În viață, pe lângă sănătate e bine să ai și noroc - vezi cazul celor de pe Titanic, care au avut sănătate dar nu i-a ocolit ghinionul. Oradea nu se poate plânge că nu are noroc. Și, culmea, războaiele, care de obicei au un efect devastator, i-au adus multe avantaje.
La începutul secolului XX, municipalitatea a făcut un împrumut uriaș la băncile din Imperiul Austro-Ungar, cu scadență prin anii 1960. A venit Primul Război Mondial, apoi Marea Unire, iar datoriile nu s-au mai plătit niciodată.
Un alt mare noroc, de data asta post-revoluționar, a fost intrarea României în NATO. Americanii știau că de fapt războiul rece nu s-a terminat, ci doar a luat o pauză, așa că ne-au băgat și pe noi în alianță. Cum reglementările NATO prevăd ca armata trebuie să se retragă la cel puțin 50 de kilometri de graniță, orădenii s-au trezit cu o grămadă de terenuri și clădiri.
Splendidul sediul al Garnizoanei a devenit un admirabil muzeu, iar unitățile militare din preajma Universității au încăput pe mâna atotputernicului Unchi Maghiar. Dacă încă stăm prost la dascăli și studenți, măcar la capitolul clădiri suntem în top.
Pe spațiile unde se chinuiau răcanii să mânuiască armele au răsărit o bibliotecă, un liceu, un incubator de afaceri, diverse instituții, iar acum se ridică un centrul cultural, un hotel și, în viitorul apropiat, un stadion nou nouț. În zona unde tancurile bătrâne din Al Doilea Război Mondial scurmau pământul a apărut un parc industrial.
În plus, s-au construit o grămadă de blocuri care asigură mult dorita densificare, numai că în acest caz doar o mică parte dintre orădeni s-au bucurat de asemenea pleașcă. Mai exact, orădenii Sanyi, ca președinte de Județ, și Beni, ca mare dezvoltator imobiliar.
Acum, după izbucnirea războiului din Ucraina, firma Nokian a decis să-și mute fabrica de anvelope din Rusia taman în Oradea Mare. Fără aventura lui Putin, pe locul unde acum se înalță o mândrețe de fabrică ar fi păscut în continuare oile.
Mă aștept ca la un eventual conflict între China și Taiwan să ne trezim și cu o mega-fabrică de microprocesoare în oraș...