Vânzătorii ambulanţi s-au "înţepat" anul acesta cu mărţişorul. 15 comercianţi au fost joi dimineaţă în audienţă la viceprimarul Mircea Mălan pentru a protesta împotriva deciziei municipalităţii de a desfiinţa circa 100 de locuri de vânzare din faţa pieţelor.

Orădenii susţin că municipalitatea îi împinge cu bună ştiinţă în faliment anunţând reducerea numărului de locuri în ultima clipă, odată cu scoaterea la licitaţie a amplasamentelor, după ce comercianţii şi-au comandat deja marfa.

"Noi ne-am pregătit cu două-trei luni înainte, ne-am plătit marfa, iar acum vom rămâne cu ea pe cap. Dacă ne anunţau din timp că vor înjumătăţi numărul de locuri şi nu vom avea unde le vinde, nu ne băgam banii în mărţişoare", a reclamat Emilia Popovici.

Vor rămâne cu marfa

Femeia spune că, în funcţie de comenzile făcute furnizorilor, vânzătorii ambulanţi vor pierde între 1.000 şi 3.000 lei, pentru că nu vor avea unde îşi vinde marfa în Oradea.

"De ani de zile în Oradea vin comercianţi din toată ţara. Vor fi 200-300 de oameni cu care o să licităm pentru jumătate din locurile de anul trecut. Cei care vor veni din Braşov sau Târgovişte vor tot licita, ca să nu se întoarcă acasă cu marfa, iar noi vom rămâne fără locuri", a acuzat Laura Groze.

Deşi vânzarea de mărţişoare pentru 1 martie este o activitate tradiţională şi era de aşteptat ca micii comercianţi să îşi facă stoc de marfă, Primăria a anunţat reducerea numărului de locuri de pe domeniul public abia pe 10 februarie, odată cu publicarea anunţului pentru licitaţia publică cu strigare din 21 februarie.

Preţuri exorbitante

Anul acesta Primăria pune la dispoziţia comercianţilor 150 de locuri, din care 126 pe strada Republicii, iar diferenţa în zone precum staţia de tramvai din Piaţa Unirii, bulevardul Decebal colţ cu strada Primăriei, staţia de autobuz de la Bunexim din strada Războieni şi vecinătatea Grădiniţei 44 din Calea Aradului.

La fel ca anul trecut, preţul de pornire al licitaţiei este de 4 lei pe metrul pătrat pe zi pentru o perioadă de 8 zile, între 22 februarie şi 1 martie, iar pasul de licitaţie este de 50 de bani. Dacă în 2013 un loc de vânzare de mărţişoare a fost adjudecat pentru sume între 300 şi 400 lei, anul acesta comercianţii se aşteaptă la chirii exorbitante.

"Anul trecut cel mai prost loc s-a dat cu 200 de lei, dar au fost locuri bune pentru care s-a plătit şi 1.000 lei. Anul ăsta, că le-au înjumătăţit, toate locurile vor costa atât. Noi ne-am băgat deja banii în marfă, aşa că nici n-o să ne putem apropia de ele", a reclamat o comerciantă.

La cererea APD

Tânguirile comercianţilor ambulanţi nu i-au impresionat, însă, pe reprezentanţii municipalităţii. Delegat să discute cu vânzătoarele, viceprimarul Mircea Mălan a respins propunerea acestora de scoatere la licitaţie a amplasamentelor din faţa pieţelor orădene.

"Nu este vorba de a îngrădi dreptul acestor comercianţi de a vinde, ci de a-i proteja pe cei care vând în pieţe şi plătesc taxe de-a lungul întregului an, nu doar sezonier", a afirmat Mălan.

Viceprimarul a declarat că măsura a fost luată la propunerea Administraţiei Domeniului Public şi a fost pusă în operă prin ordin al primarului încă din 22 ianuarie. Liviu Andrica, directorul ADP, şi-a susţinut cererea cu argumente, iar potrivit acestora vânzătorii de mărţişoare sunt victimele colaterale ale războiului între comercianţii de flori.

"Am cerut eliminarea locurilor din faţa pieţelor la solicitările comercianţilor de flori din pieţe. Oamenii au reclamat: «Bine că noi închiriem mese tot anul, plătim taxe şi când e 1 şi 8 martie, vin alţii, îşi pun mesele în faţa pieţei, lângă staţia de tramvai, şi ne iau caimacul!». Asta e concurenţă neloială!", a povestit Andrica.

Cu mărţişorul în piaţă...

Directorul ADP a spus că nu are niciun interes să interzică vânzarea de mărţişoare, dimpotrivă, va pune comercianţilor la dispoziţie locuri în piaţă. "În schimbul celor 100 de locuri o să le punem la dispoziţie 200 de locuri! Numai în piaţa Cetate avem 100 de locuri, dar amenajăm şi în piaţa Rogerius, în Decebal, peste tot...", a declarat directorul.

Soluţia propusă de reprezentanţii ADP nu este, însă, pe placul comercianţilor. "De ani de zile vindem în stradă. Aşa este obişnuit orădeanul. N-o să vină nimeni să cumpere mărţişoare între morcovi şi cartofi", a spus o femeie.

Ultima şansă...

Conştienţi că nu pot forţa Primăria să liciteze amplasamentele eliminate, la propunerea viceprimarului Mircea Mălan, comercianţii au depus o cerere în care au enumerat alte amplasamente decât în faţa pieţelor pe care şi-au putea depune mesele.

Printre acestea se numără zone din vecinătatea bisericuţei şi staţiei de autobuze din Nufărul, Parcul 1 Decembrie, Parcul Magnoliei, strada Predeal şi staţia de taxiuri din bulevardul Decebal. Cererea urmează să fie analizată de conducerea Primăriei, eventuala majorare a numărului de locuri urmând să fie anunţată înainte de ziua licitaţiei.