programului de lucru şi altele.

Alte 77 de petiţii au fost depuse atât cu privire la relaţiile cât şi la condiţiile de muncă, iar 14 reclamaţii au vizat exclusiv securitatea şi sănătatea în muncă. Printre altele angajaţii s-au plâns de echipamentele de muncă necorespunzătoare cum ar fi lipsa balustradelor, platformelor sau plaselor de prindere suficient de solide pentru a opri căderile de la înlăţime şi nesemnalizarea sau neîngrădirea inslataţiilor electrice.

În urma reclamaţiilor, dar şi în cadrul acţiunilor organizate de instituţie, în 2013 au fost controlate 4.609 societăţi şi s-au aplicat 6.889 de sancţiuni contravenţionale din care 845 de amenzi în cuantum de circa 6 milioane lei şi 6.044 avertismente.

"După cum se vede şi din ponderea sancţiunilor aplicate ITM nu a urmărit atât aplicarea de amenzi cât corectarea neregulilor constatate", a spus Rotar.

Oricum, jumătate din valoarea amenzilor, de circa 3 milioane lei, s-a referit la munca fără forme legale. Potrivit evidenţelor, 7,8% din totalul angajatorilor controlaţi foloseau forţă de muncă la negru. Acest fenomen a vizat cu preponderenţă domenii precum industria uşoară (textile, marochinărie, încălţăminte), alimentaţia publică (baruri, restaurante, patiserii, cofetării), panificaţie şi prestări servicii.

Potrivit reprezentanţilor ITM, fenomenul muncii la negru este cu atât mai grav cu cât în cazul unui accident de muncă angajatul nu poate beneficia de concediu medical, pensie de handicap sau în cazul unui deces copiii acestuia nu primesc pensie de urmaş.

Anul trecut în Bihor au avut loc 14 evenimente urmate de decesul lucrătorilor. În cinci cazuri a fost vorba de accidente de muncă mortale, în patru cazuri - de îmbolnăviri care au provocat decesul victime, iar cinci cazuri sunt în diferite stadii de cercetare de către ITM Bihor.