Simultan cu festivitățile organizate în centrul Oradiei cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, în sala festivă a Universității Partium a avut loc, miercuri, un eveniment menit să unească oamenii, indiferent de etnie, prin limbajul universal al muzicii.

Pianistul Thurzó Zoltán a susținut un concert, primul din orașul său, după ce a doborât două recorduri mondiale, tema recitalului fiind „Război și pace”. Totodată, concertul este primul dintr-o serie de trei pe care artistul a pregătit-o.

Recitalul a adunat câțiva zeci de oameni în fața scenei de la Partium, maghiari și români deopotrivă. Artistul le-a mulțumit tuturor că au ales să-și petreacă seara ascultându-l și a precizat că mulțumiri speciale îi aduce omului de afaceri Bene Lóránd, care i-a acordat sprijin moral și financiar anul trecut, când Thurzó a devenit pianistul care a susținut concertul de la cea mai mare altitudine, 5.235 de metri, pe Muntele Everest, și apoi pianistul cu cel mai lung concert, de 130 de ore.

Primul care s-a așezat în fața pianului nu a fost Thurzó, ci elevul său Tarpai Csaba, pe care artistul l-a invitat să cânte în fața publicului. „Dacă cineva câștigă un campionat mondial la înot și e întrebat cum a reușit, spune că a învățat în apă. Pianiștii pot face performanță doar în fața dvs., cântând”, a explicat Zoli Thurzó de ce și-a încurajat elevul să cânte.

Publicul a început apoi „călătoria”, cum a descris pianistul periplul printre piesele clasice, dar și din muzica ușoară, pe care le-a ales pentru acest recital tematic. Printre altele, orădenii au ascultat „Primavera” lui Ludovico Einaudi, „Revolutionary etude” de Chopin, „The Man I Love” și „Summertime” de Gershwin sau „Dansuri populare românești” de Bartók Béla. Mulți au avut versurile pe buze când Thurzó a cântat „Moon River” (piesă pe care Audrey Hepburn a cântat-o în „Breakfast at Tiffany's), „All by Myself” (piesă făcută cunoscută în toată lumea de Celine Dion), „Yesterday” de la The Beatles sau ultra-cunoscuta „My way”, a lui Frank Sinatra.

Multe dintre cântece au fost „acompaniate” de un joc luminos colorat, în timp ce altele au fost interpretate în întuneric, sugerând intensitatea trăirilor provocate de muzică, sau, din contră, sobrietatea și intimitatea altor momente din timpul concertului. În plus, și simțul olfactiv al spectatorilor a fost stimulat de numeroase zambile și flori de primăvară pe care pianistul le-a adus special în sală.

La cererea explicită a publicului, care l-a aplaudat intens, Thurzó și-a încheiat concertul cu un bis, iar la final le-a spus tuturor că așteaptă să îi reîntâlnească la al doilea concert din serie, programat pe 20 august, tot la Partium.

Distanța lungă între cele două evenimente este cauzată de faptul că artistul urmează să primească un pian nou, mult mai performant, și are nevoie de un timp de repetiție, pentru că la următorul concert nu va mai fi singur pe scenă, ci împreună cu un jazzman renumit, dar care încă nu a fost deconspirat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!