Se spune că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, iar zicala i s-a potrivit perfect orădencei Aurica Roşu. Amendată fiindcă le-a cerut controlorilor OTL să fie mai blânzi cu o fată care plângea în hohote, Aurica a primit, totuşi, săptămâna trecută, o răsplată neaşteptată.

După ce a citit articolul din BIHOREANUL şi a aflat numele femeii, tatăl adolescentei a căutat-o pentru a-i da banii. Între timp, ancheta internă declanşată de conducerea OTL în acest caz stagnează...

"Ce te bagi?"

În numărul trecut, BIHOREANUL prezenta păţania Auricăi Roşu, amendată cu 300 lei după ce controlorii OTL i-au imputat că îi "obstrucţionase în serviciu". De ce? Doar pentru că - susţine femeia şi o vecină de-a ei - le-a cerut să vorbească mai frumos cu o fată pe care o prinseseră fără bilet şi pe care o coborâseră din tramvai la Piaţa Decebal.

"Din tramvai am văzut că fata plângea în hohote şi o controloare gesticula lângă ea. În staţie m-am dus la uşă şi i-am spus: «Doamnă, vorbiţi mai frumos!» Mi-a zis: «Ce te bagi?». Eu i-am răspuns doar că nu procedează bine", povestea Aurica Roşu. Imediat a fost legitimată, deşi controlorii erau în staţie, iar ea în tramvai, şi - cum îşi ţinea buletinul în aceeaşi folie cu abonamentul - un controlor i l-a smuls din mână, forţând-o astfel să coboare.

Fără a fi avut ecusoane, aceştia i-au înregistrat datele şi i-au întocmit proces verbal de contravenţie pentru că "a jignit personalul OTL". Deşi se ştia cu dreptatea de partea sa, Aurica s-a dus să achite amenda, căci în 48 de ore cuantumul acesteia cobora la 125 lei. Totuşi, le-a şi făcut o reclamaţie controlorilor la sediul OTL.

Descoperită în ziar

În timp ce conducerea companiei i-a răspuns că, odată întocmit, un proces verbal poate fi anulat doar în instanţă, demarând în schimb în cadrul societăţii şi o anchetă internă pentru analizarea situaţiei, Aurica a avut săptămâna trecută o surpriză plăcută.

După ce a citit în ziar povestea în care fusese implicată fiica sa şi a descoperit cine e femeia care i-a luat apărarea, tatăl acesteia a căutat-o pe Aurica Roşu cu ajutorul BIHOREANULUI. "M-a găsit şi a venit să-mi dea banii de amendă. Am fost foarte surprinsă, căci nu mă aşteptam la astfel de recunoştinţă, nu pentru asta am intervenit", a spus, mirată, femeia.

Bărbatul, care a preferat să rămână anonim, recunoaşte că fiica lui nu avusese bilet, dar spune că angajaţii OTL nici n-au lăsat-o să-l sune după ce a fost prinsă. De ce, nu se ştie. "Fetiţa ieşise de la examen şi mergea cu colegii la un suc. Controlorii nu au jignit-o, dar au luat-o mai tare, iar ea nu suportă situaţiile conflictuale".

Tânăra i-a povestit că Aurica Roşu nu i-a înjurat şi nu i-a jignit cu nimic pe controlori. "Am vrut să-i plătesc doamnei amenda în primul rând pentru că e aberant să nu-ţi poţi spune părerea. Nu-i de mirare că oamenii nu intervin în cazuri mai grave", zice orădeanul.

Încă în anchetă

Deşi şeful Departamentului Comercial al OTL, Vasile Labanc, cel care se ocupă de reclamaţia Auricăi Roşu, a declarat săptămâna trecută că vrea să organizeze o înfăţişare între aceasta şi controlori, deocamdată ancheta nu a avansat. "Nu am apucat încă să stabilesc întâlnirea", spune Labanc, care, prin intermediul BIHOREANULUI, a primit datele de contact ale tatălui fetei implicate, căci acesta e dispus să prezinte şi versiunea fiicei.

Cum Aurica n-a vrut să se înhame la un proces, amenda rămâne, indiferent de rezultatul anchetei. Şi asta pentru că, potrivit unei Hotărâri a Consiliului Local din 2009, controlorii, fiind agenţi constatatori împuterniciţi prin dispoziţie a primarului, pot constata şi sancţiona inclusiv o faptă îndreptată asupra lor, mai exact "comportamentul necivilizat în raport cu personalul OTL". Culmea, cum s-a întâmplat în cazul orădencei, chiar şi atunci când nu există alţi martori! "La o primă vedere, HCL este interpretabilă în privinţa constatării unei astfel de contravenţii, căci doar se subînţelege că agenţii OTL o fac. Nu se specifică nici ce înseamnă comportamentul necivilizat", spune Alice Lupeş, jurista Prefecturii Bihor, instituţie care, însă, a dat HCL avizul de legalitate. Cu alte cuvinte, cine se pune rău cu "boacterii" se poate trezi amendat, iar dacă se simte nedreptăţit n-are decât să-i dea în judecată.

Doar că - atenţie! - exemplul Auricăi Roşu, al vecinei şi al tatălui fetiţei din povestea BIHOREANULUI arată că oamenii sunt tot mai dispuşi să ia atitudine...

Citiţi despre poveste, în articolul: "Taxată pentru omenie: O orădeancă a fost amendată de controlorii OTL pentru că le-a spus... să nu certe o fetiţă"