Uitaţi de RCS&RDS ca fiind doar furnizorul ieftin de televiziune, telefonie şi internet! Grupul de firme controlat de orădeanul Zoltan Teszari a intrat într-un nou stadiu de dezvoltare şi ameninţă să devină un jucător important pe piaţa de energie. Firma "milionarului fără chip" atacă noul domeniu cu aceeaşi politică agresivă de preţuri mici care i-a asigurat succesul de până acum, oferind megawattul cu 23% mai ieftin decât concurenţa de la Electrica.

Oferte la secret

RCS&RDS vinde curent! Efect firesc al politicii de dezvoltare continuă din ultimii ani, în care Zoltan Teszari (foto) a cumpărat şapte parcuri fotovoltaice, inclusiv în Bihor, cu o capacitate totală de producţie de 23,5 megawaţi, compania îşi caută piaţă de desfacere. Grupul de firme şi-a extins activităţile în urmă cu doi ani, s-a autorizat la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ca furnizor de electricitate în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piaţa de energie OPCOM, unde cumpără şi vinde curent. De altfel, discret şi fără niciun fel de publicitate, luna trecută angajaţii RCS&RDS ofereau deja firmelor de pe platforma industrială a Oradiei cea mai ieftină energie electrică din România. Contractele pe un an prevăd un preţ fix de 130 lei pe megawatt, cu 23% mai mic decât cel al Electrica. În prima parte a anului compania pare a se concentra pe marii consumatori, cu un necesar de consum de peste 50 megawaţi, urmând ca din iunie să preia şi consumatorii mai mici. Tranzacţiile se fac în cel mai mare secret. "Nu sunt abilitat să dau niciun fel de relaţii. Vă rog să vă adresaţi compartimentului de marketing", spune Dan Nanu, responsabilul de vânzări al RCS&RDS, care a ofertat deja majoritatea consumatorilor din zona industrială.

Economie de o sută euro pe an

Noul furnizor atacă inclusiv piaţa consumatorilor casnici. Proiectul pilot lansat în ianuarie la Oradea urmăreşte transformarea actualilor abonaţi de telefonie şi internet în clienţi de electricitate. Contractele se încheie pe un an şi, la fel ca în cazul firmelor, compania oferă un preţ fix de 130 lei pe megawat, mult sub cel de 169 lei, dar care e actualizat de Electrica tot la şase luni. Evident, oferta implică doar preţul de bază. La preţul producătorului se adaugă taxele şi tarifele reglementate de stat, care triplează la 400 lei megawatul plătit de populaţie.

Condiţiile în care consumatorii se pot muta la noul furnizor sunt minimale. Noii abonaţi trebuie doar să aibă facturile plătite la zi şi să depună câte o copie după actul de identitate şi actul de proprietate al imobilului, iar de formalităţile de transfer se ocupă RCS&RDS.

Potrivit unor surse din piaţă, din această lună au ieşit din portofoliul Electrica primii consumatori casnici. Un calcul aproximativ arată că la un consum mediu lunar de 150 kilowaţi, economia pe care o face o gospodărie urbană poate ajunge undeva la 45 lei pe lună, echivalentul a circa 100 euro pe an. În cazul unei gospodării rurale, cu un consum lunar de 70-80 kilowaţi, economia anuală este undeva la 50 euro. Cifrele sunt doar estimative. Deşi normativele ANRE obligă furnizorii să îşi publice ofertele pe site pentru ca potenţialii clienţi să le poată compara, RCS&RDS nu s-a conformat asumându-şi riscul unei amenzi între 8.000 şi 40.000 lei. Furnizorul nu a făcut însă decât să se adapteze cutumelor de pe piaţă, căci peste 90% din cei circa 170 furnizori îşi ţin datele la secret.

Atac prin învăluire

RCS&RDS nu are niciun interes să facă valuri. În condiţiile în care 99% dintre consumatorii bihoreni au contracte încheiate cu Electrica Furnizare, societate "soră" cu Electrica Distribuţie, cea care asigură mentenanţa sistemului şi avizează toate lucrările de pe reţea, noul furnizor e încă la mâna competitorilor. Dar nu pentru mult timp. RCS&RDS a câştigat anul trecut, concurând de unul singur, licitaţia organizată de municipalitate pentru amenajarea a 150 kilometri de canalizaţie tehnică în care vor fi coborâte în următorii doi ani toate cablurile de pe stâlpi şi faţadele clădirilor. Vrând-nevând, la finalizarea lucrărilor noul competitor va avea propria reţea de distribuţie, preluând de la Electrica poziţia de monopol pe Oradea. În pregătirea acelui moment, numai în ultimul an firma şi-a amenajat în oraş 11 puncte de transformare, sub motivul asigurării necesarului de energie pentru casieriile RCS&RDS. Acestea vor putea deservi însă, oricând, şi consumatorii casnici care, odată îmbiaţi cu tarife mai mici, e greu de crezut că vor mai rămâne la Electrica. Experienţa Romtelecomului, spulberat de RCS&RDS de pe piaţa locală la mijlocul anilor 2000 graţie tarifelor mai mici, este edificatoare…

OTL merge cu RDS!

De altfel, politica îndrăzneaţă de preţuri a companiei începe să dea rezultate. Noul furnizor de curent a ofertat toate societăţile subordonate municipalităţii - de la Compania de Apă Oradea la spitale - cu tarife mai mici cu circa 20% faţă de cele actuale. Pentru că, spre deosebire de firmele private, care pot purta negocieri directe, societăţile municipalităţii sunt obligate să organizeze licitaţii, acestea îşi vor cumpăra curent de la noul operator prin Bursa Română de Mărfuri.

03_Csuzi_Istvan_bihoreanul.jpgAşa se face că din 1 martie tramvaiele orădene vor circula cu electricitate de la RCS&RDS. În urma licitaţiei din 11 februarie, OTL a încheiat un contract pe un an pentru 10.000 megawaţi/oră la un preţ fix de 130 lei pe megawat. Tariful e cu 5% mai mic decât cel practicat în prezent. "Au fost opt firme care şi-au depus ofertele. Aveau coduri (n.r. – pentru anonimizare), aşa că nu ştiam care cine este. În ultimele 15 minute fiecare şi-a făcut oferta finală. Majoritatea ofertanţilor s-au oprit la 140 lei pe megawatt, doar una a coborât la 130 lei, de la care am şi cumpărat. Peste o oră am aflat că era RCS&RDS", povesteşte Csuzi Istvan (foto), directorul OTL. Potrivit acestuia, în baza noului contract de furnizare, OTL va economisi anual circa 50.000 euro, sumă care acoperă cheltuielile cu piesele pentru reparaţiile tramvaielor. La fel e de aşteptat să procedeze toate societăţile municipalităţii.

06_Ilie_Bolojan_bihoreanul_1.jpg"Nu vom sta indiferenţi. Treptat, pe cum vor expira contractele cu actualii furnizori, vom merge să cumpărăm de pe bursă. Ne aşteptăm la preţuri tot mai bune", spune optimist primarul Ilie Bolojan (foto).

Şi ca el gândesc probabil majoritatea primarilor şi managerilor de societăţi. Fie şi numai pentru asta, intrarea RCS&RDS în domeniul energiei electrice va "scutura" în mod cert piaţa. Cam ca un electroşoc…


"MILIONARUL FĂRĂ CHIP"
Provocare la adresa "băieţilor deştepţi"

Supranumit "milionarul fără chip", orădeanul Zoltan Teszari deschidea la sfârşitul anului trecut lista celor mai bogaţi bihoreni, cu o avere de 530-560 milioane euro conform revistei Capital sau, după Forbes, de "doar" 380 milioane euro. Capital lua în calcul cifra de afaceri pe 2013 (475 milioane euro), activele de 1,075 miliarde euro şi datoriile de 900 milioane euro, în vreme ce Forbes remarca întărirea companiei pe piaţa de telefonie, internet şi televiziune, canalul Digi 24 devenind prin decizia CNA obligatoriu pentru toţi operatorii de cablu.

RCS&RDS a intrat pe piaţa energiei regenerabile la sfârşitul anului 2012, când a achiziţionat primele parcuri fotovoltaice "la cheie". Campania de achiziţii s-a încheiat în 2013, cu cel de-al şaptelea parc solar cumpărat la Cheresig, după ce statul şi-a redus considerabil schema de sprijin prin certificate verzi puse la dispoziţia investitorilor în acest sector. La sfârşitul anului trecut, compania şi-a manifestat intenţia de a prelua Enel Distribuţie Banat, la concurenţă cu alţi ofertanţi din ţară şi străinătate. Proprietarii companiei au oprit negocierile în ultimul moment, pe fondul creşterii profitabilităţii Enel Banat.