Oradea nu are linişte nici de ziua ei. Şedinţa extraordinară de Consiliu Local care a precedat festivităţile de ziua oraşului s-a lăsat cu scântei. Încă de la începutul dezbaterilor de sâmbătă, cei doi reprezentanţi ai UDMR aflaţi în sală s-au opus promovării megaproiectului lansat de primarul Ilie Bolojan, de construire a unei şosele de centură care să înconjoare prin câmpie Zona Metropolitană Oradea.

Estimat la peste 75 milioane euro, proiectul ringului metropolitan, cu o lungime de circa 35 de kilometri, a fost făcut public de primarul Ilie Bolojan în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta vizează îmbunătăţirea traficului rutier, a serviciilor de transport local, dezvoltarea economică a municipiului şi localităţilor limitrofe prin înfiinţarea de noi parcuri industriale şi îmbunătăţirea calităţii învăţământului prin orientarea elevilor către învăţământul profesional racordat la realităţile de pe piaţa muncii.

"Nu a fost asumat de Consiliul Judeţean!"

Ostilităţile au fost deschise de udemeristul Laszlo Ritli care s-a pronunţat împotriva megaproiectului pe considerentul că acesta nu a fost asumat şi de Consiliul Judeţean. "Din câte ştiu acest proiect nu a fost asumat şi de Consiliul Judeţean, cel care ar fi mai în măsură să îl promoveze. În condiţiile în care nu există o armonizare a celor două strategii formulate de Consiliul Judeţean şi de Primărie nu putem fi de acord cu promovarea acestui proiect", a spus Ritli.

În replică la intervenţia udemeristului, primarul Ilie Bolojan a afirmat că proiectul ringului metropolitan a fost discutat cu primarii localităţilor limitrofe, pe teritoriul cărora ar trece ringul metropolitan, şi a fost asumat de Consiliile Locale ale acestora, fapt pentru care intervenţia insituţiei judeţene ar fi pur formală. În plus, edilul a lăsat să se înţeleagă că Zona Metropolitană Oradea nu se poate lăsa afectată de faptul că "judeţul" nu şi-a formulat nici acum propria strategie de dezvoltare.

"Consider că este un proiect vital pentru Oradea, pentru zona metropolitană şi pentru Bihor. Nu cred că dacă alte entităţi administrative nu îşi fac treaba aşa cum ar trebui să şi-o facă noi să ne blocăm şi să aşteptăm după ele", a spus Bolojan.

N-au strategie!

Edilul a spus că proiectul elaborat de angajaţii municipalităţii cu susţinerea localităţilor limitrofe va fi depus spre finanţare la ADR Nord-Vest la începutul săptămânii viitoare pentru a putea fi aprobat în momentul deschiderii sesiunii de finanţare.

"Există un deadline care este data de 15 octombrie, aşa că nu mai putem aştepta. Dacă vorbim de strategia Consiliului Judeţean la nivel de judeţ daţi-mi voie să vă spun că eu n-am văzut până acum nicio strategie", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan în sprijinul edilului.

Demararea procesului de pregătire a proiectului a fost în final aprobată cu 20 de voturi din partea coaliţiei la putere şi a reprezentanţilor PDL în ciuda opoziţiei consilierului Ritli care a votat împotrivă.

CET falimentar, salariul de 1.500 euro!

Dacă pe marginea megaproiectului pedeliştii au votat alături de USL, în ceea ce priveşte mandatarea AGA de la CET să stabilească renumeraţia noului administrator special, Stănel Necula, "importat" de primarul Ilie Bolojan de la CET Brăila, pe care l-a şi falimentat la sfârşitul acestei săptămâni, UDMR şi PDL au făcut front comun.

De data aceasta cea mai dură poziţie a revenit pedelistei Adelina Coste, membru în AGA la Electrocentrale, care s-a declarat încă de joi împotriva acordării unei îndemnizaţii de 1.500 euro noului administrator special, pe considerentul că este prea mare şi a arătat că Necula nici măcar nu este prezent în sală pentru a fi prezentat Consiliului Local, organul deliberativ al municipiului care îi va plăti salariul.

"Mi se pare o jignire..."

"Vreau să ştiu dacă domnul Necula este în sală. Dacă nu este mi se pare o jignire faţă de acest Consiliu Local. Ceilalţi directori sunt aici deşi nu au niciun material de promovat iar dumnealui nici măcar nu a venit să se prezinte", a spus Coste.

Poziţia democrat-liberalei a fost susţinută şi de udemeristul Laszlo Ritli. "Cred că înainte de a-i aproba acestui domn salariul ar trebui să vină cu un plan de măsuri. Pentru că eu vă spun ce văd: săptămână de săptămână se ia apa caldă şi căldura în Rogerius, nu ştim cât va costa căldura la iarnă, câţi angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, nu ştim nimic", a spus consilierul.

"Aveţi reprezentanţi!"

În replică la atacurile opoziţiei, primarul Ilie Bolojan a spus că planul de măsuri va fi aprobat în AGA şi va fi adus la cunoştinţa Consiliului Local în şedinţa de la sfârşitul lunii sub forma unei informări. "Fiecare formaţiune din Consiliul Local are un reprezentant în AGA, puteţi cere oricând colegului dumneavoastră de acolo să solicite o informare. Că ne place sau nu, am propus de la bun început ca fiecare partid să aibă reprezentanţi la nivelul conducerii regiilor locale, ca să cunoască realitatea din interiorul acestora", a spus edilul.

În final proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 16 voturi, cu numai două mai mult decât minimum permis de lege, pentru că opoziţia a refuzat să gireze angajarea la Electrocentrale a unui administrator special care a îngropat de numai două zile CET-ul din oraşul natal.

CET s-a retras, restanţele rămân...

Pe de altă parte, în şedinţa de sâmbătă a deliberativului local s-a mai votat gestionarea în comun de către societăţile Electrocentrale şi Termoficare a activităţile de încasare, urmărire şi recuperare a creanţelor generate de obligaţiile de plată ale utilizatorilor serviciului de alimentare cu energie termică.

Măsura a fost luată pentru a evita situaţia în care după semnarea contractului cu societatea de Termoficare, distribuitorul de energie termică, abonaţii, persoane fizice şi juridice, ar refuza să îşi mai plătească restanţele către fostul furnizor, Electrocentrale.