De săptămâna trecută, Serviciul Teritorial Oradea al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Oradea are un nou şef: arădeanca Daciana Vidrean.

Decizia, luată la Bucureşti şi comunicată la sfârşitul lunii trecute, a stârnit o adevărată revoltă în rândul procurorilor orădeni, care sperau ca funcţia să rămână "în familie". Adică ori la actualul deţinător, Mitică Miu, ori la un alt procuror din cadrul serviciului. Supăraţi, "băştinaşii" au declanşat un protest care s-a sfârşit prost, căci la Oradea a descins o echipă de inspectori care le-a luat la control toate dosarele.

Colegă nouă

Daciana Vidrean a ajuns la DIICOT Oradea la sfârşitul lunii ianuarie, ca simplu procuror. Cu o vechime de 17 ani în magistratură, până atunci femeia a fost, pe rând, procuror şi şef peste Parchetul din Chişineu Criş iar din 2009 şef secţie judiciară la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, structura ce reprezintă instituţia în instanţă, în dosarele trimise spre judecare.

Ce a făcut-o să vină la Oradea? S-a aflat în scurt timp, căci imediat după ce Vidrean a terminat cu procedurile de transfer, DIICOT a scos la mezat funcţia de procuror şef la Serviciul Teritorial Oradea. Iar procuroarea arădeancă şi-a anunţat colegii că îşi depune candidatura. Vestea a declanşat un adevărat scandal în instituţie, unde, cu acceptul tacit al procurorilor orădeni, actualul deţinător al funcţiei, Mitică Miu (foto), şef cu delegare, spera că va concura de unul singur, pentru a putea rămâne pe post până la pensionare.

Şocul adevărat a venit însă în momentul în care la Oradea a ajuns şi ordinul semnat de procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, care statua că, începând cu 10 martie, Daciana Vidrean e delegată să preia funcţia de procuror şef al structurii locale, pentru o perioadă de 6 luni, în locul lui Miu.

Protestăm!

De ce nu a fost delegat unul din cei opt procurori ai DIICOT Oradea, în condiţiile în care majoritatea au o vechime considerabilă în unitate? Ce o recomanda pe arădeancă să preia conducerea unei structuri cu activitate dificilă şi total nouă pentru ea?

Luată la întrebări şi chiar acuzată în timpul unei şedinţe de lucru, pe de o parte că ar reprezenta interese obscure, iar pe de alta că ar fi protejata şefei de la Bucureşti, fiindcă a fost pusă şefă înaintea concursului, Vidrean s-a ferit să se angreneze în polemici. Motiv pentru care, revoltaţi că li se impune un şef pentru care nu li s-a cerut măcar o părere, procurorii au înaintat un memoriu la Bucureşti, în care îşi exprimau nemulţumirea pentru alegerea luată.

Mai mult, spun sursele BIHOREANULUI, colectivul DIICOT Oradea a ameninţat chiar şi cu o "grevă", chit că asta atrăgea sancţiuni disciplinare, în condiţiile în care Legea 303/2004, care reglementează Statutul procurorilor şi judecătorilor, le interzice categoric magistraţilor astfel de forme de protest.

Concurenţă

Imediat după instalarea Dacianei Vidrean, fostul procuror-şef al DIICOT Oradea s-a retras în concediu. Şi, pe cât de vehemenţi au fost înainte, pe atât de liniştiţi sunt acum procurorii orădeni, care se feresc să mai cârtească. Nu de alta, dar zilele trecute de la Bucureşti a descins şi o echipă de patru inspectori în control. Oficial, să verifice activitatea unităţii, neoficial ca să liniştească apele şi să-i pună pe rebeli cu botul pe labe.

Cât despre concursul pentru şefie, care ar permite câştigătorului să ocupe postul pentru următorii trei ani, anunţul care conţinea condiţiile de participare a fost scos de pe pagina de internet a instituţiei. După câte se pare, procedurile continuă, în cursă fiind înscrisă Daciana Vidrean şi cel puţin încă un candidat. Fiecare a trebuit să depună un proiect de management pentru funcţia pe care candidează, 10 lucrări pe care le-a întocmit la compartimentul în care şi-a desfăşurat activitatea şi "orice acte considerate relevante".

Asta aşa, de "impresie artistică". Fiindcă recomandarea primită de la şefa cea mare face cât toate celelalte "acte relevante" la un loc...