Tribunalul Bihor a suspendat, miercuri, executarea hotărârilor Consiliului Judeţean Bihor vizând realizarea Centurii ocolitoare a municipiului Beiuş până la finalizarea procesului pornit de 494 de localnici din comuna Tărcaia, în care oamenii cer anularea întregii proceduri.

Executorie, dar nu definitivă

"Admite cererea de suspendare formulată de reclamanţi, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Judeţean Bihor", arată comunicarea de pe portalul instanţei, specificându-se şi hotărârile a căror executare se suspendă.

Astfel, instanţa a suspendat hotărârea prin care s-a aprobat noul traseu al şoselei ocolitoare (HCJ nr. 143 din 30 iunie 2021) şi cea prin care s-a aprobat declanşarea procedurii de expropriere şi însuşirea raportului de evaluare pentru culoarul respectiv (HCJ nr. 144 din 30 iunie 2021), "până la soluţionarea definitivă a cauzei având ca obiect anularea actului administrativ".

Soluţia instanţei este executorie, însă nu şi definitivă, putând fi atacată, cu recurs, în 5 zile de la comunicare.

„Vom face recurs și, în funcție de sentința definitivă, vom decide ce avem de făcut pentru a trece peste acest impediment. Centura Beiuș va fi realizată, procedura de licitație fiind în derulare”, a fost reacția preșdintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, transmisă BIHOREANULUI de Biroul de presă al instituției.

Acelaşi drum, două trasee, multe exproprieri

Un număr de 494 de săteni din comuna Tărcaia au chemat în proces Consiliul Judeţean Bihor, cerând anularea hotărârilor adoptate pentru construirea şoselei care va ocoli municipiul Beiuş, al cărei traseu a fost deviat pe terenuri cultivate cu legume, în solarii, de către localnici şi, în paralel, suspendarea investiţiei până la finalizarea procesului.

Potrivit acţiunii, traseul presupune exproprierea a 137.613 mp de terenuri aflate pe raza comunei Tărcaia, din care 65.386 mp proprietate privată a persoanelor fizice şi 72.227 mp proprietate publică a comunei Tărcaia.

Asta, în condiţiile în care, din 2018, a fost dispusă declanşarea procedurilor de expropriere pentru alte 155 de proprietăţi din Tărcaia, în suprafaţă totală de 86.896 mp, pentru aceeaşi centură, dar pe un alt traseu, propus în 2011, şi care a trebuit modificat între timp deoarece, pe amplasamentul iniţial, Primăria comunei nu a mai ţinut cont de proiect şi a construit staţia de epurare a localităţii. 

"Exproprierile vor avea consecinţe sociale ireversibile, având repercusiuni asupra mijloacelor de subzistenţă a unei părţi însemnate a localnicilor, în condiţiile în care veniturile din agricultură reprezintă singura sursă de venit a majorităţii acestora", se arată în acţiunea sătenilor din Tărcaia.

Fără succes

Înainte de pornirea proceselor, oamenii au încercat, fără succes, să-l înduplece pe preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan să schimbe traseul atât prin demersuri administrative, cât şi printr-un protest inedit desfăşurat în faţa Consiliului Judeţean, unde i-au adus şefului de la CJ un coş cu roşii, vinete, ceapă, castraveţi, fasole verde, toate roade ale serelor ce urmau să fie expropriate.

Procesul pornit pentru anularea hotărârilor CJ Bihor va începe pe 18 noiembrie 2021.

Între timp, însă, luna trecută, Consiliul Judeţean a şi lansat licitaţia pentru angajarea unui constructor în sistemul electronic de achiziţii publice, firmele interesate având posibilitatea să-şi depună ofertele până pe 13 decembrie, în acest an.  

Proiectul, a cărui valoare estimată este cuprinsă între 316,930 şi 329,622 milioane lei, este finanţat din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014 - 2020.

Suspendat şi la Aleşd

Tot din fonduri europene ar urma să se realizeze şi şoseaua ocolitoare pentru oraşul Aleşd, proiect pentru care CJ Bihor a lansat licitaţia în luna iulie, la pachet, pentru proiectare şi execuţie, şi în cazul căruia Curtea de Apel Oradea a dispus suspendarea Hotărârii nr. 3/2021 a Consiliului Local prin care fusese aprobat traseul până la pronunţarea instanţei asupra solicitării acestora de anulare a actului administrativ.

"Varianta de traseu adoptată nu reprezintă o variantă de ocolire a oraşului Aleşd, ci mai degrabă o deviere a traseului actual al DN1 prin zona rezidenţială a localităţii, ajungându-se la traversarea unui cartier de locuinţe poziţionat pe lungimea străzii, cât şi să se învecineze cu zone intens locuite din oraşul Aleşd", se arăta în solicitarea reclamanţilor.

"Suspendarea Hotărârii Consiliului Local Aleşd nu afectează procedurile derulate de Consiliul Judeţean Bihor", a transmis, cu acel prilej, Bianca Firezar, consilier al preşedintelui CJ Bihor Ilie Bolojan, legat de subiect.