Lucrările de reabilitare a fațadei clădirii Primăriei Oradea s-au încheiat după doi ani de șantier.

Primăria fără schele...

Constructorii au demontat schelele de pe palatul administrativ al orașului și s-au mutat în interiorul clădirii pentru ultimele lucrări.

„A fost readus la forma inițială acoperișul corpului de clădire dinspre Piața Unirii - partea centrală și aripile laterale și s-au executat reparaţiile necesare pentru restul acoperişului. Totodată, s-a consolidat tavanul sălii mari de ședințe „Sala Traian Moșoiu”", se menționează într-un comunicat, de vineri, al Primăriei.

Totodată a fost finalizată reamenajarea spațiilor cu destinație turistică - de la intrarea principală în clădire, scara de onoare și biroul primarului, până la sălile Traian Moșoiu și Rimler Karoly -, dar și reabilitarea fațadelor din curțile interioare, a instalațiilor și finisajelor interioare și a instalației de iluminat arhitectural.

„Momentan mai sunt în curs de finalizare o parte din tâmplăria și gratiile de la demisol, înlocuirea uşilor de la intrarea principală în primărie și reabilitarea pardoselii de mozaic din holul principal”, se mai menționează în comunicat.

Cu lucrări suplimentare

Lucrările de reabilitare a palatului administrativ al Oradiei au început în septembrie 2019.

Termenul de finalizare, stabilit inițial pentru martie 2021, a fost prelungit pe fondul unor lucrări neprevăzute descoperite în timpul intervenției, cum ar fi porțiuni de pardoseală distrusă sau grinzi putrede care au trebuit înlocuite, dar și pe fondul unor lucrări adiacente.

Cu ocazia șantierului, a fost modernizat sistemul de încălzire și ventilare a zonelor cu destinație turistică din clădirea principală, a fost refăcută statueta reprezentând un vultur de pe acoperișul Primăriei, au fost extinse lucrările la finisajele interioare și se va înlocui sistemul de audio-video din sala mare astfel încât să permită transmiterea online ședințelor de Consiliu Local.

Reabilitarea clădirii au fost făcută de firma Euras, la un preț inițial 14,8 milioane lei, care urmează să fie actualizat la recepționarea lucrărilor.

Odată cu închiderea șantierului municipalitatea intenționează să introducă Primăria în circuitul turistic al orașului.