Trimis în judecată în trei dosare pentru nu mai puţin de 159 de infracţiuni, primarul liberal de Beiuş, Adrian Domocoş, a ajuns din nou în atenţia anchetatorilor. Noua acuzaţie? În 2012 ar fi cheltuit din banii Primăriei 6.000 euro ca să-i angajeze avocat colegului de partid, medicul Vladimir Topală, într-un proces de malpraxis pe care, în final, acesta l-a şi pierdut.

Noul dosar e desprins dintr-un alt caz, deschis în 2013 de Parchetul Beiuş, care viza achiziţia unui Audi de 16.000 euro din bani publici la cheremul lui Domocoş. Procurorii DNA au clasat cazul luna trecută însă, în locul personajelor care au tocat fondurile pubice, în vizorul DNA au ajuns tocmai cei care au declanşat investigaţiile, adică magistraţii Parchetului Beiuş, a căror anchetă e "anchetată" pentru bănuieli de abuz.

Cadou de Paşti

Povestea dosarului în care primarul Adrian Domocos a fost învinuit pentru că şi-a tras un Audi A6 de 16.000 euro din banii Ocolului Codrii Beiuşului, aflat în subordinea Consiliului Local, a fost prezentată de BIHOREANUL acum doi ani. Achiziţia fusese introdusă în buget sub pretextul că "parcul auto era învechit, iar suprafaţa fondului forestier era foarte vastă, cuprinzând două judeţe, Bihor şi Arad, necesitând astfel multiple deplasări în teren". Ca atare, şeful Ocolului, Ferko Jeno, a propus ca din profitul pe 2012 să fie cumpărat un autoturism, un microbuz şi un utilaj forestier.

Din start, autoturismul era destinat, însă, primarului! În şedinţa CL din 4 aprilie 2013, în care s-a pus în discuţie bugetul Ocolului, Domocoş i-a informat fără nicio jenă pe consilieri că "am stabilit cu şeful Ocolului, Ferko Jeno, şi vreau să-mi cumpăr o maşină pentru că nu am cu ce să mă deplasez la Bucureşti. Maşina veche nu mai prezintă siguranţă, iar Primăria nu are bani pentru alta". Asta, chit că şi până atunci, şi mai apoi, toate deplasările spre Capitală le-a făcut cu avionul!

Edilul ştia deja şi cât va costa moftul său: fix 16.000 euro, semn că deja bătuse palma cu vânzătorul. Mai mult, la o săptămână după şedinţa de Consiliu, pe 11 aprilie, limuzina era de altfel pozată în faţa vilei personale, iar pe 27 aprilie era şi înmatriculată.

Acte "pe genunchi"

În câteva săptămâni, afacerea despre care vuia oraşul a stârnit şi interesul procurorilor beiuşeni. Aceştia au audiat mai mulţi angajaţi ai Ocolului Silvic şi au ridicat toate actele referitoare la achiziţia maşinii, descoperind că aceasta a fost făcută fără licitaţie sau selecţie de oferte, obligatorii conform legii pentru orice achiziţie de peste 15.000 euro a instituţiilor şi companiilor publice. Contabila şefă a Ocolului, Daniela Budău, a încercat să se acopere cu acte abia când a fost chemată la declaraţii, pe 28 mai 2013, întocmind "pe genunchi" un caiet de sarcini, nedatat şi neînregistrat, cu care a încercat să justifice achiziţia post factum.

Ca urmare, pe 4 iunie, procurorii beiuşeni au început urmărirea penală faţă de şeful Ocolului şi contabila şefă, pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals, dar şi faţă de primar, pentru instigare. În aceeaşi zi, bolidul a fost pus sub sechestru, "în vederea recuperării pagubei", măsura fiind revocată o jumătate de an mai târziu, pe 30 ianuarie 2014.

Trânteală, dar nu penală

Peste dosarul "Limuzina" s-a aşternut praful, până la finele lunii trecute, când primarul - între timp trimis în judecată în alte trei dosare - s-a lăudat în cotidianul Crişana că sub semnătura şefului DNA Oradea, Ciprian Man, a fost găsit nevinovat în povestea achiziţiei şi că, prin ordonanţa de clasare ce i-a fost transmisă, procurorii care l-au "abuzat" sunt la rându-le anchetaţi. "Am primit o solicitare din partea DNA Oradea pentru a ne constitui, atât noi, cât şi Ocolul, parte vătămată şi parte civilă pentru acest abuz", s-a fălit Domocoş.

În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Dosarul a fost într-adevăr clasat, dar nicidecum pentru că edilul ori şefii Ocolului ar fi fost nevinovaţi, ci fiindcă potrivit legislaţiei privind achiziţiile publice faptele comise de ei constituie contravenţii. În plus, atât auditorii Camerei de Conturi cât şi specialistul DNA au concluzionat că achiziţia şi atribuirea maşinii în folosinţa edilului n-ar fi provocat pagube deoarece, potrivit DNA, "Ocolul poate utiliza autoturismul Audi A6 în scopul pentru care a fost achiziţionat". 

Anchetatori anchetaţi

În schimb, în vizor au intrat procurorii locali. Şeful DNA Oradea a declanşat o anchetă, sub suspiciunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, ce vizează posibile nereguli comise în cursul cercetărilor de foştii săi colegi din Parchetul Beiuş. Care ar fi acestea? Potrivit rezoluţiei lui Ciprian Man, în loc să pună sechestru pe bunurile suspecţilor, pentru recuperarea pagubei de care erau bănuiţi, procurorii beiuşeni au luat maşina, care era un bun al unei părţi vătămate. În plus, deşi competenţa de a investiga abuzurile primarilor de municipii revine DNA, ei au trimis dosarul la Oradea abia în martie 2014. "Declinarea dosarului după 10 luni de la înregistrare s-a făcut în condiţiile în care pe parcursul cercetărilor nu au fost administrate probe care să modifice situaţia avută în vedere la momentul sesizării din oficiu".

Mai mult, sursele BIHOREANULUI spun că procurorii DNA au suspiciunea că dosarul ar fi fost pornit din alt motiv decât grija faţă de lege ori banul public, adică fie dintr-o răzbunare, fie pentru şantaj.

Chestionat de BIHOREANUL, şeful Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, a refuzat orice comentariu, declarând doar că, în opinia sa, toate demersurile făcute în dosar au fost legale: "Dacă vreuna din părţi ar fi considerat nelegală o măsură dispusă de procuror, o putea ataca. Or, în privinţa sechestrului aplicat pe maşină, de pildă, nimeni n-a făcut nicio plângere".

Cert e că, între timp, săptămâna trecută, Consiliul Local Beiuş s-a întrunit în şedinţă de urgenţă, hotărând să se constituie parte civilă în noul dosar şi să angajeze un expert care să stabilească valoarea pagubei suportate prin faptul că în perioada cât maşina a stat sub sechestru edilul nu s-a putut bucura de ea!

Number 5

Cine are dreptate, rămâne de văzut. Cert e că, deşi se dă victimă a abuzului comis de procurorii beiuşeni, primarul Domocoş n-a suflat un cuvânt despre faptul că, odată cu clasarea acuzaţiilor din dosarul "Limuzina", i-a fost deschis un altul, al cincilea. Motivul? Suspiciunea că, sub pretextul unui ajutor de urgenţă şi fără vreo dispensă din partea Consiliului Local, a luat din contul Primăriei 6.000 euro ca să-i angajeze avocat unui coleg de partid, chirurgul Vladimir Topală (foto), într-un proces de malpraxis în care a şi fost condamnat pentru moartea unei paciente pe masa de operaţie.

Cel care l-a denunţat pe medic a fost, tot în 2012, soţul victimei, Dorel Gruie, care a găsit documentele ce dovedesc plata celor 6.000 euro din bani publici, iar cercetările procurorilor beiuşeni au confirmat detaliul, motiv pentru care DNA continuă urmărirea penală faţă de Domocoş într-un dosar separat, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Ce spune primarul despre noua acuzaţie? "Paguba a fost recuperată, în sensul că suma a fost returnată. Rămâne să decidă DNA ce se va întâmpla în continuare", declară Domocoş, refuzând să intre în alte amănunte, nici despre noul dosar, nici despre cel în care tocmai a scăpat de răspunderea penală. "Eu nu am ce să spun, decât ce scrie în ordonanţa prin care DNA a stabilit că unele demersuri ale procurorilor din Beiuş au fost abuzive. Mai departe, dacă sunt alte chestiuni la mijloc, nu ştiu"...

În cel mai rău caz, îşi va rotunji CV-ul penal. De la 159 la 160 de fapte.


DOSARIADA
Recordman penal, dar e primar

Deşi este judecat în trei dosare instrumentate de DNA Oradea pentru fapte comise în calitate de primar şi deşi a fost arestat, pus în arest la domiciliu, respectiv sub control judiciar, Adrian Domocoş continuă să-şi exercite funcţia, întrucât judecătorii au respins solicitarea procurorilor de a-i suspenda acest drept pe perioada valabilităţii măsurii preventive.

Domocoş e judecat alături de 12 funcţionari ai Primăriei Beiuş, consilieri locali şi afacerişti, de fostul viceprimar PNL Gheorghe Costin, acum deputat, de ex-primarul PSD Silviu Odobasianu şi de fostul viceprimar PSD Viorel Iuhas, pentru o pagubă de 1,2 milioane lei produsă prin deconturi fictive, pentru lucrări neexecutate la canalizarea oraşului, către firma Top Construct, al cărei reprezentant a şi fugit cu o parte din bani.

Totodată, Domocoş este judecat şi într-un dosar de corupţie, pentru şpăgi de la investitorii care aveau nevoie de autorizaţii, colectate sub forma unor sponsorizări în contul Asociaţiei Fortuna Beiuş, condusă de edil. Între sponsori se numără şi patronul lanţului de magazine Unicarm, Vasile Lucuţ, judecat şi el pentru dare de mită.

În al treilea proces, edilul este acuzat, alături de alte 9 persoane, că s-a folosit de funcţie ca să obţină pentru firma sa un spaţiu de la Episcopia Greco-Catolică, pe o chirie simbolică, în schimbul scutirii bisericii de la plata unor taxe.