PPMT Bihor cere ca la trei statui "româneşti" amplasate în Piaţa Unirii, a patra să fie maghiară. Filiala bihoreană a Partidului Popular Maghiar din Transilvania s-a raliat la începutul acestei săptămâni iniţiativei unui grup de etnici maghiari şi strânge semnături pentru a cere municipalităţii realizarea din bani publici a unei statui a Sfântului Ladislau care să fie amplasată în Piaţa Unirii.

"Iniţiativa aparţine unui grup de cetăţeni care adună semnături începând de luni pentru amplasarea unei statui a Sfântului Ladislau în Piaţa Unirii, iar noi îi susţinem", a declarat Csomortanyi Istvan, lider al PPMT Bihor.

Campania de strângere de semnături va dura o lună, după care, în baza listei de semnături, PPMT Bihor va cere municipalităţii să execute pe bani publici o statuie a Sfântului Ladislau care să fie amplasată în Piaţa Unirii.

"Dacă oricum Piaţa Unirii se renovează şi aici se vor amplasa pe banii Primăriei trei statui româneşti, a regelui Ferdinand şi ale doi episcopi, unul ortodox şi altul greco-catolic, luând-o proporţional, şi etnicii maghiari, care reprezintă 25% din populaţia oraşului, au dreptul la o statuie. Noi dorim ca aceasta să fie statuia Sfântului Ladislau, întemeietorul oraşului", a mai spus Csomortanyi Istvan.

Dacă doleanţa PPMT ar fi îndeplinită, oraşul ar putea avea trei statui ale Sfântului Ladislau. Două sunt deja amplasate în parcul Palatului Baroc, cea mai mare chiar în faţa bazilicii, formaţiunea renunţând la ideea relocării unei statui. "Nu dorim mutarea statuii din parcul Palatului Baroc. Iniţiatorii acţiunii de strângere de semnături au vorbit cu domnul episcop Böcskei (episcopul romano catolic  László Böcskei – nr), iar domnia sa a optat pentru păstrarea statuii în faţa catedralei pentru că acolo prezintă o siguranţă mai mare", a spus Csomortanyi.

PPMT Bihor nu este singura formaţiune politică a etnicilor maghiari care militează pentru amplasarea unei statui a Regelui Ladislau în Piaţa Unirii. Viceprimarul Huszar Istvan a declarat că UDMR Bihor nu a renunţat la idee. "În momentul de faţă trebuie să evităm orice ar putea întârzia lucrările de reabilitare a Pieţei Unirii pentru că, altfel, acestea vor fi plătite din banii oraşului. La finalul lor va trebui să găsim însă o soluţie care să poată mulţumi toţi orădenii. Nu văd pe cine ar deranja amplasarea în Piaţa Unirii a statuii Sfântului Ladislau care este fondatorul oraşului", a declarat Huszar la începutul săptămânii.

Ca o soluţie alternativă, viceprimarul de Oradea nu exclude însă nici varianta amplasării unei statui a Sfântului Ladislau în incinta Cetăţii. Fortificaţia este cel mai important monument istoric al oraşului şi a fost supusă în ultimii ani unor ample lucrări de renovare pe bani europeni.