Războiul dintre episcopiile greco-catolică şi ortodoxă de Oradea a reizbucnit în chiar pragul sărbătorilor de Paşti. Printr-un comunicat transmis vineri presei şi postat pe portalul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco - Catolică, www.bru.ro, conducerea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea acuză reprezentanţii Bisericii Ortodoxe că îşi încurajează credincioşii să se opună prin violenţă retrocedării bisericii din localitatea Văşad.

"Această atitudine ostilă şi violentă a Bisericii Ortodoxe Române în perioada Postului Paştelui este cu atât mai greu de înţeles, cu cât, în cadrul mai multor întâlniri de dialog, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a asigurat partea ortodoxă că va putea să folosească în continuare, alternativ, lăcaşul de cult cu comunitatea greco-catolică din localitate", se menţionează în comunicat.

Mai mult, greco-catolicii acuză reprezentanţii Bisericii Ortodoxe că îşi incită credincioşii la violenţă. "Pe data de 5 aprilie reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române din localitatea Văşad, s-au opus prin violenţă aplicării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile care dispunea retrocedarea bisericii greco-catolice din localitate, aflată în posesia Bisericii Ortodoxe Române", se menţionează în comunicat.

Războiul pentru biserica din Văşad durează de ani de zile. Lăcaşul de cult a fost confiscat în 1948 de Statul Român de la greco-catolici şi dat în folosinţa Biserii Ortodoxe. După căderea regimului comunist, Parohia Greco-Catolică a deschis acţiune în justiţie pentru retrocedarea imobilului, proces pe care l-a câştigat în 2011 cu sentinţă definitivă şi executorie.

Reprezentanţii Bisericii Unite susţin că au făcut toate diligenţele pentru soluţionarea conflictului. "După câştigarea procesului, partea greco-catolică a încercat, în repetate rânduri, să ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pentru rezolvarea amiabilă a acestei situaţii şi a propus ca soluţie practică folosirea alternativă a bisericii greco-catolice de către ambele comunităţi religioase. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat sistematic", se mai menţionează în comunicat.

Ca urmare a acestui refuz, pe data de 5 aprilie, reprezentanţii greco-catolicilor, însoţiţi de executorul judecătoresc Dorin Popovici, au încercat să intre în biserica din Văşad pentru a pune în aplicare hotărârea judecătorească. Aceştia susţin că au fost agresaţi de ortodocşi.

"Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au strâns mai mulţi preoţi din localităţile învecinate şi credincioşi ortodocşi din Văşad, pe care i-au organizat în vederea împiedicării punerii în aplicare a legii. Cu această ocazie, pe lângă intimidări şi injurii scandate de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, aceştia i-au agresat fizic pe reprezentanţii grecocatolici, pe unii lovindu-i din spate, iar unuia aruncându-i aparatul de filmat din mână", acuză greco-catolicii.

Reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice reclamă în plus şi "reacţia întârziată a autorităţilor care ar fi trebuit să asigure ordinea publică şi aplicarea legii". "Considerând instigările pe care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române le fac pentru a incita oamenii la acţiuni antisociale şi a-i organiza în vederea împiedicării aplicării legii, Episcopia Greco-Catolică de Oradea face pe această cale apel la toate autorităţile statului pentru a restabili legea în Văşad, astfel încât credincioşii greco-catolici din localitate să poată celebra Învierea Domnului în biserică", se menţionează în comunicat.

Contactat de BIHOREANUL pentru a prezenta şi punctul de vedere al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, purtătorul de cuvânt, Cristian Rus a declarat că nu ştie nimic despre conflict. "Nu ştiu nimic despre acest conflict şi nu avem cunoştinţă despre comunicatul de presă al Episcopiei Greco-Catolice", a declarat Rus, cerând răgaz pentru o minimă documentare. Ulterior, nu a mai răspuns la telefon.