Fiecare îşi face dreptate cum crede de cuviinţă. Aşa explică senatorul PSD Petru Filip, fost primar al Oradiei, războiul pe care împreună cu un vecin de-al lui, Mihai Dălăban, fost subaltern în Primărie, îl duce de câţiva ani împotriva administratorului pensiunii Coliba lui Horea din Paleu.

Motivul? Filip şi fostul subordonat şi-au ridicat case de vacanţă lângă local şi nu le convine gălăgia de la nunţile, botezurile şi petrecerile organizate aici. Motiv suficient ca să facă orice pentru a ruina afacerea cu reclamaţii şi sesizări.

De o vreme încoace, însă, văzând că petiţiile nu dau rezultatul scontat, au decis să-i aplice "duşmanului" o nouă metodă. Pe cea belgiană, zice Dălăban. În ce constă? Citiţi aici...

Colibă strămutată

Situată pe malul lacului din Paleu, cocheta pensiune Coliba lui Horea, o construcţie rustică cu restaurant şi terasă, a fost deschisă în urmă cu şase ani. Numele i-a fost dat după casa pe care proprietarul, Adrian Ochiş, patronul hotelului Elite din Oradea, a adus-o aici din Arieşeni şi în jurul căreia a ridicat apoi acareturile: o bucătărie, pivniţă, dormitoare.  Construcţia e, de fapt, o veche colibă românească din secolul XVIII, martoră la răscoala iobagilor din 1784. "În casa asta a poposit şi Horea pentru o perioadă. De aceea îi poartă numele", explică administratorul pensiunii, Horaţiu Bibarţ.

Iniţial, s-a vrut o simplă casă de vacanţă, dar ulterior, atras de potenţialul zonei, Ochiş a decis s-o transforme în pensiune. Aşa a trezit nemulţumirea unuia dintre vecinii săi, binecunoscutul Petru Filip, fost primar PDL al Oradiei, acum senator PSD, căruia nu-i surâdea deloc ideea de a sta cu gălăgia "poporului" la ureche. Ca să nu pară reclamagiu, senatorul şi-a găsit un aliat de nădejde în persoana unui vecin, Mihai Dălăban, pe atunci consilier la Serviciul Disciplina în Construcţii din cadrul Primăriei Oradea, pe care politicianul l-a pus paznic al vilei în absenţa sa.

Să plece!

Senatorul a refuzat să-şi dea avizul pentru ca Ochiş să schimbe destinaţia clădirii din casă de vacanţă în pensiune. Ca atare, afaceristul a recurs la un artificiu. A "rupt" din terenul său o fâşie de un metru, chiar la capătul în care se învecina cu parlamentarul, şi l-a vândut unui amic de la care, apoi, a obţinut avizul de vecinătate de care avea nevoie.

Atunci a început războiul. Până în prezent, atât Filip, cât mai ales vecinul său, Dălăban, au depus sute de reclamaţii, atât la Primăria Paleu, cât şi la Prefectură, Inspectoratul în Construcţii Bihor, Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică. Deocamdată, fără rezultat. Mai mult, de fiecare dată când în restaurant avea loc vreo petrecere, fostul primar şi subordonatul său cereau intervenţia Poliţiei, ba chiar a mascaţilor.

Ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, Dălăban mergea până într-acolo încât îi ameninţa pe clienţi, le punea manifeste în maşini, îi filma în timpul petrecerilor, inclusiv cu camere de supraveghere pe care, zic angajaţii pensiunii, le-a montat în aşa fel încât să-i poată "spiona".

Protest cu radio

După trei ani în care nu au reuşit să "demoleze" Coliba lui Horea, anul acesta Filip şi Dălăban au găsit o nouă stratagemă, la fel de zgomotoasă cum este, zic ei, şi afacerea vecinului lor.

În timpul săptămânii, când senatorul este plecat la Bucureşti, Dălăban instalează boxe uriaşe pe terasa vilei lui Filip, la un metru de gardul pensiunii şi cu difuzoarele direcţionate spre local, dând drumul, cu volumul la maximum, de dimineaţa până seara, să răsune posturile de radio Bartok şi Danko, cu muzică populară şi clasică ungurească. "Vă daţi seama că am avut o petrecere cu 20 de copii, nevoiţi să asculte operetele lui Lehar toată după-amiaza", se plânge BIHOREANULUI administratorul pensiunii. Din păcate, nu poate face nimic pentru a-i opri pe sabotori. "Am sunat la Poliţie şi mi-au spus că nu pot face nimic. Omul are dreptul să asculte radio, chiar dacă la maximum, până la zece seara. Şi aşa şi face, zi de zi. Îi dă drumul între 8-13 şi 14-22", spune Bibarţ, nemulţumit că din cauza celor doi vecini afacerea riscă să se ducă de râpă. "Noi încercăm să ne înţelegem bine cu vecinii, dar nu avem cu cine. Filip m-a ameninţat pe faţă că ne închide, a adus mascaţii, noaptea, ca să facă linişte la o aniversare, dacă vă puteţi închipui aşa ceva", se plânge Bibarţ.

Ineditul protest îi deranjează, însă, nu doar pe patronii şi angajaţii pensiunii, ci şi pe ceilalţi vecini din zonă, muzica putând fi auzită chiar şi la câţiva kilometri distanţă. "A venit un sătean din cealaltă parte a lacului, să ne ceară să oprim muzica. L-am trimis la Dălăban, dar nu a avut succes", zice administratorul Colibei.

"Picătura" belgiană

Deşi stă la o casă distanţă de pensiune, Mihai Dălăban nu pare deloc deranjat de gălăgia infernală pe care o provoacă, resimţită inclusiv de reporterii BIHOREANULUI. "Este metoda belgiană", s-a lăudat omul cu tehnica sa de tortură, referindu-se la modul în care, în această vară, edilii oraşului belgian Landen au reuşit să alunge o caravană de ţigani cu ajutorul unei instalaţii sonore de 14.000 de waţi care a difuzat muzică tehno.

"Este ilegal tot ce s-a făcut la pensiunea asta", susţine Dălăban, aducând ca argument faptul că protestul său e susţinut şi de vecinul din partea opusă a pensiunii, Szasz Ştefan. "I-a zis că va face o mică pensiune unde vor veni turişti care vor linişte. Atât. Nu restaurant, nu petreceri, nu nunţi şi botezuri!", spune el. Atâta doar că vecinul cu pricina zice altceva. "Mi-a zis într-adevăr că face pensiune, dar pe mine nu mă deranjează nici aşa cu restaurantul. Să facă. Eu vreau pace cu toţi vecinii", spune Szasz.

"E dreptul meu"

06_Filip_bihoreanul.jpgÎntrebat dacă are acceptul senatorului Petru Filip (foto) pentru a-i folosi terasa pentru ineditul protest, Dălăban a evitat un răspuns direct, la fel cum a făcut şi parlamentarul. "Are cheile mele, mai are grijă de ce e pe acolo", a "scăldat-o" Filip, dar recunoscând, indirect, că susţine protestul vecinului său, pe care îl consideră justificat. "Fiecare îşi face dreptate cum crede de cuviinţă. Cineva trebuie să clarifice lucrurile . Eu înţeleg unele lucruri, dar e dreptul meu să am linişte şi vreau doar ca instituţiile statului să-şi facă datoria. Atât", a spus parlamentarul, vizibil iritat. "Vă doresc să aveţi un perete comun cu un astfel de restaurant", a mai urat Filip reporterului, refuzând orice alte comentarii.

Aşa că războiul nervilor şi decibelilor continuă. În timp ce patronii Colibei vor să deschidă proces şi să ceară despăgubiri senatorului şi vecinului său, pentru pagubele şi disconfortul provocate, vinerea trecută pensiunea a fost călcată din nou de echipaje ale Gărzii de Mediu, Corpului de Control al Prefecturii şi Direcţiei pentru Sănătate Publică, fără să lase însă niciun document cu constatările făcute. "Au fost să verifice legalitatea ridicării construcţiei şi a funcţionării ei. Raportul de control nu a fost întocmit încă", a motivat prefectul Claudiu Pop. Cert e că de luni, după plecarea lui Filip la Bucureşti, boxele cu muzică ungurească vor fi scoase din nou pe terasă. Picătură chinezească după model belgian, într-o comună ungurească, într-un război între români...


OMUL-FLUTURAŞ
Nuntaşi duşmani

Războiul pe care Petru Filip şi Mihai Dălăban l-au declarat administratorului pensiunii Coliba lui Horea face şi victime colaterale, omul de casă al senatorului ajungând să-şi verse de nenumărate ori năduful şi pe clienţii localului. Au păţit-o, recent, participanţii la o nuntă organizată în restaurantul pensiunii, care la plecare s-au trezit cu câte o "înştiinţare" plasată sub ştergătoarele de la parbrizul maşinilor.

Fluturaşul îi informa că au participat la o nuntă organizată de un local care funcţionează ilegal şi îi avertiza că, dacă mai îndrăznesc să revină vreodată, vor deveni duşmanii lui. Ceea ce, după cum stau lucrurile, n-ar fi de dorit...