În cursul anului trecut, RAR a verificat în trafic, pe şoselele din Bihor, 2.456 vehicule, a informat joi, printr-un comunicat de presă, sucursala locală a Registrului Auto Român.

Conform acesteia, „în urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 1,62% (adică 40) dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție”, astfel încât au fost reţinute certificatele de înmatriculare ale acestor vehicule, ele putând fi redobândite numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele RAR.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite în trafic, mai mult de două treimi - 66,29% - „au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte” şi aproape jumătate - 43,49% - au fost respinse punerii în circulaţiei pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere, inspectorii RAR constatând „proasta funcționare a instalațiilor electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemelor de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate”.

RAR arată, de asemenea, că 3,04% din totalul vehiculelor verificate au fost „neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice”, mai concret că dovada efectuării ITP era expirată sau chiar falsificată.

În urma analizei emisiilor poluante, la 11,22% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis .

Controalele desfășurate de inspectorii RAR împreună cu agenţii Poliţiei Rutiere în Bihor s-au soldat anul trecut cu 868 sancțiuni, fiind reţinute 524 certificate de înmatriculare şi 3 permise de conducere.

De precizat că echipajele mixte RAR – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.