Luxul se plăteşte! Consiliul Local Oradea a aprobat luni indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a interiorului fostului cinematograf Libertatea din complexul Vulturul Negru.

Investiţia, pe care municipalitatea intenţionează să o finanţeze din fonduri europnene, este estimată la 23 milioane lei cu TVA inclus, echivalentul a 5 milioane euro.

Proiectul vizează readucerea sălilor la starea iniţială, reabilitarea întregului interior, montarea unui lift pentru persoane cu dizabilităţi şi amenajarea de toalete pentru ca imobilul să poată căpăta o destinaţie culturală.

Potrivit estimărilor municipalităţii, sala mare din incinta complexului Vulturul Negru ar putea găzdui spectacole de teatru, concerte sau cinema cu o capacitate de 408 locuri, ar putea servi ca sală de bal cu 261 locuri sau ar putea fi folosită ca sală pentru prezentări de modă, putând asigura o capacitate de 347 de locuri.

Mult mai redusă ca dimensiuni, sala mică ar putea oferi 145 de locuri pentru cinema, 94 de locuri ca sală de dans şi 95 de locuri pentru prezentare de modă.

Mobilierul celor două săli va fi gândit de aşa natură încât să poată fi montat şi demonat în funcţie de evenimentele pe care urmează să se desfăşoare în ele.

"Pentru a sublinia caracterul cultural şi educaţional al reabilitării, într-un spaţiu conex sălilor de spectacol s-a amplasat un mic spaţiu muzeal care îşi propune să expună evoluţia istorică a clădirii Vulturul Negru, precum şi o arhivă a evenimentelor culturale desfăşurate aici în trecut şi o evidenţă a celor care urmează", se menţionează în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

Durata estimată a investiţiei este de 6 luni în ceea ce priveşte proiectarea, avizarea, licitaţia şi atribuirea lucrărilor şi de încă 18 luni pentru execuţia efectivă.

La ora actuală, fostul cinematograf este în paragină, fiind folosit mai ales ca spaţiu de depozitare pentru firma care reabilitează Pasajul Vulturul Negru. Fostul cinema Oradea, denumit mai apoi Libertatea, s-a închis la începutul anilor 2000, după care sala principală a fost folosită ca salon de jocuri de noroc.

Reabilitările repetate făcute de-a lungul timpului s-au realizat cu materiale necorespunzătoare, inclusiv vopsea în ulei, care au distrus arhitectura interioră a clădirii. Sala B a fostului cinematograf, reabilitată în urmă cu 12 ani, este singura care arată în prezent cât de cât decent.