Autorităţile sunt aşteptate să publice vineri regulile pentru reîntoarcerea preşcolarilor şi a elevilor în unităţile de învăţământ. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat vineri că îşi vor deschide porţile doar şcolile şi grădiniţele unde rata de vaccinare este de cel puţin 60%.

”Un ordin e pregătit pentru semnare, se referă la modalitatea de începere a școlilor pe 8 noiembrie. Și la stat, și la privat, școala începe pentru toți copiii pe 8 noiembrie. În scurt timp va fi validată hotărârea, ordinul va fi semnat și trimis spre Monitorul Oficial, ca pe parcursul acestei zile să poată exista ședințe ale consiliilor de administrație și să fie transmise deciziile", a declarat ministrul.

Mai puţin de jumătate dintre şcolile din Bihor se redeschid

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în judeţul nostru, dintr-un total de 202 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, doar 59 îndeplinesc această condiţie, majoritatea fiind în mediul urban.

În Oradea, şcoala publică cu cea mai mare rată de vaccinare este Colegiul Naţional Emanuil Gojdu (84,88%). Totodată, ar urma să se deschidă colegiile Iosif Vulcan (64,71%), Mihai Eminescu (67,97%), Mihai Viteazul (66,67%), Onisifor Ghibu (66,15%), Traian Vuia (61,65%), licee precum Iuliu Maniu (62%), Lorantffy Zsuzsanna (63,46%), Ady Endre (74,39%), Aurel Lazăr (63,64%), iar din rândul şcolilor gimnaziale Dimitrie Cantemir (72,86%), Oltea Doamna (67,61%), Szacsvay Imre (67,39%).

În Oradea, şcoala cu cea mai mare rată de vaccinare în rândul personalului este una privată: Şcoala Postliceală „Henri Coandă” (91,43%).

Doar 6 grădiniţe din Oradea îndeplinesc criteriul!  

În schimb, mulţi preşcolari din Oradea ar putea continua să rămână acasă, pentru că grădiniţele care ating criteriul de 60% sunt foarte puţine şi majoritatea private: Americano-Română Crinul (78,95%), Joyful Learning (70,59%), Casa Minunată (78,57%), Grădiniţa Evanghelică Lutherană (62,50%), Aleodor (70%) şi Orsolya (66,67%).

Informaţiile furnizate de IŞJ Bihor mai arată că singura unitate de învăţământ din Bihor cu rată de vaccinare de 100% este Grădiniţa Efrata din Hidişelu de Sus. La polul opus, sunt trei grădiniţe cu rată de vaccinare 0: Eldad Tulca, Elim Hotar şi Samuel Tinăud.

Lista completă furnizată de IŞJ Bihor, cu procentele de vaccinare actualizate pe 3 noiembrie: