Pentru prima dată în ultimele trei secole, clopotul Bisericii Sfânta Treime a amuţit. Între pereţii sfântului lăcaş nu s-au cântat colinde de Crăciun, nu s-a ţinut slujbă de Anul Nou şi nu s-a sfinţit Agheazma Mare de Bobotează.

Bisericuţa din Parcul Traian e sub asediu de trei săptămâni. Credincioşii refuză să mai deschidă sfântul lăcaş până nu fac pace cu episcopul Sofronie Drincec. Despre care spun că le prigoneşte preoţii...

Singuri în luptă

03 Sofronie_1.jpgRăzboiul episcopului ortodox Sofronie (foto) cu credincioşii bisericuţei din Parcul Traian a început în ianuarie 2008. Pe fondul conflictului dintre Laszlo Tokes, pe atunci episcop reformat, şi credincioşii ortodocşi, pentru cei 500 metri pătraţi de teren aparţinând Bisericii Sfânta Treime şi revendicaţi de reformaţi pentru Liceul Lorrantffy Zsuzsanna, Drincec şi-a ridicat în cap propriii credincioşi. Chemaţi de episcop la ordin, preoţii Aurel şi Florin Puşcaş au fost nevoiţi la acea vreme să cedeze terenul Primăriei, care a jucat rol de intermediar între părţi. "Prea Sfinţitul ştie ce e mai bine pentru biserică", spunea atunci Florin Puşcaş.

Această schimbare de atitudine a celor doi preoţi, după ce luptaseră patru ani cu Tokes, cu UDMR şi cu Primăria, a şocat pe toată lumea. Cum în aceeaşi şedinţă de Consiliu Local în care municipalitatea atribuia terenul reformaţilor Episcopia Ortodoxă primea 5 miliarde de lei vechi pentru finalizarea lucrărilor la biserica Acoperământul Maicii Domnului, pe care o construiau cei doi preoţi în strada Constantin Negruzzi, 10 miliarde pentru catedrala episcopală şi 3.000 mp de teren pe Dealul Viilor, au apărut zvonurile că Puşcaşii s-au lăsat "şpăguiţi"...

Sutană cu microfon

Adevărul a ieşit la iveală în aprilie când, sătul să fie acuzat pe nedrept, Florin Puşcaş a dezvăluit presei o înregistrare făcută pe ascuns, cu telefonul din reverendă, la "negocierile" cu episcopul Sofronie, primarul Mihai Groza şi directorul Administraţiei Imobiliare, Marcel Boloş. Înregistrarea dezvăluia o faţă şocantă a episcopului. Acesta se enerva sau râdea brusc, învinuia KGB-ul pentru conflictul ortodocşilor cu Tokes şi îşi presa preotul să cedeze terenul bisericii în schimbul banilor de la Primărie. "Calul de dar nu se caută la dinţi", spunea Sofronie.

În scandalul ce-a urmat, Episcopia l-a acuzat pe Puşcaş de "practici ce amintesc de Securitatea lui Ceauşescu", iar Mihai Groza şi Marcel Boloş, pe atunci contracandidaţii lui Bolojan la conducerea Primăriei, au lăsat să se înţeleagă că a fost o lovitură electorală. Doar credincioşii au văzut în asta gestul disperat al preotului pus să îşi calce pe conştiinţă...

Sofronie "pedepsitorul"

De atunci, parohia Sfânta Treime n-a mai avut linişte. În urmă cu doi ani Sofronie a vrut să îi scoată din "sector" străzi întregi, pentru a reduce numărul credincioşilor strânşi în jurul celor doi preoţi, iar în decembrie anul trecut l-a pus pe Aurel Puşcaş să îşi ceară ieşirea la pensie.

În locul său a fost numit părintele Emilian Susan, care a trebuit mutat de la Biserica Sfântul Gheorghe pentru că nu se putea împărţi pe bani cu Vasile Sabău, "popa-porno" filmat în 2006 preacurvind cu o enoriaşă şi care, după ce iniţial fusese scos de la slujire, a fost iertat de episcop. În plus, Sofronie a rupt parohia în două: Susan urma să ia biserica din centru, iar Puşcaş urma să slujească în beciul Bisericii Acoperământul Maicii Domnului pe care o construieşte de 4 ani în Rogerius!

Deşi i-a oropsit constant, pentru a-şi proteja imaginea de "ierarh iubitor" Sofronie le-a interzis în mod cinic Puşcaşilor să se plângă cuiva şi le-a secretizat corespondenţa. "Aceasta e confidenţială şi de uz intern. Orice încercare de a o face publică pe cuprinsul parohiei, în afara Eparhiei, înaintea mirenilor sau prin mijloacele de comunicare în masă, indiferent în ce fel, atrage după sine pierderea dreptului de slujire", a ordonat episcopul.

În sprijinul părintelui

Prigoana i-a făcut însă pe cei doi Puşcaşi şi mai iubiţi de credincioşi. În premieră pentru Oradea, Consiliul Parohial a hotărât pe 19 decembrie 2010, cu o zi înainte de instalarea noului preot, ca biserica să rămână închisă. Pentru că nu s-a putut instala din cauza credincioşilor, dar nici întoarce la Biserica Sfântul Gheorghe de gura lui Sabău, părintele Susan a slujit de sărbători la unul din paraclisurile Episcopiei.

03 Ioan Lugojan.jpgDe trei săptămâni, Sofronie şi parohia comunică în scris prin epistole lipite pe gardul bisericii închise. Credincioşii cer Episcopiei să le lase preoţii în pace, iar Episcopia îi acuză de încălcarea statutului Bisericii Ortodoxe. "N-am încălcat nimic. Noi cerem doar ca părintele Aurel să poată sluji în continuare ca preot pensionar, iar părintele Florin Puşcaş să rămână paroh ca să ridice biserica", spune Ioan Lugojan (foto), membru în Consiliul Parohial. Spusele acestuia sunt întărite şi de Marius Fitero: "O parohie se rupe când există neînţelegeri, dar aici oamenii se înţeleg, au o legătură sufletească cu preoţii lor şi zidesc împreună o biserică. Nu mi se pare normal ca după ce am trudit atâta Episcopia să ne despartă cum vrea".

Pentru că toate discuţiile cu Episcopia au rămas fără rezultat, credincioşii sunt hotărâţi să meargă în continuare la slujbe la biserica din Rogerius şi să o ţină închisă pe cea din centrul oraşului. Atâta cât va fi nevoie...


BISERICA VIE
1.000
de semnături au adunat credincioşii în apărarea preoţilor de la Biserica Sfânta Treime


"Unde a fost episcopul Sofronie Drincec când Tokes spărgea lacătele cu ranga şi intra pe terenul bisericii noastre? Atunci ne-a lăsat singuri. Să ne lase şi acum!"

Marius Fitero


EPISCOPIE VS CREDINCIOŞI
Preoţi instigatori

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe îşi declină orice responsabilitate în conflictul izbucnit. Conform Biroului de Presă, părintele Aurel Puşcaş a ieşit la pensie la 1 decembrie 2010 dar credincioşii, "sub persuasiunea şi instigarea preoţilor", nu l-au primit pe noul paroh, Emilian Susan, închizând biserica.

Reprezentanţii Episcopiei susţin că preoţii conduceau oricum două parohii, una în jurul Bisericii Sfânta Treime, iar alta în jurul Bisericii Acoperământul Maicii Domnului. "Intenţionat preoţii Aurel şi Florin Puşcaş au lăsat o singură gestiune pentru a conduce după bunul plac şi în interes propriu cele două parohii", se menţionează în adresă.

Episcopia dă de înţeles că Puşcaşii se bat pentru bani: "Deşi s-a declarat bolnav şi că nu poate interveni în remedierea situaţiei create, preotul pensionar Aurel Puşcaş a uitat de toate şi îşi continuă nestingherit calitatea de paroh, umblând cu sfinţirea caselor de Bobotează şi încasând contribuţiile băneşti ale credincioşilor". Reprezentanţii Episcopiei spun că, deşi primele trei întâlniri cu credincioşii nu au dat rezultate, ei sunt în continuare deschişi dialogului. Câtă vreme oamenii vor face cum vrea Sofronie...