Demolarea garajelor din zona Sovata a intrat în faza de război făţiş. Angajaţii Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) au demolat joi, sub supravegherea poliţiştilor locali, ultimele patru garaje dintr-un lot de 40 care urmau să fie dezafectate pentru ca pe amplasamentul lor să fie amenajate locuri de parcare şi terenuri de sport.

Acţiunea de dezafectare a construcţiilor a demarat în jurul orei 9 şi s-a prelungit până în jurul amiezii datorită opoziţiei deţinătorilor acestora. Angajaţii OTL, firma plătită de AIO să demoleze garajele, s-au apucat de lucru doar după negocieri prelungite între juriştii municipalităţii şi proprietarii de garaje.

Aceştia au reclamat că municipalitatea le dărâmă construcţiile, deşi ar putea foarte bine să încaseze în continuare chirie pe ele şi că insistă să le dezafecteze în ciuda faptului că nu s-ar afla pe terenul Primăriei, ci al Statului Român. Reclamanţii au invocat aceleaşi argumente şi în procesele intentate AIO, însă reprezentanţii Primăriei spun că fără folos.

Primarul Ilie Bolojan a declarat că demolarea garajelor din zona Sovata trebuia să înceapă încă de anul trecut, dar acţiunea a fost blocată în instanţă de proprietarii de garaje din zonă. "Unele procese au fost câştigate de Primărie, iar în altele proprietarii au cerut suspendarea demolării până la finalizarea procesului. După ce au câştigat primele procese, juriştii Primăriei au obţinut în unele cazuri şi anularea suspendărilor fapt pentru care demolările au şi putut începe", a declarat Bolojan.

Primarul a spus că municipalitatea a cerut iniţial proprietarilor să îşi dărâme garajele de bună voie şi abia în ultimă fază a apelat la serviciile OTL. "Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, i-a chemat de câteva ori la Primărie pentru discuţii pe proprietarii de garaje din zonă. Cei mai mulţi au înţeles să şi le demoleze de bunăvoie, dar au existat şi cazuri în care proprietarii s-au opus în continuare", a spus Bolojan.

Opoziţia proprietarilor de garaje a mers până acolo încât doctorul Valentin Moldovan, deţinătorul uneia dintre construcţiile dezafectate cu de-a sila, a făcut joi o plângere penală împotriva primarului Ilie Bolojan şi directorului AIO, Cristian Beltechi, pentru abuz în serviciu împotriva intereselor persoanelor.

Cristian Beltechi, directorul AIO, a declarat că plângerea este fără obiect, iar municipalitatea are tot dreptul să demoleze construcţiile din zona Sovata. "Garajele nu au autorizaţie de construire, iar convenţiile prin care proprietarii au plătit o taxă pentru terenul aferent au expirat încă din anul 2009. Convenţiile nu au mai fost reînnoite tocmai pentru că municipalitea intenţiona să demareze aici investiţii de utilitate publică", a declarat directorul.

Pe amplasamentul fostelor garaje municipalitatea vrea să amenjaze terenuri de sport, spaţii verzi şi să construiască parcări de domiciliu pentru locuitorii blocurilor din jur. Orădenii care au renunţat de bunăvoie la garaje vor beneficia de un loc de parcare la domiciliu cu titlu gratuit vreme de cinci ani.