Răsturnare de situație în procesul pe care consilierul PSD Adrian Madar l-a intentat Primăriei Oradea, în 2020, reclamând tarifele din salubritatea municipiului: după ce, inițial, Tribunalul Bihor a respins cererea politicianului, Curtea de Apel Oradea a casat acea hotărâre și i-a dat dreptate.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Madar, Curtea de Apel Oradea a decis definitiv că includerea în tariful de salubritate a cotei de profit de 10% aferentă cheltuielilor cu depunerea deșeurilor în rampă nu a fost legală. „Cu alte cuvinte, Primăria Oradea și Consiliul Local Oradea (cu votul exclusiv al consilierilor PNL) au permis, cu bună știință, ca operatorul de salubritate să ia mai mulți bani de la orădeni decât avea dreptul să o facă”, a transmis politicianul.

Tarifele de salubritate contestate de Adrian Madar au fost votate în 2020 (HCL nr. 888) și prevedeau că operatorul de salubritate al municipiului, RER Vest, să factureze un adaos de 10% la taxa de depozitare pe care o plătește către firma care administrează depozitul județean de deșeuri, Eco Bihor.

Madar a acuzat încă de atunci că Primăria „fentează la cântar” și că această taxă nu este legală, în timp ce municipalitatea a adus contraargumente și a obținut inclusiv un punct de vedere de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), care susținea că tarifele din Oradea sunt conforme cu legea.

În mai 2023, Tribunalul Bihor a dat dreptate Primăriei, sentință pe care Madar a atacat-o, iar pe 14 decembrie 2023, Curtea de Apel Oradea a decis să caseze hotărârea instanței inferioare. „Dispune anularea în parte a art. 1 din HCL nr. 888 din 12.11.2020, în ceea ce priveşte includerea în tariful pentru utilizatori a cotei de profit de 10%, aferentă cheltuielilor cu depunerea în rampă”, se arată în decizia Curții.

Un argument al judecătorilor care au dat sentința definitivă este că doar serviciile de precolectare, colectare și transport al deșeurilor puteau să constituie baza pentru aplicarea marjei de profit, nu și cheltuielile legate de activitatea de depozitare a deșeurilor, aflată în sarcina altei firme.

Așa cum era de așteptat, Madar consideră această victorie una importantă și, mai mult, cere municipalității să restituie cetățenilor banii. „Am cerut Primăriei Oradea ca, în regim de urgență, să facă toate demersurile necesare pentru a restitui orădenilor sumele achitate în plus”, a transmis consilierul, precizând și că va cere ca șefii RER Vest să vină în Consiliul Local, pentru a da explicații „în legătură cu această manevră prin care, de ani de zile, oamenii sunt înșelați”.

Raportat la cetățean, sumele sunt însă derizorii: deși instanța nu prevede o astfel de obligație, dacă ar fi să le dea orădenilor banii înapoi, Primăria ar trebui să returneze fiecărui orădean 13 bani pentru fiecare lună astfel facturată.

În privința tarifelor actuale de salubritate, sentința definitivă a Curții de Apel Oradea nu are nicio influență, deoarece în prezent ele nu mai conțin această cotă de 10%, între timp legislația privind calculul acestui serviciu modificându-se.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!