Cu trei luni înaintea deschiderii sezonului de încălzire 2022 - 2023, Termoficare Oradea nu are încă rezervată întreaga cantitate de gaz necesară pentru încălzirea orașului. 

„Am organizat două proceduri de achiziție, dar nu a venit niciun ofertant. Căutăm în continuare soluții”, spune directorul societății de termoficare, Călin Ungur. Iar timpul tace și trece...

Frigul vine de la ruși...

Săptămâna trecută, închiderea gazoductului Nord Stream 1, care alimenta Germania cu gaze rusești, a pus Europa pe jar. Dependente de gazul din Rusia, marile economii europene caută soluții pentru constituirea stocurilor pentru iarna care vine. Comisia Europeană va anunța pe 20 iulie un set de măsuri ce va viza stimularea firmelor care își reduc consumul de gaze sau trec pe alți combustibili și încurajarea populației să reducă consumul.

Potrivit presei internaționale, autoritățile locale din Berlin au redus deja temperatura piscinelor cu 2 grade, Düsseldorf și-a închis cel mai mare complex de înot, în Köln iluminatul public a fost diminuat la 70%, iar cel mai mare fond imobiliar din Germania, cu 490.000 de apartamente, a anunțat că va reduce la iarnă temperatura interioară la 17 grade Celsius. Măsuri similare pregătesc majoritatea țărilor occidentale, având în vedere că stocurile de gaze sunt doar la 60%, iar șansele să ajungă la 80% până la iarnă sunt mici.

Rezervat: 60%! 

În mod similar, Termoficare Oradea, care încălzește 69.500 de apartamente și 3.200 de case din municipiu, nu are nici ea rezerve pentru iarnă. „La această oră, avem asigurată o cantitate de 68.000 MWh, ceea ce reprezintă cam 60% din necesarul de gaz”, spune directorul Călin Ungur (foto).

Operatorul de termoficare a anulat deja două licitații din lipsă de ofertanți. „Furnizorii nu vin la licitații. Astăzi prețul gazului este undeva la 370 lei pe MWh, iar în condițiile în care Guvernul a plafonat tariful la 250 lei pe MWh până în aprilie 2023, trebuie să aștepte și 5 luni după diferență”, spune directorul.

Ungur ia în calcul soluții disperate. „Analizăm varianta achiziției gazului la prețul de piață, urmând să așteptăm noi după compensarea de la Guvern”. Economiștii societății fac simulări pentru a vedea ce credite va trebui să își asume Termoficare pentru a cumpăra gaz. Pentru că altă variantă de încălzire nu există...

„Nu se poate”

Dacă Europa de Vest își repornește centralele pe cărbune pentru a compensa criza gazului, Termoficare nu mai are această opțiune. „Întoarcerea la cărbune nu mai poate fi făcută. Din 2016, de la trecerea pe gaz, s-a distrus cazanul, secția combustibil, benzile transportoare, tot. Ar trebui reparat, revizuit și repornit, iar asta nu se poate”, zice directorul.

Alternativa cărbunelui este cu atât mai puțin fezabilă cu cât vechiul CET este extrem de poluant. „Cazanul nu are instalație de desulfurare. Nu am primi niciodată autorizație de funcționare, din rațiuni de protecția mediului”, spune Ungur. 

S-a scumpit încălzirea!

Iarna se anunță grea inclusiv pentru bihorenii care folosesc la încălzire combustibili solizi. Într-un singur an, prețul lemnelor de foc s-a dublat, de la 240 lei la 500 lei pe metru cub, și amenință să urce până în toamnă la 600 lei/mc, preț la care se mai adaugă costurile cu transportul, tăiatul și depozitatul. Încălzirea unei case de circa 100 metri pătrați s-ar putea scumpi, astfel, de la 3.600 lei pe sezon în iarna trecută, la circa 9.000 lei în cea care vine. De două ori și jumătate!

În ceea ce privește peleții, prețul unui sac de 15 kilograme s-a majorat de la 26 lei, anul trecut, la 39 lei în prezent, și urcă în continuare. La actualele tarife, încălzirea unei case de 130 mp se va scumpi de la circa 6.000 lei, iarna trecută, la cel puțin 9.000 lei în cea care vine.

În acest context, cei mai avantajați rămân tot clienții Termoficare. „Dacă prețul gazului rămâne plafonat, nu va exista nicio scumpire a încălzirii în iarna care vine”, promite primarul Florin Birta (foto). Desigur, asta dacă Termoficare va găsi gaz să „bage” pe foc. Pentru că, altfel, nu va exista nici încălzire...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!