Fuzionarea prin absobţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin a trecut de faza declaraţiilor politice. Consiliul Local se întruneşte joi de la ora 14 pentru a hotărî organizarea referendumului privind unificarea celor două localităţi.

"Consiliul Local va fi chemat să aprobe organizarea referendumului precum şi întrebarea care va fi pusă cetăţenilor din cele două localităţi. Cetăţenii vor fi chemaţi să se pronunţe prin Da sau NU la întrebarea: Sunteţi de accord cu alipirea comunei Sânmartin la Municipiul Oradea?", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, Consiliul Local Sânmartin va adopta în cursul lunii iulie o hotărâre similară. Referendumul se va desfăşura în simultan în cele două localităţi cu o ocazia alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului.

Primarul Ilie Bolojan a trimis încă din luna aprilie primăriilor din Biharia, Paleu, Oşorhei, Nojorid, Sântandrei şi Borş o adresă prin care le-a cerut să se pronunţe dacă sunt interesate ca localităţile pe care le reprezintă să se alipească la Oradea în următorii zece ani.

"Până în prezent singura localitate care s-a declarat pentru alipirea la Oradea a fost Sânmartinul. Răspunsuri am mai primit la adresa noastră, dar negative", a spus edilul. Comunele Borş şi Paleu au răspuns municipalităţii că nu doresc alipirea la municipiu.

Cu munca de lămurire...

Potrivit primarului, începând de luna viitoare municipalitatea va demara o campanie de informare a populaţiei cu privire la avantajele unificării. Campania se va întinde până în septembrie, inclusiv, pentru a nu interfera cu cea pentru alegerile prezidenţiale şi a fi interpretată într-o cheie politică nefavorabilă proiectului.

Cel mai mare pericol pentru succesul demersului îl constituie absenteismul. Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie ca la urne să se prezinte jumătate plus unu din populaţia cu drept de vot a celor două localităţi, iar majoritatea votanţilor să se pronunţe în favoarea unificării.

Conform iniţiatorilor, pentru municipiul reşedinţă de judeţ marele avantaj îl constituie mărirea populaţiei şi teritoriului, putând atrage mai uşor investitori, dar şi întărirea brandului oraşului prin includerea unor staţiuni balneo-climaterice de renume precum Băile Felix şi 1 Mai. La rândul său, având în spate motoarele economice ale oraşului, comuna Sînmartin s-ar putea bucura de investiţii în infrastructură, care până de curând păreau imposibile.

"Vom trata unitar proiectele de investiţii ale celor două localităţi. Avem în vedere extinderea reţelelor de apă şi canalizare în toate saltele comunei, construcţia unui aquaparc la Sânmartin, altul decât cel din Oradea, precum şi construirea unui drum paralel cu linia ferată care să lege oraşul de Băile 1 Mai şi Băile Felix pornind din zona Selgros - Metrou", a mai spus Bolojan.

"Aquaparcul" refăcut

Tot în şedinţa de joi, aleşii orădenilor vor fi chemaţi să aprobe indicatorii tehnico-economici ai construcţiei aquaparcului Nimphaea pe amplasamentul Ştrandului Municipal. Investiţia, cofinanţată din fonduri europene, trebuia să fie finalizată deja de un an. Consiliul Local a aprobat în 2012 revizuirea proiectului tehnic, plin de greşeli, iar documentul a fost recepţionat abia săptămâna aceasta.

Noul proiect cuprinde modificări în ceea ce priveşte utilajele care deservesc piscinele, în vederea asigurării intervenţiilor pentru lucrări de mentenanţă sau reparaţii, scurtarea traseelor conductelor, adaptarea normelor sanitare la cele din UE, eficientizarea consumului de energie prin adoptarea unor tehnologii noi pentru piscine, iluminat şi alimentaţie publică, reamplasarea unor funcţiuni, majorarea numărului de locuri de parcare de la 238 la 311 şi altele.

Modificările făcute s-au reflectat şi în indicatorii tehnici ai investiţiei care va fi în final de 88,3 milioane lei cu TVA inclus. Din această sumă, 32,3 milioane lei o constituie finanţarea europeană, diferenţa fiind suportată de la bugetul local. Durata de execuţie a lucrării care urmează să fie scoasă la licitaţie undeva la începutul lunii iulie va fi de 10 luni.

Vrem centură metropolitană!

În cadrul aceleiaşi întâlniri, aleşii orădenilor vor fi chemaţi să adopte o hotărâre cu privire la promovarea şoselei de centură ca proiect prioritar al judeţului. "Zona Metropolitană Oradea a adoptat deja două hotărâri privind declararea şoselei inelului metropolitan ca proiect prioritar al judeţului", a declarat primarul.

Lung de 7,5 kilometri, tronsonul suplimentar al şoselei de centură ar începe la sensul giratoriu din Calea Aradului, va traversa calea ferată pe o pasarelă şi va înainta peste câmpuri cu traversarea Crişului Repede pe un pod nou pentru a întâlni Şoseaua Borşului în zona Frigoexpres.

"Această bucată de şosea de centură ar permite o legătură mult mai bună dinspre Ungaria spre Arad, Deva şi Cluj şi va face posibilă legătura cu viitoarea autostradă. De asemenea, ar permite apariţia unei noi zone de dezvoltare a oraşului între Oradea şi Sîntandrei", a spus Bolojan.

Consiliul Local va fi chemat să adopte această hotărâre pentru a întări încă o dată intenţia municipalităţii de a promova această investiţie cu acoperire din fonduri transfrontaliere, în condiţiile în care Consiliul Judeţean, singurul abilitat să depună proiecte considerate strategice pentru judeţ la ADR Nord-Vest, vrea să propună finanţatorului proiectul unui drum turistic care să lege localităţile Şuşti - Lunca - Moneasa ca o legătură suplimentară între judeţele Bihor şi Arad.

PNL: Bătălia preşedinţilor!

În mod ironic, primarul Ilie Bolojan, liderul PNL Oradea, este nevoit să îşi înfrunte pe această temă propriul lider de filială, pe preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa. Cum cei doi liberali nu au căzut de acord în cadrul discuţiilor purtate în sânul partidului, conflictul de idei s-a mutat în spaţiul public.

"Amenajarea acestui drum nu poate fi considerată proiect strategic pentru judeţul Bihor, nu are cum să contribuie la dezvoltarea judeţului şi nu are nici un impact asupra turismului. Am fost la domnul Popa, i-am explicat punctul nostru de vedere, am trimis o adresă oficială Consiliului Judeţean, dar nu s-a schimbat nimic", reclamă Bolojan.

Edilul a mai spus că în condiţiile în care Consiliul Judeţean nu va ţine cont sub nicio formă de propunerile ZMO, municipalitatea va fi nevoită să îşi apere interesele în mod direct. "Noi nu avem posibilitatea să depunem un proiect strategic, dar putem să informăm autoritatea de management cu privire la punctul nostru de vedere", a spus Bolojan.

Depunerea unei adrese prin care conducerea unei administraţii locale dintr-o reşedinţă de judeţ să conteste tocmai importanţa unui proiect strategic depus de Consiliul Judeţean ar constitui o premieră la nivelul ADR Nord-Vest. Rămâne de văzut cui va da dreptate finanţatorul...