Edilul Oradiei, Florin Birta, a reacţionat după ce consilierul local PSD Adrian Madar a propus ca municipalitatea să-şi înfiinţeze propria companie specializată în reabilitarea termică a blocurilor, aşa cum a făcut comuna Sânmartin. Birta demonstrează că această soluţie este "inaplicabilă" în Oradea, din simplul motiv că municipiul reabilitează blocurile cu fonduri europene, ceea ce înseamnă că este obligatoriu ca lucrările să fie atribuite prin licitaţii. 

"Pot induce în eroare"

"În urma unor afirmaţii din spaţiul public referitoare la reabilitarea termică a blocurilor, care pot induce în eroare, mi s-a părut oportun să fac câteva precizări, pentru corecta informare a orădenilor. Trebuie spus clar de la început: ideea de a reabilita termic blocurile din municipiu printr-o firmă a primăriei, înfiinţată în acest scop, este inaplicabilă în Oradea", a transmis, luni după amiaza, prin pagina sa oficială de Facebook, primarul Oradiei, Florin Birta. 

Edilul a explicat că în Oradea reabilitarea blocurilor se face folosind fonduri europene, astfel că bugetul local este scutit de o parte din cheltuielile cu acest tip de lucrări. "Din acest considerent, este obligatoriu ca lucrările să fie atribuite prin proceduri transparente de achiziţie publică, fiind interzisă atribuirea directă către o anumită firmă, fie ea şi a Primăriei Oradea", a subliniat Birta. 

45 gata, 14 în lucru, 33 în licitaţie

Edilul a menţionat că într-adevăr există localităţi în care o firmă a primăriei are în sarcină reabilitarea blocurilor, doar că în acele UAT-uri finanţarea nu vine din fonduri europene. 

În fine, Florin Birta a amintit că în Oradea au fost reabilitate 45 de blocuri cu fonduri nerambursabile şi procesul continuă cu altele. "Reabilitarea termică a blocurilor a fost mereu una dintre priorităţile noastre şi va fi şi de-acum încolo. Până în prezent în Oradea au fost reabilitate termic 45 de blocuri în perioada de finanţare 2007-2013, iar în actuala perioadă de finanţare sunt în licitaţie 33 de blocuri, iar la alte 14 lucrările sunt în execuţie", a transmis primarul. 

PSD: În Oradea e mai scump

Într-o conferinţă ţinută luni la sediul partidului, consilierul Local PSD Oradea Adrian Madar propunea ca municipalitatea să îşi înfiinţeze o companie specializată în reabilitarea termică a blocurilor, după modelul comunei Sânmartin, al cărei primar, Cristian Laza, a făcut acest lucru, reuşind să finalizeze în doi ani şi jumătate 8 dintre cele 36 de blocuri din comună, la preţuri mai mici decât cele din Oradea.

Concret, Madar a spus că, în timp ce în Sânmartin, reabilitarea ar costa 330 lei/mp, în Oradea preţul este de 518 lei/mp. De asemenea, acesta a acuzat că, prin programul multianual al Primăriei Oradea, contribuţia persoanelor fizice este mai mare decât ar trebui, adică de 27%. 

În reacţia sa, primarul Florin Birta nu a făcut referire şi la aceste aspecte, mai precis la cele legate de diferenţele de costuri invocate de PSD-işti. Pe de altă parte, nu se ştie cum anume sunt structurate preţurile practicate de firma Primăriei Sânmartin şi dacă ele includ toate cheltuielile pentru reabilitarea blocurilor.