Un incident minor, care se putea solda cel mult cu o amendă contravenţională, s-a transformat într-un halucinant război pe care poliţiştii îl poartă cu doi orădeni, Alexandru şi Dumitru Baba, fiu şi tată.

Cei doi au ajuns în spital în 2010, fiindcă au fost săltaţi din faţa blocului şi "prelucraţi" o noapte la sediul Poliţiei după o dispută provocată de un manelist. Oamenii au reclamat încă de atunci că au fost bătuţi de poliţişti cu bestialitate, iar în urma denunţului 11 mascaţi de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi agenţi de la Poliţia Rutieră şi de la Biroul de Ordine Publică au ajuns urmăriţi penal, pentru tortură şi purtare abuzivă.

Numai că, supărat că familia Baba nu renunţă la demersurile împotriva agresorilor, poliţistul pus să le soluţioneze plângerea, inspectorul principal Vasile Micula, a decis să-i convingă în felul său. Cum anume? Le-a întocmit celor doi dosare penale, pentru denunţ calomnios, dar şi la doi martori care văzuseră abuzul colegilor săi, pentru mărturie mincinoasă. Iar asta fără să mai aştepte ca plângerile împotriva agresorilor să primească un verdict...

Anchetă cu pumni

05 facsimil_2.jpgScandalul a pornit de la un incident prezentat pe larg de BIHOREANUL (facsimil), petrecut pe 18 septembrie 2010 între străzile Galileo Galilei şi Moldovei. Aflat în faţa blocului, Dumitru Baba a încercat să ia apărarea unui vecin apostrofat de un manelist care frecventa chefurile poliţiştilor, Florin Maliţa, şi s-a trezit încătuşat de oamenii legii chemaţi de acesta, sub pretextul că Baba ar fi fost băut şi i-a lovit maşina cu a sa. Ştiindu-se nevinovat, Baba a ripostat, iar în ajutor i-a sărit şi fiul, Alexandru, la acea vreme minor, dar şi vecinii care văzuseră incidentul de la geamuri, solicitând poliţiştilor veniţi la faţa locului să înceteze cu violenţele.

În final, Alexandru şi Dumitru Baba au fost băgaţi în dube şi duşi la sediul Poliţiei Municipiului. Bărbatul, care a refuzat să facă pe placul poliţiştilor suflând în etilotest, a ieşit din "audieri" la 5 dimineaţa, când a leşinat şi a fost transportat în cătuşe la Spitalul Judeţean. Băiatul a fost eliberat în aceeaşi dimineaţă, însă mult mai târziu, la ora 10, fiind şi el internat în aceeaşi zi. Ambii aveau politraumatisme craniene şi toracice, contuzii, echimoze şi hematoame faciale, plus contuzii abdominale şi toracice, necesitând 28 de zile de îngrijiri, tatăl, respectiv 16 zile, fiul.

Bătaie în reclamaţii

Povestea a continuat cu denunţuri de ambele părţi. Poliţiştii au sesizat Parchetul Oradea că Dumitru Baba s-ar face vinovat de ultraj, distrugere (care privea suspiciunea că ar fi lovit cu maşina sa autoturismul manelistului), refuz de recoltare a probelor biologice şi loviri, în timp ce familia bărbatului a reclamat poliţiştii pentru purtare abuzivă şi tortură.

Anul trecut, ambele dosare au fost închise. Cel împotriva victimelor a decurs cu cercetări amănunţite şi zeci de audieri, iar procurorii au dispus chiar şi efectuarea unei expertize tehnice care a dovedit că nici maşina lui Baba şi nici cea a manelistului n-aveau vreo zgârietură şi, ca urmare, acuzaţia nu stătea în picioare. În final, cazul a fost soluţionat prin scoaterea lui Alexandru şi Dumitru Baba de sub urmărire penală, din lipsa oricărei dovezi care să susţină acuzaţiile aduse de către poliţişti.

Între timp, cei 11 poliţişti identificaţi că ar fi fost implicaţi în incident au fost cercetaţi "cu mănuşi" şi scoşi basma curată de Parchetul Bihor, fără să se administreze măcar o probă în acuzarea acestora, şi cu o motivare potrivit căreia respectivii au acţionat "conform atribuţiilor de serviciu". Ca şi cum acestea ar fi să-i bată pe civilii care le pică în mâini!

Lecţie de anchetă

Cum era de aşteptat, Baba a atacat soluţia procurorului, la Tribunalul Bihor, unde judecătorul Ovidiu Musta i-a dat dreptate, criticând vehement non-combatul procurorilor. Analizând dosarul, judecătorul a descoperit că procurorul pasase cercetările taman în curtea Poliţiei, unde era evident că ancheta nu se putea realiza cu obiectivitate.

"În prezenta cauză, caracterul efectiv al anchetei presupune în primul rând ca aceasta să fie efectuată de procuror, adică de un organ independent faţă de cele implicate", a punctat magistratul, enumerând apoi toate activităţile pe care, deloc interesaţi în aflarea adevărului, poliţiştii au "omis" să le facă: din dosar lipseau declaraţiile unor persoane implicate în conflict şi ale unor martori oculari, dar şi alte acte relevante, de la certificatele medico-legale şi fişele întocmite de echipajul ambulanţei şi ale personalului UPU până la scrisorile medicale întocmite la externarea celor doi bărbaţi.

Ca urmare, instanţa a dispus redeschiderea dosarului, începerea urmăririi penale împotriva poliţiştilor acuzaţi de abuz şi efectuarea tuturor activităţilor "omise".

La loc comanda

Procurorii nu s-au deranjat însă să mişte vreo hârtie, ci pur şi simplu au pasat dosarul, la fel ca prima dată, Poliţiei. Mai mult, după cum a aflat BIHOREANUL, ofiţerul delegat să lucreze în caz este acelaşi poliţist care a încercat să îngroape dosarul şi în prima fază: inspectorul principal Vasile Micula, de la Poliţia municipiului.

Iar acesta nu s-a dezis nici de data asta. În loc să execute strângerea dovezilor dispuse de judecător, Micula s-a apucat să întocmească dosare penale în care a şi început urmărirea penală împotriva... reclamanţilor, pe care acum îi cercetează, tot el, pentru denunţ calomnios! Situaţie cel puţin ridicolă, măcar pentru simplul fapt că ancheta împotriva poliţiştilor nu e finalizată şi, ca urmare, nu există un verdict care să spună că aceştia sunt nevinovaţi.

05 Bogdan Mester.jpgMai mult, ofiţerul s-a sesizat din oficiu şi în privinţa a două martore - Dana Abrudan şi Sorana Stanciu - care acum sunt urmărite penal, pentru mărturie mincinoasă! Asta, deşi în dosar există zeci de martori care confirmă, şi ei, brutalităţile poliţiştilor. Doar că, după cum spune avocatul familiei Baba, Bogdan Meşter (foto), cele două femei urmăriseră incidentul de la cap la coadă şi deci sunt piese importante. "E un abuz menit să intimideze reclamanţii şi victimele", acuză Meşter.

Avocatul susţine că poliţistul nici măcar n-a ascuns faptul că a întocmit noile dosare ca să-şi răzbune colegii. "Au fost mai mulţi martori de faţă când ofiţerul mi-a spus că nu s-ar fi sesizat dacă noi nu mergeam mai departe. Adică nu trebuia să atacăm soluţia iniţială dată în cazul poliţiştilor, care îi exonera de vină", spune avocatul, care va depune o plângere penală împotriva lui Micula, pentru cercetare abuzivă.

Presa e "motivată"

05 Liviu Popa_1.jpgŞeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa (foto), nu vede însă nicio problemă în încercarea subalternului său de a-şi "spăla" colegii şi de a se răzbuna pe reclamanţii acestora care, în opinia sa, sunt doar nişte "infractori" care fac aprecieri "părtinitoare şi tendenţioase". "În cazul semnalat nu s-a constatat existenţa unui caz de abţinere, iar ofiţerul avea tot dreptul să se sesizeze din oficiu, deoarece reglementările legale îi permit să o facă atunci când află că s-a săvârşit o infracţiune. Însă partea nemulţumită poate cere recuzarea lui", zice şeful Poliţiei Bihor.

Într-un răspuns transmis BIHOREANULUI, Popa nu se sfieşte să sugereze că, în acest caz, victimele poliţiştilor nu au fost victime, iar ziariştii care au dezvăluit neregulile din anchetele poliţiei ar fi fost "motivaţi" să ia partea celor bătuţi, pentru că, atenţie, "instituţia nu "dispune" de resurse pentru "motivare". "Nădăjduim la speranţa imparţialităţii, ca principiu fundamental al unei prese libere, care poate va să vină odată şi odată. Singura necunoscută: «Când?»", se încheie apoteotic răspunsul transmis ziarului.

Răspunsul ar fi fost altul, cu siguranţă, dacă presa ar fi luat partea unor poliţişti care au "tocat" două persoane pentru o vină pe care, aşa cum s-a dovedit deja, nici nu au avut-o. Doar că au deranjat lungul şi musculosul braţ al legii...


PEDEPSIT PENTRU TUPEU
Denunţătorul de poliţişti

Reclamantul poliţiştilor, Dumitru Baba, comerciant în Piaţa Rogerius, a ajuns cunoscut după ce la sfârşitul anilor '90 a denunţat doi ofiţeri de Poliţie corupţi. Este vorba despre inspectorul Cristian Samuilă şi subinspectorul Dumitru Cionca, de la Biroul Ordine Publică al Poliţiei Oradea, acuzaţi că l-au obligat la plata unor "taxe de protecţie".

Cei doi ofiţeri au fost concediaţi, arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la câte 6 ani de închisoare cu executare, din care Samuilă a executat 3 ani, iar Cionca 3 şi jumătate, ambii fiind eliberaţi în 2006. Ulterior, ambii au dat statul în judecată la CEDO şi au obţinut despăgubiri morale de câte 2.000 euro, dar şi rejudecarea dosarului lor.

Procesul s-a finalizat anul trecut prin condamnarea celor doi poliţişti la pedepse cu executare, judecătorii rezumându-se, însă, la numărul de zile de închisoare pe care cei doi ofiţeri le petrecuseră deja după gratii: 1.105 zile pentru Samuilă şi 1.239 zile pentru Cionca.

Pentru ca acest gen de "abuzuri" să nu se mai repete, afaţi care sunt măsurile propuse de Bihorel, pe blogul său.