Fiscul nu crede în lacrimi. 5.800 de orădeni vor primi săptămâna aceasta de la Primărie înştiinţări în care sumele fixate ca impozite pe terenuri sunt şi de 30 de ori mai mari decât anul trecut, după ce municipalitatea a schimbat, în parte, încadrarea categoriei terenurilor aferente construcţiilor de la "arabile" la "construibile".

Edilii susţin că măsura e pe deplin justificată. "Nu văd de ce s-ar revolta cineva. Nu ştiam că municipiul Oradea este un mare producător agricol", spune, sarcastic, primarul Ilie Bolojan.

Urbanizare cu forţa

Criza stimulează inovaţia. Problema este că nu doar în cazul companiilor private! Pentru a creşte încasările la buget, municipalitatea forţează reîncadrarea unor terenuri din intravilanul oraşului din categoria agricole în cea de terenuri construibile.

O hotărâre de Consiliu Local adoptată în prima săptămână a anului prevede că pentru suprafeţele intravilane mai mari de 850 de metri pătraţi, 850 de metri pătraţi vor fi taxaţi din oficiu ca teren aferent construcţiei, indiferent de categoria declarată de proprietar la Cartea Funciară. Suprafaţa etalon a fost luată din Planul Urbanistic General al Oradiei, care prevede că aceasta este mărimea medie necesară pentru ridicarea unei case în zona Episcopia Bihor, Oncea, Ioşia şi pe dealurile Oradiei. Excepţie face zona centrală a municipiului, unde se poate construi în mod excepţional, cu aprobarea Primăriei, şi pe arii mai mici, iar impozitarea se face raportat la aceste suprafeţe.

"La agricol, că e mai ieftin..."

03 Eduard Florea_2.jpgReprezentanţii municipalităţii spun că reîncadrarea terenurilor are ca scop combaterea evaziunii. "În vreme ce unii orădeni şi-au declarat corect suprafeţele construibile, alţii - pentru a plăti cât mai puţin - au declarat ca teren aferent construcţiei doar trotuarul din faţa vilei. Restul figura ca teren agricol, ca şi cum ar cultiva porumb în zona A a oraşului", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Motivaţia "evazioniştilor" este evidentă. În vreme ce pentru 850 mp de teren agricol deţinătorul datorează un impozit de numai 12 lei pe an, indiferent de zonă, pentru aceaşi suprafaţă de teren construibil situat în zona D, taxată cel mai îngăduitor, impozitul sare la 170 lei. Şi tot creşte pe măsura apropierii de centru!

Astfel, pentru acelaşi teren situat în zona C proprietarul datorează 370 lei, iar pentru zona B ajunge să plătească 510 lei. Recordul e atins în zona A, unde 850 mp de teren construibil se impozitează cu 680 lei pe an. Cazurile sunt însă rarisime, pentru că de obicei în zona A se află în general blocuri, mai vechi sau mai noi, dar în orice caz condomenii.

"Nu se poate!"

În Oradea există 30.000 de proprietari de terenuri, municipalitatea trimiţând săptămâna trecută înştiinţări de plată către 5.800. Au fost vizaţi îndeosebi proprietarii cu suprafeţe mari care nu au declarat cei 850 mp de teren construibil vizaţi de PUG. Există însă şi orădeni care nu au aşteptat să fie notificaţi, ci s-au prezentat la Primărie din proprie iniţiativă, hotărâţi să ceară recalcularea impozitelor.

03 Laura Toie 01.jpg"Aşa ceva nu se poate! Până în 2012 am plătit impozit de 140 lei pentru o curte cu o suprafaţă declarată de 238 mp. Acum Primăria mi-a băgat din burtă 850 mp la categoria teren construibil şi îmi cere 630 lei! Dacă venea cineva la faţa locului, vedea că acolo am straturi, deci e teren arabil", reclamă Laura Toie (foto). Femeia, care deţine 1.405 mp de teren în zona Oncea, e decisă să conteste noul cuantum al impozitului. "Voi cere Prefecturii să atace în instanţă Hotărârea de Consiliu Local ca ilegală şi abuzivă", spune orădeanca.

Puterea şi abuzul

Cei mai afectaţi sunt însă dezvoltatorii imobiliari care au cumpărat suprafeţe mari şi pe care le-au parcelat în vederea vânzării. Aceştia se trezesc în situaţia de a plăti impozitul pe teren construibil pentru fiecare parcelă în parte, chiar dacă încă n-au construit nimic pe ele. Aşa că, de parcă ar fi o infracţiune, inclusiv tentativa se "pedepseşte". "Cine s-a mutat în intravilan, a făcut-o ca să construiască, nu pentru a face agricultură. Valoarea terenului a crescut, aşa că a crescut şi impozitul", explică Ioan Guler, şeful Serviciului Impunere Persoane Fizice.

03 Adrian Mihut.jpgAdrian Mihuţ (foto) o simte pe propria piele. Dacă anul trecut datora bugetului local 360.000 lei pentru parcelele deţinute, anul acesta suma va sări de 373.000 lei, prin simpla reîncadrare a terenurilor. Normal, nu e deloc încântat. "Când nu sunt bani, cel care deţine puterea e tentat să comită abuzuri. Primăria a trecut toate terenurile intravilane la categoria construibile, deşi s-ar fi putut limita doar la zonele A şi B. Zonele C şi D puteau fi exceptate, ca să nu suprataxeze persoanele care deţin terenuri pe deal, unde nu se poate construi, sau care au parcele pe care nu le-au putut vinde şi pe care fac agricultură", spune latifundiarul. Mihuţ susţine că intravilanul nu înseamnă doar terenuri construibile, ci şi terenuri agricole, aşa că Primăria a făcut un abuz taxând fiecare parcelă ca fiind construibilă.

Unirea vă salvează banii!

Pentru a scăpa de noua modalitate de impozitare, orădenii pot încerca recalcularea, soluţie totuşi fără mari sorţi de izbândă, sau pot solicita în justiţie abrogarea HCL şi să spere că dosarul va ajunge pe masa unui judecător ostil Primăriei.

03 Bela Porsztner.jpgBIHOREANUL a descoperit, însă, că orădenii care deţin mai multe parcele îşi pot diminua şi singuri costurile cu impozitul. Căci, în cazul în care îşi unifică terenurile într-o singură parcelă, vor plăti o singură dată birul pe terenul construibil, măsura fiind atât perfect legală, cât şi reversibilă. Apoi, dacă găsesc cumpătători sau vor să o doneze cuiva în vederea construirii unei case, proprietarii terenului pot scoate fără probleme din parcelă exact suprafaţa pe care vor s-o înstrăineze. "Fiecare proprietar  face cu terenul său ce vrea. Dacă desprinderea unor parcele e mai dificilă, "lipirea" lor în sens invers este o procedură simplă", spune topograful Bela Porsztner (foto), director adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea.

Potrivit directorului, procedura implică plata unei taxe de 60 lei la Oficiul de Cadastru, încheierea unui act de alipire, care costă 458 lei, şi plata unei alte taxe de 120 lei pentru emiterea unei Coli Funciare pe noua parcelă. Costurile, deci, merg până la 638 lei, puţin peste impozitul anual pentru o parcelă din zona B, crescând doar cu onorariul achitat topografului. Dar măcar aşa orădeanul va şti că plăteşte o singură dată. Nu ca în cazul impozitelor, an de an, cât va fi lumea şi pământul!


"Persoanele fizice, care deţin parcele peste 850 mp, vor fi impozitate la categoria teren cu construcţii aferent zonei fiscale în care se află, cel puţin o suprafaţă de 850 mp, exceptând terenul ocupat de clădiri"

HCL 10/2013


VOR FI RECLAMAŢII
"Vom verifica"

Deşi numărul contestaţiilor legate de calcularea impozitelor este deocamdată destul de mic (8), reprezentanţii municipalităţii cred că aceasta e doar liniştea dinaintea furturii. Edilii se aşteaptă la o creştere a numărului de sesizări în cursul acestei săptămâni, ca urmare a primirii celor 5.800 de înştiinţări de plată deja trimise. "Ne aşteptăm să fie reclamaţii. Ştiam la ce ne înhămăm, aşa că suntem pregătiţi. Vom verifica fiecare sesizare individual, iar acolo unde e necesar vom reveni asupra sumelor de plată impuse", spune viceprimarul Ovidiu Mureşan.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop afirmă că va analiza cu toată seriozitatea sesizările pentru abrogarea HCL 10/2013. "Deocamdată nu mi-a ajuns pe masă nicio reclamaţie, dar având în vedere numărul mare de persoane afectate nu e exclus să apară". Pop este convins că juriştii Prefecturii vor da un răspuns pertinent cererilor orădenilor şi nu exclude chiar atacarea actului normativ în justiţie, dacă se constată că acesta a fost adoptat în condiţii nelegale.