La două săptămâni după ce BIHOREANUL a relatat despre neregulile grave şi acuzele de corupţie în activitatea de inspectare tehnică periodică a autovehiculelor înmatriculate în judeţ în staţiile ITP din Bihor, conducerea Rergistrului Auto Român a făcut publice, luni, rezultatele unui control realizat după dezvăluirile ziarului, care arătau că vizele ITP se acordă cu largheţe chiar dacă maşinile au defecţiuni care periclitează traficul.

Inopinate, dar... programate

În condiţiile în care, pe 25 noiembrie, în Bihor au descins în control 20 de inspectori RAR din Bucureşti şi mai multe judeţe, BIHOREANUL a cerut conducerii acestei instituţii să facă publice obiectivele controlului, constatările făcute şi măsurile dispuse.

Răspunsul conducerii RAR a fost transmis, luni, redacţiei şi este extrem de lapidar, rezumându-se la înşiruirea unor cifre, fără a face nicio referire la eventuala investigare a felului în care unele staţii ITP sunt "protejate", fiind lăsate să emită vize ITP pentru vehicule cu defecţiuni.

Potrivit acestuia, controlul ar fi făcut parte "din categoria controalelor inopinate stabilite la începutul fiecărui an calendaristic", iar "tematica de control a vizat verificarea modului de efectuare a inspecţiilor tehnice periodice în staţiile ITP de pe raza judeţului Bihor".

Închideri de staţii, anulări de autorizaţii

Concret, transmite conducerea centrală a RAR sub semnătura directorului general George Dincă, în Bihor au fost controlate 27 staţii ITP, iar la 16 dintre ele "au fost constatate diverse neconformităţi care au dus la sancţionarea contravenţională a operatorilor economici”, fiind aplicate amenzi în valoare de 84.000 lei.

De asemenea, "urmare a constatării unor abateri grave (n.r. – care nu sunt descrise, însă) de la prevederile legislaţiei în domeniu, în cazul a 4 staţii (nici ele nominalizate - n.r.) a fost suspendată temporar autorizaţia tehnică pentru efectuarea inspecţiilor tehnice periodice până la eliminarea acestor abateri".

Pe de altă parte, RAR arată că "din cauza comiterii unor abateri grave (n.r. – din nou, nedefinite), în cazul a 6 inspectori a fost anulat certificatul de atestare care le conferea dreptul de efectuare a inspecţiilor tehnice periodice".

"Preocupare permanentă"

În încheierea răspunsului RAR, menţinut la nivelul unei formalităţi, se afirmă că "instituţia noastră se ocupă permanent de îmbunătăţirea metodologiei de supraveghere a activităţii desfăşurate în cadrul staţiilor ITP şi va realiza în continuare activităţi susţinute de supraveghere a acestei activităţi prin intermediul pârghiilor legale de care dispune".

De altfel, reprezentanţii unor staţii ITP controlate în judeţul Bihor au şi denunţat, încă de săptămâna trecută, caracterul formal al verificărilor, care au "ocolit" esenţa problemelor expuse publice - investigarea acelor staţii "protejate" unde vizele ITP se acordă în pofida defecţiunilor pe care maşinile le au, fapt ce pune în pericol siguranţa traficului pe şosele.

Pe această temă, puteţi citi detalii în articolele "Mafioţi pe 4 roţi" şi "Măcel la ITP"