PSD-istul Adrian Madar a pierdut procesul cu Consiliul Local Oradea pe marginea tarifelor de salubritate.

Primarul Florin Birta a anunţat joi, în încheierea şedinţei de Consiliu, că Tribunalul Bihor a dat câştig de cauză municipalităţii orădene în procesul intentat de social-democrat pentru anularea HCL din 2020 prin care s-au stabilit tarifele de salubritate.

"Să vă cereţi scuze"

"Aţi făcut o conferinţă de presă la momentul respectiv în care aţi acuzat municipalitatea din Oradea că ţine partea firmelor de salubritate. Aţi spus că majoritatea municipiilor respectă legea şi cetăţenii, ceea ce noi nu am fi făcut", a acuzat primarul.

Birta a avut satisfacţia să declare că "s-a pierdut definitiv acest proces de către domnul Madar, iar Primăria a avut câştig de cauză" și a spus că social-democratul ar trebui să îşi asume înfrângerea. "Aş avea o rugăminte: să vă cereţi scuze faţă de colegii noştri care au calculat aceste tarife", a cerut edilul.

Florin Birta nu a adus însă niciun argument cu privire la motivele pentru care social-democratul a pierdut procesul.

Se aşteaptă o motivare...

Consilierul Adrian Madar (foto jos) a replicat rapid. "Eu până acum nu am această motivare a sentinţei ca să înţelegem cu toţii ce s-a întâmplat. Vă rog să îmi daţi şi mie motivarea instanţei dacă o aveţi", a cerut PSD-istul.

Până la prezentarea argumentelor contrarii, social-democratul a ţinut să îşi repete acuzaţiile. "Primăria Oradea lua de la cetăţeni o sumă mai mare decât permite legea", a pretins el.

Mai mult, Madar a susținut că realitatea i-a dat dreptate. "Astăzi tarifele se plătesc aşa cum am spus eu. Aşa se plătesc din septembrie".

"Am fost corecţi"

Primarul Florin Birta a afirmat, în replică, că municipalitatea orădeană s-a conformat tot timpul normativelor. "În septembrie, când s-a modificat legislaţia, poate cu ajutorul dumneavoastră, s-a aplicat modificarea din legislaţie", a glumit Birta.

Primarul a ţinut să precizeze, însă, că instanţa a judecat realitatea de la momentul reclamat de consilierul local.

"Acum se aplică normativele adoptate în septembrie. Instanţa a analizat situaţia de dinainte de această perioadă şi a constatat că totul era legal", a explicat Birta pentru BIHOREANUL.

Respinsă ca "nefondată"

După cum BIHOREANUL a mai scris, consilierul local Adrian Madar a anunţat într-o conferinţă de presă din mai 2022 că va cere Tribunalului Bihor să anuleze HCL 888 din 2020 prin care s-au aprobat tarifele de salubritate.

Social-democratul a contestat dreptul RER Vest de a-şi pune marjă de profit şi asupra tarifelor de depozitare a deşeurilor la groapa de gunoi, măsură prin care acesta susţinea că societatea câştiga anual circa 200.000 euro suplimentar.

Potrivit portalului Tribunalului Bihor, pe 12 mai 2023 instanţa a decis să respingă ca "nefondată" cererea de chemare în judecată formulată de Madar împotriva Municipiului Oradea şi a Consiliului Local Oradea în procesul în care a intervenit şi RER Vest. Argumentele instanţei urmează să fie aflate din motivarea sentinţei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!