Ar trebui să se laude cu condiţii de lux, date de amplasamentul ultracentral, dar sunt dependenţi de vidanje, ca gospodăriile ţărăneşti de pe dealuri. Orădenii care locuiesc pe străzile vechi din zona centrală se trezesc de ani de zile cu mizerii revărsate în case. Veche de o sută de ani, reţeaua de canalizare menajeră se revarsă tot la câteva săptămâni.

"Vecinii care au apartamente la subsol pur şi simplu sunt inundaţi cu apă conţinând dejecţii", reclamă unul dintre locatarii imobilului cu numărul 12 din strada Leonard Mociulschi. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât lucrările de înlocuire a reţelelor comandate pe bani europeni de Compania de Apă Oradea au fost abandonate în două rânduri de constructori...

Cu mizeria în case

Situaţia este veche de ani de zile. Proprietarii imobilului din strada General Leonard Mociulschi, aflată în buricul târgului, se plâng că imobilele de la subsol sunt inundate periodic de mizeria din canalizare (foto). "Apa menajeră nu se scurge în canalizarea oraşului, se adună într-un cămin de vizitare devenit fosă septică şi se revarsă în case", reclamă unul dintre proprietari.

Locuitorii apartamentelor de la subsol îşi scot mizeria din casă cu cârpe şi găleţi. Dejecţiile se infiltrează în pânza freatică şi în pereţii imobilului, punând în pericol sănătatea şi siguranţa locatarilor. "Acum cinci ani, când firma Selina a lucrat la canalizare pe stradă, probabil a pus racordul mai sus, iar mizeria se întoarce înapoi", spune reclamantul. Orădenii îşi pun speranţele în lucrările de modernizare a canalizării din centru în urma cărora imobilul s-ar putea racorda la reţeaua din strada vecină, Mimozei. Care, însă, sunt blocate...

"Nicio firmă..."

CAO încearcă de ani de zile înlocuirea canalizării din centrul oraşului. "Ne-am luptat să atragem bani pentru modernizarea canalizării, deşi se finanţează doar extinderi. În ciuda banilor atraşi, nicio firmă nu a dus lucrările la sfârşit", spune directorul Companiei, Ovidiu Gavra.

Primul contract pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare menajeră din zona de sud-est a oraşului a fost încheiat cu firma Selina, care în septembrie 2012 s-a obligat la modernizarea în doi ani a reţelelor pentru 28,6 milioane lei, preţ reprezentând doar 56% din valoarea estimată. Firma avea de reabilitat 29,6 kilometri de reţea de apă potabilă de pe 51 de străzi şi 13,9 kilometri de canalizare de pe 40 de străzi, lucru care nu s-a întâmplat.

În august 2014, intrată în insolvenţă, Selina a denunţat contractul cu CAO după ce a realizat cam 30% din lucrările pe reţeaua de apă şi doar 3,6% din cele de canalizare. "Efectiv nu se poate lucra la preţul acela", declara atunci patronul Selina, Beniamin Rus, copleşit de complexitatea lucrării şi de scumpirea materialelor. Blocarea de către CAO a garanţiei de bună execuţie în valoare de 2,8 milioane lei, dar şi procesul intentat constructorului pentru penalităţi de întârziere nu a permis continuarea lucrărilor.

Eşec în doi

Pentru a accelera ritmul săpăturilor, CAO a împărţit străzile în trei loturi. Primele două au fost atribuite în decembrie 2015 bucureştenilor de la Dondi Proiect Construcţii, cu execuţie în termen de un an la un preţ de 16,2 milioane lei, faţă de estimarea de 26,2 milioane lei. Cel de al treilea lot a revenit firmei Brexxon DSS din Mureş, care s-a obligat să termine reabilitarea reţelelor în termen de 8 luni, pentru 2,4 milioane lei, faţă de valoarea estimată de 3,6 milioane lei. Situaţia este cu atât mai greu de înţeles cu cât Brexxon şi-a propus să înlocuiască reţelele fără săpătură, prin cămăşuire prin interior, procedură mai rapidă, dar mai scumpă.

La fel ca Selina, cei doi constructori s-au trezit depăşiţi de complexitatea şi de costul lucrărilor, aşa că s-au dat bătuţi. Cele trei contracte au fost reziliate de CAO la începutul anului 2017, după ce constructorii nu au lucrat nimic, Compania dând în judecată firmele pentru recuperarea penalităţilor. Dar problema de fond a rămas nerezolvată...

Eşec în lanţ

Cristian Popa directorul tehnic al CAODupă şase ani de la primul eşec, în iunie 2018 lucrările au fost atribuite firmei orădene Instalaţii Montaj. Optimist, constructorul şi-a asumat un preţ de 23,7 milioane lei şi un termen de execuţie de 2 ani. Săptămâna trecută, conducerea CAO analiza, însă, din nou, varianta rezilierii contractului.

"Constructorul va trebui să ne comunice săptămâna aceasta ce a decis să facă, pentru că riscă penalităţi de întârziere de până la 9.000 euro pe zi pentru partea neexecutată din contract", spune directorul tehnic al CAO, Cristian Popa (foto).

Din cele 39 de străzi prevăzute în contract, Instalaţii Montaj a lucrat doar pe 17. Printre acestea se numără Traian Moşoiu, ţinută închisă din mai până în septembrie, cu mult peste termenul din 2 iunie, dar şi străzi precum Cezar Bolliac, Constantin Tănase şi Muşcatei, unde lucrările s-au încheiat în urmă cu o lună, fără ca firma să le fi asfaltat nici acum. Joia trecută, a început doar asfaltarea străzii Alexandru Vlahuţă.

Instalaţii Montaj a acumulat datorii de peste 1 milion de lei către subcontractori, aşa că şansele să deschidă alte fronturi de lucru sunt minime. Lucrările de pe 22 străzi, printre care Leonard Mociulschi, Mimozei, Cloşca, Bacăului, Ion Vidu, dar şi Parcul Nicolae Bălcescu, George Enescu sau Făgăraşului, au fost abandonate înainte să fie începute.

"Greu de executat"

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii firmei Instalaţii Montaj pun abandonarea lucrărilor, la fel ca predecesorii, pe seama complexităţii acestora.

"Sunt lucrări extrem de greu de executat, toate în centrul oraşului. Lucrăm la adâncimi de până la 3,7 metri sub nivelul reţelelor de apă, gaz, telefonie şi telecomunicaţii. Când săpăm se surpă malul, iar reţelele se rup provocând întârzieri de termene", spune administratorul firmei, Oana Ailenei.

În plus, constructorul lucrează în pierdere. "Contractul a fost semnat în 2018. De atunci preţul materialelor a crescut şi nu ne acoperim costurile. Dacă betonul s-a scumpit cu 36%, în cazul asfaltului, de exemplu, majorarea a fost şi de 86%", zice Ailenei.

Privind înapoi, constructorul ştie unde a greşit. "Ne-am blocat financiar. Dacă am fi primit un avans de la beneficiar nu am fi ajuns în situaţia aceasta", spune reprezentanta Instalaţii Montaj. Având în vedere situaţia creată, firma are toate şansele să intre în insolvenţă, îngropată în datorii şi penalităţi. Asta nu îi consolează cu nimic pe orădenii din zona centrală, care după opt ani de lucrări ratate continuă să scoată mizeria din case cu mopul şi găleata...


PUNCT ŞI DE LA CAPĂT
Altul la rând!

Ovidiu Gavra, directorul Companiei OradeaSăptămâna trecută, reprezentanţii CAO analizau rezilierea contractului cu Instalaţii Montaj şi re-licitarea lucrărilor, pentru a patra oară în ultimii opt ani. "Nu spun că sunt lucrări uşoare, pentru că se lucrează la adâncimi mari, malurile se surpă, se rup reţelele deja existente, iar asta înseamnă costuri suplimentare pe care noi nu le putem acoperi", spune directorul Companiei, Ovidiu Gavra (foto). Acesta susţine, însă, că vina aparţine constructorului: "Când a venit la licitaţie ştia ce-l aşteaptă şi trebuia să îşi pregătească bani în buget".

Potrivit directorului, lucrările de modernizare a reţelelor din zona centrală au fost prelungite prin Programul Operaţional Infrastructură Mare până în 2023. "Vom cere actualizarea documentaţiei şi vom căuta alt constructor pentru a termina la timp", spune Gavra.