Neguş senior, Markovics Sandor pe numele din buletin, este unul din liderii temuţi ai ţiganilor orădeni. Posesor al unei averi considerabile, strânse din cămătărie, taxe de protecţie, contrabandă cu aur şi ţigări, bătrânul s-a retras din "afaceri" în urmă cu doi ani, când a decis brusc să se pocăiască şi s-a făcut penticostal.

Acum, însă, simte că a venit timpul să lase "adunările" şi să revină în fruntea clanului, supărat că "bandiţii" i-au incendiat casa, îi ameninţă cu moartea familia, i-au bătut nepotul şi îi terorizează supuşii. Culmea este, zice el, că e obligat să lupte nu doar cu "duşmanii", ci şi cu poliţiştii care aplică măsuri diferite: forţa în cazul lor şi mănuşile pentru tabăra adversă.

Drept urmare, a descins la BIHOREANUL pentru a-şi spune păsul şi planurile. Şi anume că de acum înainte îşi va face singur dreptate!

Bătăi...

03-Romi-Negus.jpgDespre numeroasele ciocniri dintre interlopii orădeni şi ţiganii conduşi de Romulus Markovics (foto), fiul mai mic al lui Neguş, BIHOREANUL a scris în multe rânduri. În toamna anului trecut, de pildă, însoţit fiind de Gheorghe Bunaciu şi de Mihai Gabor, zis Grecu, cu care pe-atunci era aliat, Romi Neguş i-a atacat cu o sabie în centrul Oradiei pe Constantin Mărie, cunoscut recuperator, şi pe prietenul acestuia, sportivul Alexandru Lungu.

Câteva săptămâni mai târziu, Romi a "lovit" din nou. Însoţit de mai mulţi prieteni, a golit clubul Atti's, i-a pleznit pe câţiva consumatori şi pe patron, şi a vandalizat localul, motiv pentru care a şi fost arestat o vreme. La eliberare i s-a dat interdicţia de a mai intra în localuri publice, chestiune care, însă, nu l-a deranjat prea mult. În ianuarie, împreună cu cinci ciraci, i-a luat la bătaie pe fiii proprietarei brutăriei Popa şi pe un prieten care îi însoţea, Dan Chiş, naşul lui Mărie, cel din urmă reclamându-l pentru ultraj şi vătămare corporală.

... şi iar bătăi

03-casa-negus.jpgRepresaliile n-au întârziat să apară. În noiembrie, drept răzbunare pentru atacul asupra lui Sandu Lungu, tatăl sportivului, odinioară şi el un notoriu personaj violent, a incendiat casa (foto) lui Neguş senior, turnând benzină pe pereţii exteriori, pe uşa de la intrare şi pe geamurile de la subsol.

Apoi, în februarie acest an, după dispariţia lui Romi din oraş, Mărie şi prietenii săi au descins "într-o plimbare" prin Piaţa Rogerius, care s-a soldat cu vânătăi atât pentru Neguş senior, cât şi pentru şase apropiaţi ai acestuia, cel mai atins fiind Bretan Gabor, un cunoscut escroc imobiliar, care a şi ajuns în spital din cauza rănilor.

Cea mai recentă corecţie a primit-o un nepot de-al lui Neguş senior, Balogh Remus, fiul fratelui său poreclit Nano, şi el cunoscut lider al ţiganilor, acum decedat. Marţea trecută, în timp ce se plimba pe strada Primăriei cu prietena sa, Balogh a fost luat prin surprindere de cinci persoane care l-au bătut cu pumnii şi picioarele, ca în final să-i smulgă lanţul de aur de la gât.

La fel ca precedentele atacuri, bătaia încasată de Balogh e pusă de clanul Neguş pe seama aceluiaşi Constantin Mărie şi a prietenilor săi. "L-a bătut împreună cu unul Petre şi cu doi băieţi din Cheresig. În Piaţa Rogerius a fost şi Lungu, şi Demeter din Marghita. Am fost şapte inşi atacaţi acolo, de faţă cu sute de oameni. Dar şefii Poliţiei nu iau măsuri. Nu se ştie nimic de plângerile mele, unde sunt, la cine. Păi, ăsta-i răspuns? Asta-i muşamalizare! Nu noi suntem ţigani, ci ei, că fac muncă ţigănească", s-a plâns BIHOREANULUI Neguş senior.

Aceiaşi lege, măsuri diferite

Mai mult, spune bătrânul Neguş, Mărie şi prietenii acestuia îi terorizează pe ţigani şi le-ar fi interzis până şi intrarea în localurile publice. "Eu primesc ameninţări noaptea, la telefon, casa mea e incendiată, ţiganii mei sunt bătuţi şi făcuţi de râsul oraşului. Îi scot din baruri şi cluburi doar pentru că-s ţigani. Eu nu m-am băgat până acum, dar e bătaie de joc şi nu se mai poate!", se revoltă Markovics senior.

Bărbatul susţine că nu trebuie să lupte doar cu "bandiţii", ci şi cu poliţiştii, care ar aplica legea diferit în privinţa celor două tabere. "Pe băiatul meu îl iau mascaţii când face ceva. Banditul ăsta (Mărie - n.r.) nu păţeşte nimic, el e chemat cu citaţie, cu avocaţi. De ce e mai cinstit el decât mine? Eu n-am furat nimic în viaţa mea. Am fost închis numai pentru ultraj. El e bandiţii, nu eu!", spune Neguş senior, într-o română aproximativă.

Cum oamenii legii nu par să-i facă pe plac şi să-i pună la punct duşmanul, Neguş a decis să-şi facă singur dreptate. Însă nu prin violenţă, căci "credinţa" nu-i permite, ci protestând cu pancarde-n piept, în faţa Prefecturii, împotriva "discriminării rasiste". Paşnic la început, nu e limpede, totuşi, dacă protestul va sfârşi la fel. "Când ne-am dus la şeful Poliţiei să-i spun ce se întâmplă, că femeile şi copiii noştri n-au voie să intre nici în localuri, mi s-a spus să am răbdare, să aştept. Eu nu mai aştept. Adun ţiganii şi o să facem noi lege. Scot toţi ţiganii în stradă. Ori va fi dreptate, ori voi face aicea a doua Craiova dacă va fi nevoie", ameninţă Markovics.

Hoţul strigă hoţul

Şeful IPJ Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, a refuzat să facă vreo declaraţie pe marginea acuzaţiilor aduse de Markovics senior, motivând că Poliţia aplică legea, nu intră în dialog prin presă cu lumea interlopă.

03-Constantin-Marie.jpgÎn schimb, principalul duşman al clanului Neguş, Constantin Mărie (foto), susţine că supărarea bătrânului se trage în realitate de la faptul că naşul său, Dan Chiş, pe care Romi l-a atacat în ianuarie, refuză să-şi retragă plângerea împotriva lui. "Nu poate să-l scape pe Romi, asta-i problema. Au trimis zeci de sms-uri, au promis mii de euro. Şi Romi şi bătrânul. Degeaba", susţine Mărie.

Interlopul nu neagă că, în urma disputei, ţiganii lui Neguş nu mai sunt bineveniţi în cluburile din oraş. "Nu eu am făcut asta, ci ei. Fac scandaluri şi sperie oamenii. Nu ştiu să se poarte. Fură, bat, violează. Întâi să se spele, să înveţe să vorbească, după aia să meargă în club", îşi dă cu părerea Mărie, deloc dispus să renunţe. "Orice se întâmplă, mă acuză pe mine pentru că nu mă las la el. A ajuns să mă reclame şi să aducă martori mincinoşi. Hoţul strigă hoţul. Ţiganii cred că dacă au fost tari în urmă cu 15 ani, acum mă fac preş în faţa lor!?", spune Mărie cu fermitate.

Semn că războiul e departe de a se termina. De fapt, poate că abia începe...


CLANUL
Copacul şi aşchiile

03-Sanyi-Negus.jpgAfacerile penale ale lui Markovics Sandor, începute în anii '90, au fost continuate de fiii din prima sa căsătorie, Sandor (Sanyi Neguş) şi Romulus (Romi Neguş). Nu cu acelaşi succes, însă. După câteva dosare de şantaj adunate la Oradea, Sanyi (foto) a "emigrat" în Italia, unde a fost condamnat şi încarcerat, în 2009, pentru complicitate la omor în urma unor confruntări violente cu proxeneţii albanezi, pentru supremaţie pe piaţa prostituţiei.

Nici Romi n-a avut mai mult noroc. Arestat şi condamnat deja la închisoare cu suspendare, la sfârşitul anului trecut, pentru devastarea clubului Atti's, Neguş junior a scăpat ca prin urechile acului de un nou proces după ce, săptămâna trecută, poliţiştii au propus scoaterea lui de sub urmărire penală pentru atacul comis în octombrie asupra lui Constantin Mărie şi Alexandru Lungu în Piaţa Unirii.

În prezent, Romi e anchetat în lipsă, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi vătămare corporală, pentru agresarea lui Dan Chiş, naşul interlopului Constantin Mărie. Toate încercările de a se împăca cu victima au eşuat, motiv pentru care, de teamă să nu fie din nou arestat, Romi a părăsit ţara.