Dezvăluirile BIHOREANULUI de săptămâna trecută, vizând trecutul şi prezentul penal al şefului Serviciului Teritorial Bihor al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Remus Ionuţ Raţ, nu au rămas fără consecinţe. 

Considerând anormal ca protejarea ariilor naturale să fie încredinţată unei persoane cu un asemenea profil, prefectul Dumitru Ţiplea şi subprefectul Dan Palaghianu au promis să solicite o reacţie preşedintei ANANP, Adi Croitoru, chiar dacă şeful PNL Bihor, Ilie Bolojan, cel care a susţinut menţinerea în funcţie a preşedintei ANANP, s-a arătat mai reţinut.

Fost hoţ, acum braconier 

Săptămâna trecută, în articolul "Hoţul paznic la codru", BIHOREANUL (facsimil) arăta cum un fost pădurar la un ocol silvic privat, condamnat penal pentru că a decimat împreună cu trei amici pădurea pe care o avea în grijă, conduce de peste doi ani Serviciul Teritorial Bihor al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). 

Angajat printr-un concurs la care a fost singurul candidat, în  februarie 2019, pe un post de consilier principal, după nici două luni, Remus Ionuţ Raţ a ajuns să coordoneze întreaga activitate din judeţ, fiind instalat cu delegaţie, funcţie în care a şi rămas vreme de peste 2 ani.

Culmea e că anul acesta, în ianuarie, Raţ a comis-o din nou, ajungând în atenţia oamenilor legii după ce a fost prins jupuind o căprioară pe un fond de vânătoare din Finiş, unde primise autorizaţie să împuşte doar mistreţi. Chemat la audieri, şeful ANANP Bihor avea deja scoasă o nouă autorizaţie, emisă de fostul consilier judeţean PSD Ştefan Dulău, administratorul unui fond de vânătoare din Tinca. Actul ce mirosea a făcătură nu i-a convins însă pe procurorii Parchetului Beiuş, anchetatorii începând urmărirea penală faţă de Raţ, pentru braconaj.

"Nu este normal"

Şeful ANANP Bihor nu a văzut nici măcar o incompatibilitate morală în faptul că deţine conducerea unei instituţii care administrează ariile protejate din judeţ după ce s-a dovedit incapabil să gestioneze o pădure, ba a mai şi încălcat legea care îi reglementează profesia, ajungând în cârdăşie cu hoţii de lemne, iar acum acuzat de braconaj. 

Nu de aceeaşi părere au fost, însă, prefectul Dumitru Ţiplea, a cărui poziţie presupune asigurarea legalităţii în instituţiile guvernamentale deconcentrate, şi subprefectul Dan Palaghianu propulsat de USR-PLUS, formaţiune care a lansat celebra lozincă "Fără penali în funcţii publice". Contactaţi de BIHOREANUL, cei doi au promis că vor solicita o reacţie preşedintei ANANP, Adi Croitoru, considerând anormal ca protejarea ariilor naturale să fie încredinţată unei persoane cu un aşa profil. 

În schimb, şeful PNL Bihor, Ilie Bolojan, cel care a susţinut menţinerea în funcţie a preşedintei ANANP, instalată de fosta guvernare, a fost mai reţinut. "Sunt convins că doamna preşedinte a ANANP ştie ce are de făcut", a comentat, sec, Bolojan.

I-au luat şefia 

Nu e foarte clar, însă, dacă şefa ANANP ştia ce are de făcut. Deşi informată despre CV-ul penal al şefului ANANP Bihor înaintea apariţiei articolului, conducerea de la Bucureşti a Agenţiei a reacţionat abia după ce dezvăluirile BIHOREANULUI au făcut înconjurul ţării, stârnind revolta opiniei publice.  

"Începând cu 19 mai 2021, domnului Raţ Remus Ionuţ i-a încetat exercitarea cu caracter temporar a funcţiei publice de conducere de şef serviciu", a transmis joia trecută purtătorul de cuvânt al instituţiei, Viorel Pătrană, fără a răspunde ce-l recomanda pe Raţ pentru un asemenea post. În aceeaşi zi, preşedinta Adi Croitoru (foto) a revenit, telefonic, pentru a explica de ce acesta a fost promovat în 2019 şi a fost menţinut apoi în această funcţie.

"A fost singurul care la acea vreme îndeplinea condiţiile de vechime impuse de Codul administrativ pentru această funcţie", a declarat BIHOREANULUI Adi Croitoru, susţinând că Raţ nu a informat conducerea instituţiei despre problemele din trecut şi nici în ianuarie, când s-a ales cu dosar penal pentru braconaj. "Eu ştiu că nu este o problemă legală, dar este o problemă morală", a mai spus Croitoru. 

În sfârşit, concurs

Întrebată despre motivul pentru care, din 2019 şi până în prezent ANANP nu a organizat concurs pentru ocuparea funcţiilor de conducere, Croitoru a dat vina pe pandemie, care a blocat toate procedurile de acest fel. Acum, însă, după scandalul "Raţ", conducerea Agenţiei a decis să organizeze "în cel mai scurt timp" concurs pentru ocuparea funcţiei de conducere vacante, până atunci activitatea Serviciului Teritorial Bihor fiind coordonată de la centru. "Aşa am hotărât, e o decizie bună, rea, ne-o asumăm", a declarat şefa ANANP. 

Cât despre fostul şef al Ariilor Protejate din Bihor, Remus Ionuţ Raţ a rămas în funcţia de consilier principal, cel puţin până când procurorii vor finaliza ancheta pentru acuzaţia de braconaj. Sau, mai ştii, îşi va încerca norocul la examenul pentru şefie. Că până una-alta, pe lege, e curat ca lacrima...