L-au prins, l-au tunat! Opoziţia PSD-UDMR a repins marţi, pe bandă rulantă, 48 din cele 105 proiecte de hotărâre propuse adoptării Consiliului Local de primarul Ilie Bolojan.

Pe linie

Printre proiectele respinse s-au numărat toate donaţiile de terenuri iniţiate de orădenii care doresc să îşi ridice case, prelungirea contractului de comodat încheiat de municipalitate cu Clubul Sportiv Municipal pentru sediul din curtea Primăriei sau cel privind demararea procedurii de transmitere către oraş a terenului pe care va fi construit viitorul terminal intermodal din Şoseaua Borşului.

Pe lista proiectelor respinse s-a mai numărat preluarea de la Consiliul Judeţean a sectoarelor din drumurile judeţene Episcopia Bihor – Borş, Oradea – Paleu şi Oradea – Toboliu pe tronsoanele din intravilanul oraşului, amenajarea de staţii de taxi în zona centrală şi vânzarea de terenuri în Cartierul Tineretului către orădenii care şi-au ridicat case.

Reprezentanţii PSD şi UDMR au votat în grup "împotrivă" sau "abţinere", fără să îşi argumenteze poziţia, cu privire la majoritatea proiectelor legate de patrimoniu, care necesitau 18 voturi, profitând că PNL nu a avut majoritate calificată.

Consilierii locali liberali Romeo Ionescu, Camelia Buhaş şi Adrian Duşe, în frunte cu viceprimarul Florin Birta, au lipsit de la şedinţă fiind în concediu.

Contre păguboase

Primarul Ilie Bolojan a încercat zadarnic să le explice reprezentanţilor opoziţiei că prin atitudinea lor lovesc în interesele tuturor orădenilor. "Informez grupurile de consilieri că există riscul să blocheze proiectul terminalului intermodal. Există 20 milioane euro alocate în mod cert pentru acest proiect şi ar fi păcat ca aceşti bani să se piardă dintr-o prostie", a spus Bolojan.

Edilul a mai adăugat că nepreluarea celor trei tronsoane de drumuri judeţene de la CJ echivalează cu lăsarea lor în paragină. "Drumurile trebuiau preluate de la Consiliul Judeţean ca să le putem întreţine. Începe şcoala şi ar fi fost bine să fie reparate".

La fel, blocarea donaţiilor de teren către municipalitate în vederea amenajării de drumuri publice pune orădenii în imposibilitatea de a obţine autorizaţii de construire. "Practic împiedicăm nişte persoane fizice să îşi ducă la bun sfârşit planurile pe care şi le-au făcut", a precizat edilul.

Bolojan a avertizat că va cere Instituţiei Arhitectului Şef să trimită tuturor orădenilor o informare cu privire la vinovaţii pentru situaţia creată şi a anunţat că va convoca o şedinţă extraordinară în prima parte a lunii septembrie. Este de aşteptat că la această şedinţă vor lua parte toţi cei 18 reprezentanţi ai PNL, astfel încât să fie votate toate proiectele respinse marţi prin vot.

Răzbunarea, arma PSD-ului

Ameninţările primarului Ilie Bolojan nu i-au impresionat pe reprezentanţii PSD şi UDMR. La încheierea şedinţei de Consiliu Local aceştia şi-au justificat poziţia tocmai prin atitudinea PNL.

"Am înţeles că la fel au făcut şi ei astăzi în şedinţa de Consili Judeţean", a spus liderul PSD, Liviu Sabău Popa, dând vina pe aroganţa liberalilor, care deţin majoritatea absolută în Consiliul Local. "Ei au 18 voturi, fac ce vor, nu ţin cont de propunerile noastre, aşa că e normal să îi sancţionăm când putem", a spus Popa.

Proiecte ignorate

De altfel, şi liderul grupului UDMR, Huszar Istvan, a recunoscut că a fost vorba de o răzbunare. "A fost o formă de protest. Noi am înaintat trei proiecte de hotărâri Consiliului Local. Ne-am fi aşteptat ca măcar unul dintre ele să ajungă astăzi pe masa consilierilor sau măcar să fim informaţi despre soarta lor", a spus fostul viceprimar.

Potrivit lui Huszar, cele trei proiecte au fost amânat sub pretextul că secretarul Consiliului, Ionel Vila, a fost în concediu, fapt considerat inadmisibil.

Udemeriştii propuseseră adoptarea unor hotărâri care să oblige municipalitatea la afişarea pe site-ul propriu a rapoartelor încheiate în urma controalelor făcute de Curtea de Conturi şi alte instituţii, amenajarea unei parcări subterane în Piaţa Ferdinand şi renunţarea la proiectul privind demolarea unui şir de case din strada Avram Iancu.