Primarul Ilie Bolojan şi prefectul Gavrilă Ghilea nu îşi mai răspund nici la telefon. Atacarea în justiţie de către Ghilea a tuturor reglementărilor privind obligativitatea întreţinerii faţadelor a dinamitat complet relaţia celor două instituţii.

"Ce pot să-i spun eu prefectului Ghilea, care ne blochează Hotărârile de Consiliu Local, iar a doua zi spune la televizor că Bolojan e de vină că imobilele nu se reabilitează?!", zice, cu revoltă, edilul. BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate culisele unui război ce riscă să transforme în ruină centrul Oradiei...

Octombrie, primul foc!

Conflictul dintre prefectul Gavrilă Ghilea şi primarul Ilie Bolojan a atins apogeul săptămâna trecută, după ce pe 1 octombrie primul a atacat în justiţie toate Hotărârile de Consiliu Local privind reabilitarea faţadelor clădirilor din zona centrală, deşi tot el le dăduse aviz de legalitate. Astfel, au fost suspendate automat HCL 705 şi 1.027 din 2009, respectiv HCL 36 şi 367 din 2010, care instituie contribuţia persoanelor fizice şi juridice la reabilitarea faţadelor din centru şi condiţiile în care Primăria poate credita orădenii pentru aceste lucrări. Conform Hotărârilor din 2009, proprietarii din zona centrală care au faţadele neîntreţinute datorează o contribuţie în funcţie de suprafaţa imobilelor.

Taxa este de 2 lei pe metrul pătrat pe an pentru clădirile din centrul istoric, respectiv 3 lei pe metrul pătrat pe an pentru cele cu statut de monument. Dacă imobilul se află pe una din cele 29 de artere principale, pentru fiecare metru pătrat se adaugă încă un leu. În schimb, orădenii care doresc să-şi refacă faţadele sunt scutiţi de taxele pentru autorizaţiile de construire, nu mai plătesc contribuţia de la obţinerea acestora, iar după finalizarea lucrărilor sunt scutiţi de impozitul pe proprietate. În plus, regulamentul adopatat prin HCL 367 din 2010, prevede că orădenii care nu au bani pot primi de la Primărie împrumuturi fără dobândă pentru reabilitarea faţadelor, cu condiţia ca pe perioada rambursării municipalitatea să aibă ipotecă pe apartamentul celui creditat. Deci, Primăria a fixat nu doar obligaţii, ci a oferit şi sprijin.

Primarul a protestat imediat pe blogul personal, acuzându-l pe prefect de abuz, pentru că a atacat HCL-urile la un an după adoptare, după ce tot Ghilea le-a dat aviz de legalitate. Totodată, Bolojan a spus că Ghilea "nu ştie decât să distrugă" şi i-a beştelit şi pe juriştii Prefecturii care au formulat acţiunea de atacare, afirmând că se lasă "călcaţi în picioare de orice politruc numit prefect".

Replica "politrucului" a venit a doua zi, printr-un comunicat prin care Ghilea spunea că primarul "politizează o chestiune pur tehnică" şi îl acuza că a extins abuziv aplicarea contribuţiei de la "monumentele istorice" la "imobilele cu valoare culturală". Prefectul s-a mai apărat spunând că Bolojan şi-a făcut un obicei din a-i cataloga "hoţi şi incompetenţi" pe cei care nu gândesc ca el.

"Premiere" cu bucluc

Adevărul e că primarul are de ce să se înfurie: e pentru a patra oară în ultimul an când Ghilea blochează proiectele importante ale Primăriei. Prefectul a suspendat taxa specială pentru localurile deschise după ora 22, taxa minimă pentru copiii de grădiniţă (menită să descurajeze absenteismul) şi dispoziţiile de numire a managerilor interimari la spitalele Primăriei.

Din cele şapte procese deschise anul trecut împotriva unor administraţii locale, în trei Prefectura atacă Primăria Oradea, iar anul acesta unul din două e contra Primăriei.

02 Eugenia Borbei.jpgUltimul atac e un adevărat "Pearl Harbor". Prefectura a atacat HCL-urile privind reabilitarea faţadelor pe 1 octombrie, chiar în ziua în care intra în vigoare contribuţia din partea proprietarilor de clădiri nereabilitate, iar orădenii făcuseră deja plăţi în valoare de 300.000 lei. "E prima dată când se atacă un HCL după un an de la adoptare şi tot premieră că Prefectura atacă o hotărâre pe care îşi dăduse deja avizul de legalitate, HCL 1.027 din 2009", spune Eugenia Borbei (foto), şefa Direcţiei Juridice a Primăriei. "Oamenii ăştia ar trebui să se hotărască! Ori au fost deştepţi, ca să nu spun proşti, în martie, ori în octombrie!", răbufneşte Bolojan.

"Ne putem răzgândi"

02 Adelina Coste.jpgŞefa Cancelariei Prefectului, Adelina Coste (foto), fost consilier local PDL, susţine că, fiind vorba de hotărâri cu caracter normativ, Prefectura le poate ataca oricând, chiar dacă anterior le-a constatat legalitatea. "Nu există termen limită, iar avizul de legalitate se poate retrage oricând dacă se constată că încalcă legea", susţine Coste. Ca să fie convingătoare, arată că Prefectura a mai atacat anul acesta o HCL din Toboliu, deşi iniţial i-a dat aviz de legalitate.

Prefectul Ghilea afirmă că a înaintat acţiunea în instanţă datorită modului în care s-a aplicat regulamentul de întreţinere a faţadelor, reclamat de "peste 3.000 de orădeni". "Nu-mi pare corect ca cei care nu locuiesc în imobile monumente istorice să fie obligaţi la o taxă fără alt motiv decât să se formeze un fond de rulment al Primăriei pentru refacerea centrului", zice Ghilea.

Prefectul spune că, de vreme ce hotărârea face referire la monumente istorice, ar trebui să vizeze doar cele 65 imobile cu acest statut, nu şi altele, chiar dacă se află în buricul târgului. Ghilea consideră că sintagma "imobile cu valoare culturală", pentru care se instituie contribuţia, este prea vagă, deşi de fapt termenii sunt clar definiţi în HCL.

"Nu e act normativ!"

În replică, jurista şefă a Primăriei susţine că HCL-urile nu sunt acte normative şi nu puteau fi atacate după şase luni de la adoptare. "Legea privind transparenţa decizională defineşte actul normativ ca fiind unul cu aplicabilitate generală. Or, regulamentul pentru faţade se aplică numai pentru zona centrală a oraşului, nu pentru toţi locuitorii, deci nu e act normativ", explică Eugenia Borbei.

Jurista arată, de asemenea, că prefectul nu are competenţa să atace modul de aplicare a unei hotărâri. "Conform Legii administraţiei, prefectul verifică legalitatea actelor emise de primar sau adoptate de Consiliu, nu şi modul în care se aplică ele. Aceasta e atribuţia primarului!", spune Borbei. Concluzionând, astfel, că prefectul a uzurpat atribuţiile primarului.

În plus, adaugă ea, de vreme ce "imobilele cu valoare culturală" au fost stabilite în baza unor normative ale Ministerului Culturii şi sunt enumerate în anexa hotărârilor, orice altă discuţie e inutilă. Atât doar că aceasta va continua în instanţă, care va trebui să îi dea dreptate fie prefectului Ghilea, fie primarului Bolojan. Însă până atunci orădenii au pierdut deja, căci clădirile se vor degrada şi mai mult...


RĂZBOI "PENAL"
Totul se plăteşte

Conflictul declanşat de Prefectură în problema reabilitării faţadelor e cu atât mai bizar cu cât regulamentul gândit de juriştii Primăriei a servit ca exemplu de bune practici Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Mai mult, el va sta chiar la baza unei legi privind obligativitatea refacerii faţadelor!

Supărat pe munca irosită, Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) a cerut să fie eliberat din funcţie, dar Bolojan i-a respins cererea. Pe de altă parte, primarul a cerut patronului firmei care reabilitează imobilul din Piaţa Unirii 5, primul refăcut cu bani împrumutaţi de Primărie, să nu oprească lucrările. "Nu putem lăsa lucrarea pe jumătate! Vom găsi o soluţie!", e convins primarul.

Deşi începutul procesului cu Prefectura încă nu a fost fixat, Bolojan a cerut instanţei judecarea cu rapiditate, pentru a nu ţine lucrările blocate cu anii. Iar dacă va câştiga litigiul, primarul e decis să le facă plângeri penale, pentru abuz în funcţie, tuturor celor care au semnat chemarea în judecată. În frunte cu Ghilea.


"CĂZĂTURI" ISTORICE
1.744

de clădiri din centrul istoric al municipiului au faţadele părăginite, riscând să cadă în capul orădenilor


"Domnul Bolojan se tot plânge că Prefectura a atacat Hotărârile Consiliului Local la comandă politică. Cele peste 3.000 de reclamaţii împotriva taxei tot la comandă au fost?"

prefectul Gavrilă Ghilea


"Comanda s-a dat din calcul politic: dacă există mulţi nemulţumiţi şi Prefectura suspendă hotărârile, oamenii aceia vor aprecia asta. Dar domnul Ghilea se înşală. Noi trebuie să lucrăm în interesul comunităţii chiar dacă unele măsuri sunt nepopulare pe termen scurt"

primarul Ilie Bolojan