Fostul preşedinte al Judecătoriei Beiuş, Vasile Birău, între timp pensionat, în prezent preşedinte al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Beiuş, ar putea rămâne fără permis de port armă, în urma unei acţiuni declanşate sâmbăta trecută de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor.

Birău şi grupa sa de vânătoare din AJVPS Beiuş au fost "călcaţi" de poliţişti la locul de întâlnire stabilit pentru partida de vânătoare, la o benzinărie de la intersecţia DN76 cu drumul judeţean 795.

În urma verificărilor, dintre cele cinci persoane care participau la vânătoare, patru au fost găsite că transportau armele fără huse, iar una şi cu muniţie nepermisă, adică alice mai mari decât permite legea şi denumite popular "poaşte".

"Cele patru persoane au fost citate să se prezinte la Poliţie pentru luarea măsurilor legale", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu.

Potrivit acesteia, astfel de acţiuni sunt desfăşurate săptămânal de poliţiştii Serviciului Arme, în sezoanele de vânătoare. "La acest sfârşit de săptămână au fost controlaţi în total 20 de vânători", a mai spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Cert este că, pentru neregulile găsite în acest caz, protagoniştii riscă anularea dreptului de a purta arma pentru o perioadă de 2 ani.

Situaţia este deloc onorabilă pentru preşedintele AVPS Beiuş, care, prin natura funcţiei, este pus să supravegheze respectarea legii de către vânători şi pescari. Contactat de BIHOREANUL, acesta a declarat, însă, că susținerile polițiștilor nu vor rămâne în picioare.

"Legea spune că armele trebuie să îndeplinească trei condiţii, cumulativ, pentru a putea fi transportate de la locul în care sunt depozitate şi până la locul de întâlnire: să fie asigurate, neîncărcate şi ţinute în husă. Când au venit poliţiştii, noi eram la locul de întâlnire şi aşteptam ca organizatorul partidei să le verifice, deci nu le transportam. Ca atare, actul de constatare nu este întemeiat şi îl voi contesta", a explicat Vasile  Birău.

Pe de altă parte, muniţia neconformă ar fi fost găsită de poliţişti în cutia în care fusese achiziţionată şi care era sigilată. "Ce vină are colegul meu că producătorul a greşit mărimea?", a mai spus fostul judecător. De altfel, acesta nu exclude că acţiunea poliţiştilor a fost "cu dedicaţie", în condiţiile în care la Asociaţia pe care o conduce urmează să se desfăşoare alegeri pentru funcţii de conducere, iar el este candidat. "Eu am fost un preşedinte intransigent şi am supărat pe unii care au încălcat legea", zice Birău.