Reprezentanţii Parchetului Beiuş şi ai Parchetului Bihor refuză să răspundă solicitării BIHOREANULUI de a comunica motivul vizitelor nocturne ale poliţistei Mihaela Pupea, în sediul unităţii, surpinse de o echipă a ziarului, şi dacă prezenţa acesteia şi a prim-procurorului Cosmin Pantea s-a consemnat în registrul de intrări a instituței. Motivul? De-a dreptul comic: ar fi... „date cu caracter personal”.

BIHOREANUL a cerut, vinerea trecută, la scurt timp de la producerea „flagrantului”, Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş și Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor lămuriri legate de prezenţa repetată în sediul unităţii din Beiuş, după lăsarea serii, a inspectorului principal Pupea Mihaela, în compania prim-procurorului Cosmin Pantea.

Totodată, publicaţia a cerut reprezentanţilor acestor instituții să comunice care sunt regulile de acces şi staţionare în incinta parchetelor, după programul de lucru, atribuţiile şi mai ales obligaţiile conducătorului unităţii şi a jandarmilor care asigură paza unităţii, în situaţia în care în incintă se află o persoană străină.

Secret personal... la serviciul public

Răspuns a venit, luni, de la Parchetul Bihor, care a direcționat redacției un document întocmit de purtătorul de cuvânt unităţii din Beiuş, procuroarea Adriana Ardelean, care, însă, nu oferă nicio explicaţie concretă pentru situaţia scandaloasă descoperită de BIHOREANUL.

Documentul este chiar unul pueril, în condițiile în care susține că toate informaţiile solicitate în legătură cu vizitele nocturne ale poliţistei Mihaela Pupea în sediul Parchetului Beiuş „reprezintă informații cu privire la date cu caracter personal, care sunt exceptate de la comunicare”. Asta, deși ziarul a întrebat doar dacă prezenţa prim-procurorului Pantea după terminarea programului normal de lucru, respectiv cea a polițistei, au fost consemnate în registre, respectiv motivul pentru care Pupea s-a aflat în sediul Parchetului „în jurul orelor 23 – 24, în zile succesive şi o durată de timp atât de îndelungată”.

O anchetă internă se află, totuși, în desfăşurare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, după cum a declarat prim-procuroarea Bianca Vulcan, în urma solicitării BIHOREANULUI de a lămuri răspunsul lapidar. "Deocamdată nu am lămurit ce s-a întâmplat, este în verificări", a spus Vulcan.

Cât priveşte regulile de acces şi staționare în incinta parchetelor, atribuţiile prim-procurorului parchetelor şi a jandarmilor care asigură paza, adresa trimisă de reprezentanții Parchetelor nu face trimitere decât la atribuţii generale ale conducătorului parchetului sau la situații legate de programul de primire în audiență și relațiile cu publicul, care nu au relevanță pentru situația dată.

În anchetă

După cum a dezvăluit BIHOREANUL, şeful Parchetului din Beiuș, procurorul Cosmin Pantea, obișnuiește să petreacă serile în sediul instituției, până noaptea târziu, în compania inspectorului principal Mihaela Pupea din Poliția municipiului Beiuş, ale cărei vizite nu au nicio justificare profesională și sunt făcute după plecarea celorlalți angajați și cu dispoziții ferme date jandarmilor din postul de pază să nu consemneze intrările și ieșirile nocturne.

În noaptea de joi spre vineri, imediat după miezul nopții, ziariştii publicaţiei au surprins în flagrant o asemenea vizită la prim-procuror. Femeia a refuzat să-și explice prezența la Parchet: s-a refugiat câteva minute după poarta instituției, apoi a fugit la mașina personală parcată în apropiere și a demarat în trombă. Nici jandarmul de serviciu, nici șeful Parchetului nu au răspuns la apelurile jurnaliștilor.

Poliția Bihor a confirmat, în schimb, că în perioadele în care a fost înregistrată în descinderile nocturne la Parchet ofițerul se afla în concediu și nu se afla acolo pentru „vreo misiune sau pentru îndeplinirea vreunei atribuțiuni de serviciu”. „Șeful Inspectoratului a dispus, de îndată, efectuarea de verificări prin Biroul Control Intern”, a comunicat IPJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!