Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, o reacţie dură cu privire la investigaţia jurnaliştilor Recorder, despre fondurile publice alocate bisericilor. Acesta susţine că investigaţia are "un scop jalnic" şi că este realizată cu intenţia de a distruge imaginea Patriarhului.

"Prost camuflat"

Investigaţia "Clanul Marelui Alb", publicată marţi seara, prezintă mecanismul prin care BOR construieşte şi renovează biserici din bani publici, la preţuri umflate.

În esenţă Bănescu transmite că investigaţia îi vizează pe cei care nu au "o idee clară" despre Patriarh, care nu cunosc "onestitatea sa profundă" şi care nu ştiu beneficiile pe care activitatea Bisericii le aduce societăţii.

"Material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenţii, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Pornind chiar de la titlul formulat abrupt şi aprioric ofensator, în material se foloseşte masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă, care poate fi perceput astfel doar pentru că în conţinut este introdus numele unei persoane foarte importante. Tactica aceasta vicleană e veche, dar încă eficace, întrucât rezervele sociale de credulitate, prejudecată şi ignoranţă în sfera unor anumite probleme sunt inepuizabile", se arată în comunicat.

Banii, administraţi "excelent" de BOR

Reprezentnţii Patriarhei mai precizează că materialul jurnalistic critică "excelenta chivernisare a banilor în Biserică" şi că nu se vorbeşte deloc despre banii alocaţi către sinistraţi şi victimele pandemiei de Covid-19 pentru care "a fost cheltuită suma de 185.599.815 lei (38.074.881,02 euro)" anul trecut.

În materialul video, jurnaliștii Recorder spun că rețeaua de cheltuire a banilor publici operează sub comanda şi binecuvântarea Patriarhului Daniel, care este supranumit de oamenii săi drept "Marele Alb". BOR transmite însă că Preafericitul nu are nicio legătură cu persoanele care apar în investigaţie. 

"Există, şi vor exista mereu, oameni de afaceri care încearcă să se apropie de Biserică, vizitaţi de tentaţia irepresibilă de a specula posibile relaţii personale cu unii angajaţi ai acesteia. A extrapola însă o asemenea intenţie detestabilă la nivelul patriarhal cel mai înalt, a lansa primitiv şi iresponsabil, fie ca angajat al administraţiei bisericeşti, fie ca jurnalist "independent" ideea absurdă şi otrăvită că asemenea lucruri se petrec cu ştirea Patriarhului României, acest lucru în sine este nu doar inept, ci şi dezgustător abject. Faptul ca o persoană, fie el şi un angajat al Arhiepiscopiei Bucureştilor sau un membru al unui for bisericesc ajuns acolo dintr-o nefericită eroare, se laudă că va vorbi sau că a vorbit cu Patriarhul în legătură cu o problemă, inventând şi invocând o relaţie apropiată cu acesta, un asemenea gest nu-l descalifică decât pe lăudărosul patologic, nu pe Patriarh, care nu ştie că i se foloseşte numele într-un context de care e total străin", se mai arată în comunicat.

Reţea deconspirată

Documentarea Recorder a durat 8 luni, timp în care jurnalistul Victor Ilie a folosit o identitate falsă, Gabriel Petrescu, şi camere ascunse. El le-a promis unor persoane din anturajul Patrirahului că îi va ajuta să obţină fonduri europene pentru reabilitarea şi restaurarea unor biserici.

Acesta a stat de vorbă cu episcopul vicar Aurel Mihai şi cu consilierul general al Capitalei, Lazăr Neacşu, care, filmat pe-ascuns, s-a autodescris ca un reprezentant al Bisericii în politică. Acesta i-a dezvăluit cum firmele agreate de Biserică sunt singurele care câştigă licitaţiile pentru lucrări în biserici, iar asta pentru că anunţurile se publică doar în ziarul "Lumina", un ziar al BOR care nu se vinde la chioşcuri.

Acelaşi jurnalist a discutat şi cu patronul unei firme de construcţii, Marian Iorga, care a dezvăluit, fără să ştie că este filmat, cum face profit de pe urma contractelor pe bani publici cu Biserica.

După apariţia reportajului, Lazăr Neacşu şi-a dat demisia din Consiliul General al Capitalei şi din PSD.