Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a reacționat miercuri, după dezvăluirea că în urmă cu 24 de ani, când era student, prefectul județului, Dumitru Țiplea, care îi este și fin de cununie, a fost condamnat cu suspendare, împreună cu alți colegi, pentru falsificarea unor legitimații de călătorie cu trenul.

„Orice încălcare a legii este o chestiune reprobabilă”, a spus Bolojan într-o conferință de presă desfășurată miercuri la sediul partidului, adăugând însă că, după atât timp, prefectul ar trebui evaluat după activitatea sa publică.

„Într-un context electoral”

Întrebat de BIHOREANUL ce reacție are după dezvăluirile făcute de site-ul gandul.ro și dacă este de părere că acestea vor afecta rezultatele electorale ale PNL Bihor, în condițiile în care Dumitru Țiplea este secretarul general al organizației județene, Bolojan a ținut să afirme că „într-o societate normală respectarea legilor este o chestiune importantă și orice încălcare a legii, de la o simplă contravenție până la o infracțiune, este o chestiune reprobabilă”.

El a arătat, însă, că „aceste aspecte s-au întâmplat înainte de anul 2000”. „După cinci ani, dl Țiplea a avut primul contract într-o funcție publică, a devenit consilier la Prefectură, după 20 de ani prefect al județului. Acum, după 24 de ani, din punctul meu de vedere, o chestiune care s-a întâmplat în urmă cu 24 de ani, pentru care niciun om nu este felicitat într-o societate normală, dar în care există totuși termene de reabilitare, nu cred că este cel mai important lucru. Prin urmare, dacă ar fi să-l judecăm pe dl Țiplea, ar trebui să-l judecăm după activitatea publică pe care a avut-o”, a spus Bolojan, sugerând, așadar, că nu există lucruri de imputat din acest punct de vedere.

De asemenea, președintele PNL Bihor a afirmat că „eu nu știu dacă această chestiune va afecta sau nu (n.r. – rezultatele la alegeri), dar ea nu este întâmplătoare, ci este într-un context electoral. Noi am evitat atacurile în această campanie, am încercat să ne prezentăm proiectele și să ne ocupăm mai puțin de competitori, dar cu toate astea am auzit despre noi lucruri pe care nu le știam”.

 „O greșeală din tinerețe”

Site-ul gandul.ro a dezvăluit cu o zi în urmă că în anul 2000, prefectul Dumitru Țiplea, pe atunci student al Universității din Oradea, a fost condamnat de Tribunalul Arad, împreună cu alți colegi, la 6 luni de închisoare pentru falsificarea a 50 de legitimații de călătorie ce dădeau dreptul unei reduceri cu 50% pe CFR, pe care le comercializau între colegi. Ulterior, Curtea de Apel Timișoara a „îndulcit” sentința, transformând-o în una cu suspendare.

În articol se subliniază că Dumitru Țiplea este „omul lui Bolojan”, cu care are o relație naș - fin, și că cei doi au o colaborare începută în 2005, când a devenit șef al cancelariei prefectului, poziție pe care a avut-o până în 2007, pentru ca ulterior să-i fie consilier, în perioada 2007-2008, când actualul președinte al CJ Bihor și al PNL Bihor era secretar general al Guvernului. De asemenea, se arată că în 2008 - 2010 Țiplea a fost director de cabinet al fostului președinte al CJ Bihor Radu Țîrle, iar în decembrie 2019 a fost numit prefect al județului.

Contactat de BIHOREANUL, Țiplea s-a declarat surprins de dezvăluirea de presă, pe care o consideră „o chestiune de campanie”, dar a recunoscut că a avut de-a face cu legea, susținând că a fost „o greșeală din tinerețe”. „Cred că mulți în tinerețe au mai făcut lucruri pe care nu le-au conștientizat la acea vreme. Nu mă așteptam să se scrie acum despre asta, sunt 24 de ani de atunci”, a spus prefectul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!