Statuia Regelui Ferdinand Întregitorul, suveranul României Mari, rămâne în Piața Unirii. Asociația Culturală Mihai Viteazul, care a suportat în urmă cu două decenii cheltuielile de realizare și de amplasare în centrul orașului a statuii lui Mihai Viteazul, a pierdut procesul intentat Consiliului Local Oradea și moștenitorilor autorilor statuii, „vinovați” de faptul că au consimțit strămutarea acesteia.

Formată din fostele cadre militare ale Diviziei 11 Mecanizate Carei, Asociația ceruse instanței anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 1.054/2018 referitoare la relocarea statuii lui Mihai Viteazul, mutată în 2019 într-un depozit al Companiei de Apă Oradea, și înlocuirea ei cu statuia Regelui Ferdinand.

Militarii au cerut și despăgubiri materiale și morale, fără să precizeze suma, plus obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată, dar au pierdut.

După trei ani de procese, la sfârșitul lunii trecute Tribunalul Bihor a decis să le respingă pretențiile ca nefondate, la fel și toate solicitările de despăgubiri.

Foștii militari pot face recurs, dar șansele de reușită sunt tot mai mici. Pe de o parte, după finalizarea pasajelor din centrul civic, statuia lui Mihai Viteazul va fi amplasată în piațeta ce va fi amenajată deasupra acestora, iar pe de altă parte, nici militarii nu mai sunt ce-au fost, numărul lor scăzând pe cale naturală, la fel ca influența pe care o aveau altădată...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!