Fac parte dintre cei vaccinaţi anti-Covid. Deocamdată cu prima doză, dar sunt optimist că vine şi rapelul. Fac parte, de asemenea, dintre cei care au fentat Covidul în mai multe rânduri de-a lungul celor 11 luni de când ne bântuie pandemia. Am evitat îmbolnăvirea de cel puţin cinci ori în urma unor "contacte directe" cu persoane despre care după două - trei zile aflam că erau infectate cu virusul. Unele au şi zăcut în spital. Pe mine m-a ajutat norocul, dar mai ales purtarea măştii şi evitarea aglomeraţiilor. Şi da, fac parte dintre cei care de la începutul pandemiei au sperat să se găsească un vaccin.

Am fost vaccinat lunea trecută, datorită programării făcute de redacţie, aşadar ca jurnalist, nu ca bolnav cronic. La Orăşelul Copiilor, unde mi-am luat porţia de vaccin, mai erau la momentul respectiv câteva persoane în vârstă. M-am bucurat că au grijă de sănătatea lor. Fără să vreau, de la masa unde completam formularele necesare, am auzit un cuplu de pensionari, ajutaţi să facă acelaşi lucru de către o asistentă, spunând că au "trecut prin boală".

Nu cunosc numele persoanei care mi-a făcut "injecţia", nu i-am văzut bine nici chipul cu mască, dar să-i dea Dumnezeu sănătate. Nu doar că nu m-a durut deloc, dar a şi glumit, destinzând atmosfera.

Singura "reacţie adversă" am simţit-o abia după ce am ieşit din centrul de vaccinare. O stare ciudată de vină că eu am fost vaccinat şi atâţia alţii nu. Sigur, asta nu înseamnă că dacă eu n-aş fi fost vaccinat oamenii pe care i-am văzut ar fi primit doza "mea" de vaccin. Totuşi, asta nu mi-a luat gândul de la bătrânii şi bolnavii care n-au ştiut să se programeze singuri pe site, cărora nu le-au răspuns la telefon medicii de familie sau copiii prea ocupaţi ori înstrăinaţi ca să-i înscrie ei, care au stat cu orele sunând la call-center fără a prinde pe cineva care să-i ajute.

La fel de nedreptăţiţi, cred eu, sunt angajaţii în direct contact cu publicul, atât din instituţii ale statului, cât şi din firme private, de la primării până la Selgros, care văd zilele astea cum devin "esenţiali" o mulţime de colegi înaintea lor, a celor, cum ar veni, din "linia întâi". Căci, dacă la noi legea dă prioritate unor instituţii în ansamblul lor, nu-i exclus ca secretara chestorului de Poliţie să se vaccineze înaintea sectoristului ori managerul Poştei înaintea factorului poştal.

În prima etapă a campaniei de vaccinare, în spitale a existat o prioritizare sănătoasă, care a făcut ca personalul ATI sau UPU să fie vaccinat înaintea celui de la Chirurgia estetică, de pildă. Cred că o asemenea ierarhizare ar fi fost binevenită şi între "esenţialii" de la stat şi de la privat, ba chiar şi între bolnavii cronici, nefiind totuna să fii dependent de dializă sau obez. Acum e târziu pentru a mai face ordine, aşa că soluţia e una singură: vaccinaţi-vă care cum puteţi, cât mai grabnic! Dar cei care aveţi bătrâni nu uitaţi de ei...