Şapte cetăţeni străini cu vize de şedere expirate în România au fost descoperiţi de poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări în urma unor acţiuni desfăşurate, miercuri, în judeţul Bihor şi în Bucureşti.

Potrivit unui comunicat făcut public, joi, de Biroul de presă al Inspectoratului General pentru Imigrări, “ilegaliştii” sunt trei bărbați și patru femei, cu vârste cuprinse între 21 și 50 de ani, trei din China, doi din Libia și câte unul din Camerun și Nigeria.

“Persoanele au intrat legal în România, în baza unor vize de scurtă ședere, iar la expirarea acestora nu au părăsit teritoriul țării noastre”, se precizează în informare.

Cetățenii străini au fost sancționați contravențional cu avertisment și amendă în valoare totală de 800 lei, iar pentru şase dintre ei poliţiştii de la Imigrări au întocmit decizii de returnare prin care sunt obligaţi să părăsească România în termen de cel mult 15 zile.

„Cetățeanul camerunez, întrucât are calitatea de membru de familie al unui cetățean român, a fost îndrumat să se prezinte cu documentele necesare în vederea reglementării dreptului de ședere, în scop de reîntregire a familiei”, se arată în comunicat.

În cadrul aceleiaşi acţiuni, o societate comercială calificată în activități de consultanță și management a fost sancționată contravențional cu suma de 1.500 lei, deoarece nu a comunicat în termenul legal de 10 zile încheierea contractului de muncă pentru un cetățean marocan.

Acţiunea de marţi face parte din Planul Estival 2016 al Inspectoratului General pentru Imigrări şi are ca scop combaterea şederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini.